In 2015, „Adopta un S”, campanie dezvoltata de Kinecto cu Libraria Carturesti, sustinea cauza folosirii diacriticelor romanesti corecte. Nu erau singurii. Mai putin vocal si mai putin cunoscut, Cristian Adam, programator emigrat in Germania, tot raporta bug-uri legate de diacriticele romanesti pe internet inca din 2007: pentru Yahoo Messenger, Android 2, Android 4, Romanian Top Level Domain (RoTLD). In 2014, a trecut si la hardware: a lansat o campanie de crowdfunding prin care sa se produca tastaturi romanesti corecte – adica sa respecte standardul din 2004 (numele complet e ASRO SR-13392:2004). Nu a reusit sa stranga banii – trebuia comandate 1.000 de bucati, au contribuit doar 17 sustinatori, cu 2,61% din suma necesara.
Acum, Cristian a lansat o noua campanie de crowdfunding similara. Vrea acelasi lucru: sa se produca, in sfarsit, o tastatura romaneasca buna si corecta. Asta inseamna diacriticele corecte (cu virgule, nu sedile), ghilimelele corecte si layout-ul QWERTY. Acum a ales producatorul Cherry, un brand cunoscut in domeniu. Comanda minima e mai mica – 130 de bucati.
Ideea e ca exista pe piata tastaturi romanesti. Dar nu respecta acelasi standard si acelasi layout; ori au s-urile si t-urile gresite (cu sedila), ori au QWERTZ. Iar tu, cumparatorul, daca intri pe un magazin online sa-ti iei o tastatura romanesca, nu stii exact daca e aia corecta sau nu, ca nu scrie nicaieri si pozele-s mici si neconcludente.
Pare o cauza neinsemnata. Cristian (si altii ca el) nu-s de acord. De ce face ce face:
Este important sa folosim in online diacriticele pentru ca, din punctul meu de vedere, este un semn de respect al cititorilor. Ii ajutam si pe cei care invata limba romana sa inteleaga ceea ce citesc. Nu toti pot deduce din context.
P.S. Stiu, unora dintre voi vi se pare, poate, ironic articolul asta in contextul in care, pe IQads, publicam uneori articole cu diacritice, alteori nu. Am primit „plangeri” de tot felul. Explicatia e o combinatie de hardware si software potrivnice, care duc la o incetinire a ritmului de lucru (de exemplu, pentru articolul asta, a durat cu vreo 50% mai mult decat pentru unul fara diacritice).
Formarea si inceputurile
Sunt nascut in Brasov, am urmat Liceul de Informatica din Brasov si apoi Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov [n.r. avem aici un interviu cu echipa lor de comunicare].
Contact cu tastatura am avut din 1996, an in care, neavand calculator, am desenat pe o foaie o tastatura ca sa invat pozitia tastelor.
Din 2000, am lucrat ca programator la cateva firme din Brasov si apoi, in 2007, am emigrat in Germania, unde am lucrat in Koln, Berlin, Erlangen.
Acum lucrez in Erlangen ca programator pentru controlul prin voce al modulul „Infotainment/Navigatie" al masinilor Audi.
Prima intalnire cu diacriticele
Prima mea implicare in cauza diacriticelor a fost la finalul lui 2007, cand am facut un petec pentru Yahoo Messenger referitor la tastatura Romana Programatori si „a".
Yahoo Messenger nu facea diferenta dintre Alt stanga si Alt dreapta (AltGr) si cand vedea combinatia AltGr+A credea ca este Alt+A, care era scurtatura pentru selectarea textului. La final, se stergea tot textul si ramaneai doar cu „a". Pentru mai multe informatii, vezi.
Cea mai importanta implicare a fost cu lipsa t-ului din familia de fonturi Droid a telefoanelor Android 2. Am raportat bugul la mijlocul lui 2010. Peste un an de zile, a fost reparat. Am avut noroc ca am stiut pe cineva care lucra pentru Google si a raportat si intern la Google problema.
Aceeasi problema cu lipsa t-ului am raportat-o si pentru familia de fonturi Roboto a telefoanelor Android 4. La mijlocul lui 2013 si acest bug din fonturile Roboto a fost reparat.
Am mai scris despre faptul ca in 2011 nu se puteau inregistra domenii romanesti cu diacritice. Kmkz au publicat si varianta in limba romana a articolului.
Intre timp, ROTLD a dat voie la domeniile romanesti cu diacritice. Un exemplu de domeniu cu diacritice este http://adoptauns.ro.
Campania „Adopta un S”
La campania „Adopta un S” nu am contribuit in mod direct, doar cat am scris la tastatura.info despre ea. Kinecto si Libraria Carturesti sunt cei care au facut campania. Au luat si un premiu pentru ea.
Prima campanie pentru o tastatura romaneasca
In 2014, am incercat cu o tastatura accesibila la pret. Atunci insa am incercat prea multe lucruri.
Initial, doream sa ofer o tastatura care sa combine aranjamentul Romana Standard si aranjamentul Romana Programatori intr-o singura tastatura si diacriticele sa fie colorate diferit pentru fiecare aranjament. Vezi poza cu mostra. Din cauza faptului ca tasta AltGr era prea in partea dreapta, datorita lipsei tastei Windows dreapta, tastatura nu era practica pentru cei care folosesc Romana Programatori.
De asemenea am schimbat si etichetele tastelor functionale (Home/Insert etc.) cu simboluri. Acest lucru nu a fost primit cu entuziasm.
Tastatura finala a fost cea cu aranjamentul Romana Standard, aranjamentul cu diacriticele in partea dreapta.
Numarul mare de tastaturi care trebuia comandat – 1.000, a contribuit si el la esecul campaniei.
Campania actuala, pentru tastatura romaneasca Cherry
Acum am nevoie doar de 65 tastaturi pentru o comanda. Si, pentru ca avem doua aranjamente de tastatura, este nevoie de 130 de tastaturi de comandat. Dat fiind ca grupul de discutii pe tema diacriticelor are peste 200 de membri, m-am gandit ca se merita sa incerc din nou.
In 2014, nu existau tastaturi conforme cu standardul romanesc din 2004, respectiv nu am aflat eu de existenta lor. Magazinele online care vand tastaturi nu se sinchisesc sa faca poze cu tastaturile romanesti.
Acum se pot gasi, dar impresia mea este ca cine s-a ocupat de ele au facut o treaba in graba. De exemplu, Maguay, initial, au pus S si T cu sedila in loc de S si T cu virgula. La Chicony, se poate observa la fel S si T cu sedila, iar la blocul numeric la "Del" trebuie sa fie virgula (sau mai bine U+2396 ⎖ DECIMAL SEPARATOR KEY) si nu punct.
Tastatura Cherry G83-6104/6105 este o tastatura solida, un best-seller al lui Cherry. O tastatura care rezista la multe apasari. Cherry este un brand in domeniu. Brandurile mari nu fac inca tastaturi conforme cu standardul romanesc de tastatura din 2004.
In plus, ofer varianta Romana Programatori, varianta care poate inlocui tastaturile americane vandute pe piata romaneasca. Zic asta pentru ca este de fapt o tastatura americana plus diacritice si restul caracterelor specifice tastaturii romanesti conforme cu standardul din 2004. La ora actuala, ea se „vinde” cel mai bine 13 Romana Programatori, fata de 6 Romana Standard.
Diferenta majora dintre Kickstarter si Multifinantare este faptul ca Kickstarter o sa ia banii doar daca proiectul reuseste, in cazul de fata daca se strange suma necesara achizitionarii tastaturilor. Asta inseamna ca banii vor fi blocati pe cardul de credit, dar nu vor fi plimbati de colo-colo si platite taxe bancare inutile.
A trebuit sa scriu descrierea proiectului in limba engleza, altfel nu ar fi fost acceptat proiectul pe platforma Kickstarter. Dar acest lucru mi-a permis sa prezint proiectul si prietenilor care nu vorbesc limba romana, dar care au gasit interesant proiectul.
De ce e nevoie de ea
Eu, in Germania, vad la magazinele de specialitate doar tastaturi germane. Cine vrea ceva special isi cumpara de pe internet.
In Romania, tastaturile romanesti sunt considerate ca fiind ceva exotic, ceva care nu se vinde. Asta din cauza faptului ca in loc sa se vanda tastaturi Romana Programatori se vand tastaturi americane.
Noi, romanii, suntem speciali, suntem printre singurii din Europa care importam tastaturi americane. Restul tarilor au propriile tastaturi.
Si noi putem avea doar tastaturi romanesti – Romana Standard, pentru cei obisnuiti cu aranjamentul QWERTZ, si Romana Programatori, pentru cei obisnuiti cu aranjamentul american.
Publicul interesat
Oricine lucreaza la birou, foloseste o tastatura si comunica in limba romana. Nu este o tastatura pentru cei care se joaca intensiv jocuri pe calculator, ii lipsesc trasaturile unei asemenea tastaturi.
Programatorii si-ar permite o tastatura la 42€. Si, pentru ca aranjamentul Romana Programatori este, de fapt, aranjamentul american, nu ar exista probleme pentru ei.
Dar exista si foarte multi oameni „de rand” care stiu de scrisul cu „alt dreapta”. O asemenea tastatura ar promova folosirea ghilimelelor romanesti „«»” si ar fi utila celor care ocazional mai scriu si in alte limbi gen: germana, franceza, italiana, ceha, maghiara, poloneza.
Cherry, producatorul ales
Am ales brandul Cherry deoarece locul meu de munca este foarte aproape de fabrica Cherry de tastaturi.
Relatia a fost amicala, chiar daca eu ca persoana fizica sunt irelevant pentru ei. De la Cherry am aflat despre firma Keybo si despre faptul ca ei au o „imprimanta” pentru tastaturi si ca ei nu necesita o comanda minima de mii de unitati.
Promovarea campaniei de crowdfunding
Am documentat unde am promovat prima incercare aici. In special liste de discutii, Facebook, blogari.
Nu am buget pentru promovare. Teoretic, tastatura ar trebui sa se promoveze singura, fiind o tastatura buna. Din pacate, Cherry nu este un brand cunoscut in Romania.
Plus #22PushupChallenge: in fiecare zi fac pentru fiecare sustinator nou o flotare in plus. Filmele sunt urcate zilnic pe canalul meu pe Youtube. Chiar daca campania nu va reusi, eu o sa ies cu o conditie fizica mai buna ;-)
Canalele performante
Cel mai bune rezultate le-am avut cu cei care am avut discutii directe. Dar poate ei au fost subiectivi fiind prietenii mei. Din pacate, numarul de prieteni pe care-i pot bate la cap cu aceasta campanie este limitat.
Optiunile post-campanie
Daca se strang banii voi putea da comanda pentru cele doua loturi de 65 de tastaturi catre firma Keybo. Apoi voi asista la crearea sabloanelor pentru tastatura unde voi avea grija sa fie S si T cu virgula, separatorul zecimal cel corect si tot asa. Dupa ce voi fi multumit de sabloane tastaturile se vor fabrica si peste opt saptamani voi putea sa merg sa le ridic. Apoi le voi pune individual la posta si in decurs de o saptamana posta germana ar trebui sa le livreze sustinatorilor.
Daca nu se strang, nu am interesul sa-mi umplu beciul cu tastaturi. Ar fi optiunea sa le donez, dar eu ca persoana fizica, chiar si lucrand in Germania ca programator, nu-mi permit sa donez 4.400€. Pana acum cei 29 de sustinatori au contribuit cu 1.028€, adica 18,8% din suma necesara.
Prima campanie de multi-finantare a avut 17 sustinatori, care au contribuit 2,61% din suma necesara!
In plus, raman documentate diferentele dintre tastaturile romanesti QWERTZ, Romana Standard si Romana Programatori.
Diacriticele si online-ul
Diacriticele se impaca excelent cu online-ul. In ziua de astazi, nu mai avem sisteme de operare care sa nu aiba fonturi cu diacritice (vezi discutia despre Android). Mai nou, saiturile folosesc fonturi proprii fie de la Google Fonts, fie gazduite pe sait, si ele nu au nicio problema cu afisarea diacriticelor. Asa am decis pentru tastatura.info, unde folosesc familia de fonturi Fira Sans.
Este important sa folosim in online diacriticele pentru ca, din punctul meu de vedere, este un semn de respect al cititorilor. Ii ajutam si pe cei care invata limba romana sa inteleaga ceea ce citesc. Nu toti pot deduce din context.
Pentru cei care se tem ca diacriticele strica optimizarea SEO, pot spune ca nu mai suntem in primii ani ai internetului. Google stie sa compare textele cu diacritice si fara diacritice.
Acelasi principiu este folosit de Google la browserul Google Chrome, unde poti sa cauti intr-o pagina cuvinte fara diacritice si Google Chrome va gasi si cuvintele cu diacritice. Mozilla Firefox si Internet Explorer/Edge nu stiu sa faca acest lucru.
Situatia diacriticelor, acum
Situatia se imbunatateste. Asta datorita faptului ca exista metode noi de introdus textele pe dispozitivele mobile. Tastaturile gen Swype, SwiftKey sau Google Keyboard folosesc un dictionar si utilizatorul gliseaza pe ecran pe tastatura pentru a genera un cuvant. Cuvantul va avea diacritice deoarece in dictionar nu avem „dimineata” ci „dimineata”.
De asemenea, se pot dicta texte folosind recunoasterea vocala, iar textul generat va avea diacritice pentru ca nimeni nu vorbeste fara diacritice.