Fine art prints cu poker faces, de Ioana Harasim

Fine art prints cu poker faces, de Ioana Harasim

La facultate a invatat Ingineria si Protectia Mediului. Intre timp a invatat sa deseneze atat de bine, incat se poate numi ilustrator sau, cum imi place mie sa spun, colorist de newsfeed. Despre Ioana Harasim (HARA) vorbesc. 

De trei ani lucreaza la vizualuri in cadrul Media Concept Store, dar ocheste in acelasi timp si experienta de freelancer. Tatoneaza terenul, ba cu o colaborare cu Printoteca, prin T-shirt Van, ba cu ceva fine art prints (adica cele pe hartie speciala, care se pastreaza intacte in timp) ajunse pe la prieteni, cateva personalizari de obiecte pe society6. 

Foloseste, de regula, putine culori si poate sa deseneze in ritm de inktober. Prefera desenul pe hartie si isi doreste ca unele dintre lucrarile ei sa devina pattern-uri de pus pe materialele designerilor de haine, precum Valentino. De altfel, in prezent, lucreaza la un proiect in zona asta, despre care putem spune doar ca va urma

Asa cum urmeaza sa va invit si eu la lectura:

 

Background

Am terminat Facultatea de Metalurgie, la specializarea Ingineria si Protectia Mediului in Industrie.

Nu am continuat cu master in directia asta pentru ca am realizat in timpul facultatii ca imi place foarte mult sa desenez si ca asta vreau sa fac pe viitor. In decembrie 2013, dupa facultate, am prins o bursa la The Alternative School for Creative Thinking si apoi m-am angajat la Media Concept Store unde lucrez de trei ani.

 

Inceputul in ilustratie

De ilustratie m-am apucat recent. Pana acum am tintit spre fine art pentru ca imi doresc sa ajung in zona de arta internationala, sa colaborez cu galerii si sa am expozitii sau aparitii in reviste de arta gen Juxtapoz sau Hi-Fructose.

Insa am tot fost sfatuita de prieteni din domeniu sa abordez ilustratia comerciala si in timp, prin discutiile cu ei, s-a nascut dorinta in mine sa fac asta la nivel profesionist.

 

De hobby, la un job

Pentru mine desenul a fost dintotdeauna o pasiune si multa vreme nici nu mi-a trecut prin cap ca as putea sa castig bani din asta. Totul a inceput cand am postat un desen pe pagina mea de Facebook vara aceasta si cineva m-a intrebat daca fac si printuri. Atunci m-am hotarat sa incep sa le produc.

Deci nu fac asta de foarte mult timp. Inca invat ce e de facut pentru a avea un venit constant din arta. Dar oamenii sunt interesati, asa ca e un drum ce merita explorat. Oficial in august am vandut primul meu print si apoi au urmat si primele tricouri cand au fost cei de la T-Shirt Van la Electric Castle.

 

Work-ul la Media Concept Store si proiectele personale

Sunt norocoasa pentru ca sunt sustinuta de colegele mele. In zilele cand nu trebuie sa lucrez la proiectele pentru birou pot sa ma ocup de proiectele personale. In rest, desenez seara cand ajung acasa sau in weekend.  

De altfel, am o lista cu lucrurile pe care vreau sa le fac si incerc sa o respect. Desi uneori nu reusesc sa termin tot mi-am propus, cred ca pana la urma asa se filtreaza prioritatile de la sine.

De obicei ma ghidez dupa ce imi place si lucrez la cat mai multe proiecte care ma entuziasmeaza. Nu ma apuc de seriale sau de jocuri pe calculator cand stiu ca am de lucru pentru ca nu ma pot limita la “doar un episod” sau la “doar o ora de joc”.

 

Care sunt diferentele dintre graphic design si ilustratie

Mi se pare ca este o linie foarte fina intre ele. Dar voi incerca sa le separ si sa explic cum le inteleg eu. Graphic design-ul are rolul de a comunica o idee, de a rezolva o problema si de a crea experiente pentru un public folosind imagini si cuvinte.

Ilustratia mi se pare ca are rolul de a trezi emotii in oameni. Prin condensarea unor idei intr-o singura imagine, ilustratia reuseste sa spuna o poveste care are impact emotional asupra privitorului.

De multe ori, cand vad o ilustratie undeva pot sa recunosc stilul si persoana care a lucrat la ea. Rareori mi se intampla asta si cu design-ul pentru ca de obicei designerii nu trebuie sa isi impuna viziunea proprie in crearea unui vizual, ci sa se gandeasca mai intai la client si la ce e potrivit pentru el. Ilustratia este mult mai personala decat graphic design-ul.

 

Fine art print-urile

Un fine art print este o lucrare digitala printata pe hartie de calitate, de obicei acid free care isi mentine aspectul odata cu trecerea anilor.

Lucrarile de genul sunt cumparate pentru estetica lor. Pana acum am vandut la prieteni si cunostinte care m-au contactat dupa ce postam lucrarile pe pagina mea de Facebook.

 

"Merchandising-ul de ilustrator"

Mi-am facut cont pe society6 insa nu am investit timp deloc in platforma asta asa ca nu am avut rezultate mari. Am vandut foarte putin. Trebuie sa te ocupi de profilul tau si sa il promovezi, iar eu recunosc ca nu am facut nimic pentru el.

E undeva acolo pe to do list sa pun mai multe lucrari si sa incep sa socializez cu ceilalti membri. Deci nu pot sa zic prea multe despre asta pentru ca nu m-am implicat suficient.

Platformele de genul asta devin profitabile in momentul in care incepi sa vinzi in volum mare pentru ca profitul per item este foarte mic avand in vedere ca ei se ocupa de productie, ambalare si shipping. Asa ca am preferat sa ma concentrez pe vanzarile in tara, unde m-am ocupat personal de printare si livrare.

De asemenea, vand tricouri prin intermediul T-Shirt Van. Le trimit modele de fiecare data cand fac un desen nou, iar ei le adauga in catalogul lor de imagini.

Tot ei se ocupa de printare si distribuire la evenimentele la care participa cu van-ul. In cazul in care am comenzi separate ma duc si le ridic eu de la sediu si le predau personal clientilor din Bucuresti sau le trimit prin posta.

 

Lucrari la cerere si cerintele lor

Am avut de realizat portretul Gloriei Steinem pentru proiectul Woman Card. E un proiect initiat de Maddy Kramer, un art director din SUA, care si-a dorit sa creeze un pachet de carti de joc cu femei din diverse domenii care au schimbat lumea de-a lungul timpului. Singurele restrictii pe care le-am avut au fost la paleta de culori.

Iar la restul lucrarilor la care am lucrat, am avut mereu mana libera ceea ce m-a bucurat foarte mult. Am avut noroc.

 

Sursele tale de inspiratie si stilul de desen

Ma inspir din visele pe care le am, din muzica si din arta pe care o consum la randul meu. Cand nu desenez, stau si caut mereu noi artisti pe care sa ii urmaresc. De obicei ma uit pe Juxtapoz, Hi-Fructose, Beautiful Bizarre, It’s Nice That, Illustration Age, Behance, Inkult Magazine, Pinterest, Baubauhaus.

Stilul meu este un mix intre melancolie, minimal, vise si suprarealism. Mai mult m-am dezvoltat pe partea de fine art si acolo cred ca se vede ca am creat o lume cu personaje cu figuri serioase, care nu isi tradeaza emotiile.

via Hi-Fructose

Imi place foarte mult sa desenez aceasta lipsa de emotie in trasaturile fetei (sau poker face) pentru ca in trecut, cand eram mai mica, imi doream sa imi controlez sentimentele si sa nu le arat asa ca am transferat cumva asta in arta mea. Si cred ca e un semn distinctiv al oamenilor pe care ii desenez. De asemenea, imi place sa folosesc palete cu cat mai putine culori.

 

Top 3-ul proiectelor

Fury in Your Eyes – pentru ca a fost primul desen in stilul asta si m-a facut sa realizez in ce directie vreau sa ma duc cu arta. Mi-a deschis ochii as putea spune spre eu-ul din viitor si m-a ajutat sa imi dau seama cam ce vreau sa fac in domeniul fine art.

Woman Card – pur si simplu imi place rezultatul final.

36daysoftype 2016 – la inceputul anului am participat la 36daysoftype si am ales sa reinterpretez abecedarul lui Edward Gorey. E printre preferatele mele pentru ca m-a provocat sa ma gandesc cum sa transform versul pe care il citeam in forma literei pe care o descria.

 

Lucrari puse in Work In Progress folder

Un robot dezafectat pe care l-am inceput in iulie si nu l-am terminat. M-am apucat de alte proiecte intre timp si cu el ma miscam foarte greu. Inca nu stiu cand o sa il termin pentru ca nu este o prioritate. Asa ca din robot dezafectat a devenit un robot abandonat de mine.

Tyrell din Mr. Robot (aparent am ceva cu robotii). Dupa ce am terminat de vazut sezonul 2 din Mr. Robot mi-am propus sa fac niste fan art cu personajele din serial. Am apucat sa ii desenez pe Elliot si pe Mr. Robot, dar cand am ajuns la Tyrell m-am blocat. Efectiv nu reusesc sa ii surprind trasaturile cum trebuie.

Cred ca l-am redesenat de vreo 10 ori pana acum. Asa ca am pus un stop la proiect momentan si ma voi apuca mai incolo cand o sa simt ca pot sa fac ceva mai bun. Zace in folderul lui de la inceputul lunii octombrie. 

Si… atat. In general termin desenele pe care le incep pentru ca de abia astept sa vad rezultatul final. 

 

Inktober

E un challenge pe care l-am descoperit anul trecut si mi-a placut ca m-a rupt de mediul digital pentru o perioada. Cam atunci am inceput sa desenez mai serios in cerneala si am reluat contactul cu hartia. Scopul lui Inktober este ca pe toata durata lunii octombrie sa realizezi un desen in cerneala pe zi.

Anul trecut am reusit sa ma tin de challenge timp de 16 zile, iar anul asta am realizat 10 lucrari, insa pe o durata mai lunga de timp. Am realizat ca mie imi plac foarte mult detaliile si era mai important pentru mine sa am o lucrare care arata intr-un anumit fel decat sa desenez ceva la intamplare zilnic. Asa ca anul acesta am investit cam 2 zile pe o lucrare.

De abia astept sa vina luna octombrie in fiecare an pentru ca ma reconecteaza cu hartia si cerneala si de obicei adopt cu totul alt stil in perioada asta. Imi las mana mai libera si nu imi pun foarte multe restrictii legat de ce anume sa desenez. E o perioada de explorare si descoperire a sinelui pentru mine.

 

Colaborari cu designeri de haine in plan

Urmeaza sa lucrez la un proiect legat de asta dar nu pot vorbi despre el momentan. O sa postez pe Facebook in viitor cand voi putea.

Imi plac foarte mult ce fac BumbagR si Ioana Ciolacu si ar fi genial daca am ajunge sa colaboram pe viitor. Si daca imi permiti sa visez, as spune ca as vrea sa lucrez cu Valentino la niste pattern-uri. Pur si simplu adoooor tot ce scot.

 

Promovare

Hmm… nu m-am gandit foarte mult la acest aspect. Mai mult sunt concentrata pe desenatul propriu-zis, insa sunt foarte activa pe social media. Asa ca oarecum ma promovez deja prin prezenta constanta pe internet. Pana acum asa au aflat alti oameni de mine si prin intermediul articolelor in care s-a mai scris despre desenele mele.

Prioritatea mea este sa investesc cat mai mult timp in dezvoltarea stilului personal. Pentru a-mi construi un portofoliu puternic.

Dupa ce il pun la punct, ma gandeam sa incep sa il trimit la diverse agentii sau reviste si sa le propun colaborari. Acum lansez oficial vorba in lume ca sunt deschisa pentru proiecte de ilustratie.

 

Proiecte de viitor

Am inceput un proiect pe pagina mea personala – Random Doodles, unde postez doodle-uri facute in 15-30 de minute. E un exercitiu de a transforma un gand/ o idee intr-un concept vizual, in timp limitat si scurt.

Alte proiecte nu am de impartasit momentan pentru ca ma concentrez pe studiu incat sa imi imbunatatesc tehnica de lucru.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related