Ce sa faci ca sa scapi, macar 5 minute

Ce sa faci ca sa scapi, macar 5 minute

Intr-o vreme, in timpul liceului, visam sa castig Premiul Nobel. Sfera de cercetare in care eram premiat nu era mereu aceeasi, evident. In visele mele cu ochii deschisi din timpul cursurilor, eram nu doar genial, ci pluridisciplinar. In timpul orelor romana, ma gandeam cum ar fi sa iau Nobelul pentru Literatura. Sa scriu mult si bine, sa traiesc si-apoi sa scriu munti de poezie. In timpul orelor de fizica, ma gandeam cum ar fi sa inventez teleportarea (ma uitam mult la Star Trek) ca sa le suflu alora premiul Nobel pentru Fizica. Pana la urma insa, Nobelul nu a mai venit. Eu si Stephen Hawking avem chestia asta in comun.

Erau reprizele mele de escapism, care ma ajutau sa indur ce era de indurat. Cu totii le avem sau poate ca ar trebui sa le avem. Sa-ti pui la gat un semn imaginar cu Revin in 5 minute, asa cum Diana Mesesan (jurnalist) si Alexandra Gavrila (ilustratoare) ne invata sa facem. Ele culeg povesti pe care le imbraca in desen, culoare si dialog, si-apoi ni le dau spre consum. Cu tristetea, optimismul si tragicul umor care se regasesc in noi toti. Luati-va 5 minute ca sa vedeti cum mai scapa oamenii de ale lor. Alexandra la butoane.

 

Diana si Alexandra

Cand am inceput proiectul, lucram amandoua in birouri, la joburi care aveau legatura cu domeniile noastre, dar nu aveam cu adevarat ocazia sa ne exprimam creativitatea. Intre timp, am ajuns sa lucram de acasa si sa avem mai multa libertate, dar tot simtim nevoia sa evadam din cand in cand. Diana este jurnalist si fotograf, si eu lucrez ca ilustratoare.

Diana a terminat facultatea de jurnalism. Iar eu am inceput sa studiez in domeniu destul de timpuriu, din clasa intai, apoi liceu de arta, facultate, masterat... Prin asta am ajuns sa intru in contact cu mai multe tehnici si materiale cu care am putut experimenta, si pe care le-am putut combina. La facultate si master am studiat design vestimentar si textil, dar cand am fost cu Erasmus in Polonia am studiat aproape un an grafica, ceea ce imi dorisem sa fac mai demult. Practic, desenez de cand ma stiu, asta e doar forma pe care au luat-o desenele in ultimii ani.

Inca din liceu, Diana avea aparatul de fotografiat in mana si facea fotografii cu fiecare ocazie; reusea sa ii faca pe oameni sa relaxeze si sa le surprinda personalitatea. Asta, impreuna cu o curiozitate naturala mare fata de oameni, reusea sa ii faca sa se deschida dupa cateva minute. Ii vine foarte natural sa puna intrebarile potrivite ca sa ii ajute pe oameni sa vorbeasca sincer si deschis despre ei.

 

Back in 5

Cum spuneam, aveam amandoua joburi aproape de domeniul in care ne terminasem studiile, dar joburi totusi destul de rigide; petreceam multa vreme la birou, si nu prea aveam timp si energie pentru proiecte personale. In acelasi timp, aveam discutii lungi la telefon, si ne doream sa incepem un proiect impreuna, care sa ne dea si un context in care sa ne motivam si sa ne completam reciproc (Diana e in Bucuresti si eu in Cluj).

Am inceput sa povestim despre cum, cand aveam momentele cele mai stresante sau obositoare, incercam sa evadam macar mental, si uneori si fizic. De exemplu, pe mine ma ajuta sa imi imaginez atelierul ideal pe care speram sa il am intr-o zi; sau cand aveam timp, sa ies sa ma plimb intr-o livada aproape de unde locuiam. Asa ca am fost curioase ce imagini mentale au alti oameni, sau ce fac cand simt nevoia unei evadari, sau cand se simt coplesiti de viata de zi cu zi.

Apoi a urmat o pauza in proiect, si l-am reinceput de cateva luni, dar am schimbat putin tematica si formatul. Focusul s-a mutat pe momentele care la un moment dat ne schimba traseul vietii. Povesti despre intamplari sau decizii personale care perturba liniaritatea vietii si te arunca pe un drum nou, necunoscut. In engleza, termenul cel mai apropiat ar fi "disruptions".

 

Escapism. What else?

De cand am reluat proiectul, am vrea sa aiba mai multa diversitate; pe langa partea de text, avem interviuri audio (realizate si editate de Diana); in ceea ce priveste ilustratia am inceput sa integrez si gifuri, si din ianuarie am vrea sa incepem poate si colaborari si sa includem si scurte animatii. Fiecare poveste ne ia una sau doua zile.

 

Povestile

Povestile pentru "Revin..." le tratam cum am trata si proiectele pentru clienti, numai ca in cazul acesta noi suntem si clientii. Diana gaseste subiectele, le discutam impreuna, sa vedem care ar fi mai potrivite. Apoi ea face interviul si il editeaza. Pe baza interviului, eu fac ilustratiile. Incep cu cateva schite pe care le discut cu Diana, sa vedem care transmite cel mai bine ideea articolului; apoi realizez ilustratiile finale.

Partea distractiva e ca pot experimenta mai mult tehnic si cu stilul decat daca as lucra cu un client, care poate ar vrea o abordare mai comerciala, si putem aborda teme pe care nu le-am aborda poate altfel. E un proiect care ne e foarte drag amandurora, dar implica si destul de multa munca si energie, de care ne ocupam dupa ce am terminat amandoua munca cu clientii. 

 

Trei preferate

Mai intai, interviul despre dependenta de jocuri de noroc. 

Apoi, interviul telefonic cu scriitoarea britanica Arabella McIntyre-Brown despre prima ninsoare din Magura, Piatra Craiului.

Iar de 1 iunie am intrebat oamenii despre povestile si superstitiile pe care le credeau cand erau mici; de la a face broaste in burta cand bei prea multa apa, pana la a avea pitici in burta.

 

Alte proiecte

Diana isi insoteste interviurile pentru Romania Insider de fotografii facute de ea.Recent, a fost catigatoarea unei burse BIRN.  Eu lucrez ca ilustrator freelancer; am avut proiecte pentru Carturesti, ilustratii publicate in DOR, Revista Comics, Glorioasa Fanzina, Tataia.

Am participat la mai multe compendii de banda desenata (printre care The Book of George, Tara Desenata). Cea mai recenta expozitie la care am participat a fost in cadrul Festivalului de Literatura din Berlin, in toamna lui 2015. Fac parte din comiXconnection, un proiect international care doreste realizarea de legӑturi intre autorii de bandӑ desenatӑ din Europa de Est. Este un proiect al Muzeului Culturilor Europene din Berlin, si prin el am participat la expozitii de grup in Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Ungaria, Romania, Slovenia.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related