Fără să știți prea bine ce înseamnă, câți ani de studiu presupune și cât de bine se trăiește din asta, nu-i așa că v-ați gândit, la un moment dat, cum ar fi să fiți arhitect? Sigur că da, până și George Costanza, care, vorba aia, le-a încercat pe toate, și-a dorit mereu să încerce arhitectura.
Veste bună: niciodată nu e prea târziu. De unde știm?
De mai bine de un an încoace, Delia Popa și Ioana Nicolescu, arhitecte și iubitoare de proiecte cu copii, lucreaza la Atelier 5. Un loc unde copii mai mici și mai mari sunt școliți în direcția designului și arhitecturii făcute corect. Din când în când, Delia și Ioana organizează ateliere practice pentru copii, dar, cum spuneam, copil ești și la 45 de ani, iar Atelierul lor ține cont de asta.
Delia explică mai jos, printre altele, cum stau lucrurile cu fațadele orașului. Fațadele sunt adesea neînțelese, știați?
Despre voi
Suntem arhitecte, o profesie de altfel cu foarte multe ramuri. Arhitectura deschide multe drumuri în viață.
Proiectele în care ne-am implicat până acum au fost predominant proiecte de arhitectură, design și scenografie, printre ele inserându-se și cursuri de arhitectură cu elevii de liceu.
Când ne-am reîntâlnit, Ioana lucrase ca arhitect în Olanda pe proiecte de clădiri destinate copiilor. Așadar, fiecare avea și un mic bagaj de proiecte legate de copii.
Atelierul 5
Scurt spus, ne-am reîntâlnit acum un an și împărtășindu-ne o parte din pasiuni, a apărut ideea atelierului. Nu suntem singurii, ceea ce înseamnă că într-adevar oamenii caută să se familiarizeze sau să descopere lucruri ce țin de arhitectură și design.
Obiectivul atelierului este de a informa și de a dezvolta un apetit pentru arhitectură și design în rândul celor tineri. Dar nu numai. În prezent lucrăm cu o grupă de elevi de liceu (16-18 ani) și cu două grupe de copii (7-12 ani).
Suntem într-un lung curs de formare și noi, colaboram și învățăm și de la alte centre educaționale. Varietatea e o condiție bună pentru cunoaștere, motiv pentru care nu ne-am impus încă restricții de vârstă sau de abordare.
Clienții
Pe viitorii arhitecți îi vedem cel mai des. Am testat o parte din exercițiile practice atât cu copii de 6-12 ani, cât și cu adulți de 45-50 ani. Nu am vrea ca oamenii să creadă că aceste ateliere și cursuri pilot sunt destinate exclusiv viitorilor arhitecți.
Poate pe termen mediu vom reuși să îmbunătățim dialogul lor cu specialiști ai diverselor discipline. Dat fiindcă în România ultimelor generații nu a mai existat o cultură a arhitecturii sau a designului, ne confruntăm permanent cu deficiențe de comunicare.
Momentan, în cadrul Atelierului 5 oferim cursuri de arhitectură și design, iar ocazional organizăm ateliere practice pentru copii. În paralel cu activitatea din cadrul atelierului lucrăm amândouă la propriile proiecte de arhitectură, design și altele tangente.
Numele
Spațiul în care ne-am început activitatea se afla în clădirea istorică a unui cinematograf, iar apartamentul care ne-a găzduit poarta numărul 5.
Între timp, ne-am mutat la numărul 22. Ne place foarte mult geometria, iar numărul 5 reflectă simetrie și echilibru. Așa că ni s-a potrivit. Așa a rezultat și piramida din logo.
Promovarea
Recomandările directe funcționează cel mai bine. Folosim timid și social media, însă observăm că în marea de evenimente e destul de greu să alegi. Credem că e pozitivă prezența pe piață a tuturor celor care promovează proiecte similare, dar în același timp e mai dificilă alegerea în mediul online pentru cei care caută.
Ce nu se știe despre munca de arhitect?
Multe. Există o percepție greșită legată de aptitudini, rolul într-un proiect și responsabilități. Inevitabil există și o percepție falsă legată de onorarii. N-am ști de unde să începem.
Un exemplu care ne place este cel cu fațadele: oamenii nu înțeleg că ele aparțin orașului, chiar dacă sunt plătite din buzunarul propriu. Nu poți să vii cu ele de acasa și să spui "pe astea le vreau".
În rest, nu este o perioadă prea bună nici în afară. Însă o diferență majoră o face probabil legislația în construcții. Pregătirea e similară în multe privințe, cu aceleași avantaje și dezavantaje.
Problemele arhitectului român
Cele mai frecvente sunt cele de etică. Dar dacă ne referim la cele cu care se confruntă el, enumerăm câteva pe care le știm cu toții: legislația, birocrația și opacitatea tuturor actorilor implicați.
Ce urmează?
Vrem să învățăm mai mult, să creștem și să deschidem apoi și o școală. Vor mai fi multe proiecte între timp și vom avea grija să le promovăm mai bine.