De cativa ani, Chefii talentati ai lumii nu mai stau doar de stele Michelin, s-au pus pe raspandirea microbului artei culinare la scara larga pe calea micilor ecrane. Misiunea de popularizare a gatitului continua si in teren; la unison cu trendul culinar, organizam de vreo 4 ani Cupa Agentiilor la Gatit pentru bucatarii de sub acoperire din publicitate.
Numitorul comun al acestor manifestatii e ca amatorii sunt jurizati de profesionisti. Dar, stati un pic, ca si chefii trebuie sa ramana alerti, nu toata ziua in postura de jurati (= reteta perfecta pentru plafonare). Ia sa mai inversam rolurile si sa-i evaluam si noi pe maestri in vazul lumii.
Chiar asta se intampla din 30 noiembrie, in fiecare miercuri de la 21.00, pe TLC. Patru chefi intra intr-o confruntare culinara regionala pentru a crea "Cea mai buna Cina de Craciun", titlul urmand sa fie acordat in functie de votul publicului pe platforma bestchristmasdinner.com.
Chef Foa din Romania, chef Ivan Manchev din Bulgaria, chef Andras Jokuti din Ungaria si chef Nenad Gladic din Serbia se intalnesc intr-o emisiune filmata in intregime in Romania de TLC, pentru a gati cate doua preparate traditionale de Sarbatori, specifice tarii de provenienta.
Fiecare chef are un episod la dispozitie pentru a-si demonstra talentele; doua au fost, doua urmeaza pe 15 si, respectiv 22 decembrie. De Sarbatori, urmeaza si cate-un maraton cu toate cele 4 episoade difuzate in lant, atat pe TLC (24 decembrie, 20.00-22.00), cat si pe Discovery Channel (26 decembrie, 12.00-14.00).
Cum se obisnuieste la astfel de competitii, e cazul sa ne cunoastem (si) mai bine concurentul intr-un testimonial.
Chef Foa, cel care incepea cariera culinara in televiziune cu show-ul "The Flavours - 3 Bucatari", explica mai jos cum mama e foarte dificil de detronat in ce priveste masa de Craciun (oricate scoli de bucatarie ai fi urmat).
Bonus: de ce nu iesea la batut mingea in fata blocului cand era mic si cum reactioneaza, acum, la feedback-ul din partea mesenilor din familie.
Si ce ii iese din mana pentru concursul "Cea mai buna Cina de Craciun"? Pai o portie de sarmale cu mamaliguta, smantana si ardei iute langa, apoi un cotlet de porc umplut cu carnati de casa, bacon si verdeturi proaspete:
Deja am castigat, nu?
Nu chiar. Suntem in competitie directa cu urmatoarele: ardeii umpluti si pita sviacha sarbeasca cu 3 umpluturi din Serbia, o data. Vin peste noi, din bucataria bulgareasca, Kapama in dovleac si "gustul din muntii Stara Planina" (care implica branza de capra prajita si spanac). Nu-n ultimul rand, concuram cu supa ungureasca de peste si budinca de paine cu seminte de mac.
Dincolo de asemanari, deosebiri, simpatii si antipatii, preferinte in materie de carti, filme, muzica - sau chiar optiuni politice - oricare doi oameni din lume pot fi adusi impreuna de o mancare gustoasa. In cazul de fata, e vorba de cel putin patru care sunt de urmarit saptamanal, pe TLC.
Armonie peste tot; dar, hei, asta nu inseamna ca nu ne putem distra cu o victorie la nivel culinar in fata Serbiei, Bulgariei si, respectiv, Ungariei pentru ale noastre traditionale sarmale si ciolan de porc umplut.
Nu te sfii nici daca iti face cu ochiul alt preparat culinar; nu te judecam, toti suntem gurmanzi aici.
Ce zicem e sa pui si votul unde ti-e pofta, iar la final o sa vedem care e, pana la urma, cea mai populara mancare de Craciun din regiune.
Fotografii de Mihai Stetcu.