In mintea lui Raul Ciceu: decat o tigara, mai bine un creion

In mintea lui Raul Ciceu: decat o tigara, mai bine un creion

Baimarean cu desenul mostenit de la tata, "metamorfozeur" de ustensile de scris in ustensile de tras linii si multe crochiuri, Raul Ciceu, astazi, este stabilit deja de 4 ani in Bucuresti si e Art Director. Picioarele i-au mai trecut prin cateva agentii - acum e la Mercury360 - dar din perspectiva lui, invata mai bine in functie de proiect decat de locul in care se gaseste.

In esenta, este un ilustrator rebel, care nu se da in vant dupa designul digital. Prefera hartia, pentru ca, in digital, e mai usor. Asa ca, in pauzele de tigara alege sa deseneze analog; asta l-a adus in pragul primei lui expozitii, in decembrie.

Pana la vernisaj, cititi-l:

 

Studii, primul job si publicitatea

Sunt din Baia Mare si acolo am facut liceul de arta. Chiar cand dadeam Bacul, am avut si primul job; la o televiziune locala. Postul era o combinatie interesanta de VTR (Video Time Recorder) si Graphic Designer.

Cand vorbim de publicitate, a fost ambitie. Este motivul pentru care am venit in Bucuresti in 2012, sa fac UnArte, Graphic Design. In pauza pe care am facut-o intre liceu si facultate, timp in care am lucrat, mi-am dat seama ca cel mai bun loc pentru mine ar fi publicitatea, asa ca spre asta m-am orientat.

Am mai fost prin cateva agentii, dar nu am stat prea mult in niciuna si nici nu am ramas cu cine stie ce lectie life-changing. Mai degraba as spune ca la fiecare proiect inveti cate ceva.

Eu sunt autodidact, prefer sa caut si sa studiez eu personal, dar si putin idealist :) Cred ca publicitatea ar trebui sa fie educativa, sa ii foloseasca cumva publicului, nu sa aiba ca unic scop profitul. De-asta imi surad campaniile de CSR, parca mai echilibreaza putin balanta, dar si acolo sunt discutii, ca unele se fac doar pentru case-study, nu sunt implementate pe bune.

 

Inceputul relatiei cu desenul: linii si sute de crochiuri

Cred ca am mostenit pasiunea pentru desen de la tatal meu, care picteaza si acum. Desenam cu el foarte des inca de cand eram foarte mic. Niste desene pe care chiar mi le amintesc sunt niste oameni facuti doar din linii, pe care i-am desenat pe niste cataloage vechi de pictura, pe la 4-5 ani.

Mai ales in primii ani, chiar nu conta cu ce desenam, pix, creion, conta doar sa scrie :)

M-am tinut destul de serios de asta, in generala faceam pregatire cu profesorii dupa ore, dar mana mi-am facut-o in liceu, cu sute de crochiuri.

 

Mai incape si niste freelancing pe langa job?

Am lucrat freelance, dar acum chiar nu mai am timp. Prefer sa-mi investesc timpul liber in arta mea. Tot desene, ilustratii si picturi fac si acum, dar le fac pentru mine, si abia apoi vad care ar fi piata pentru ele.

As lua-o razna daca as munci non stop, si la agentie si acasa freelance.

Conteaza mai mult decat banii faptul ca, atunci cand desenez ce vreau eu ma detasez de munca, ma regasesc, intru intr-o stare de calm.

Cand e munca platita, e ca si cum iti inchiriezi mana care stie sa tina creionul si iti pui mintea pe mute - si nu imi place.

Cred ca e ca diferenta dintre fashion designer, care face colectia, o lanseaza, si apoi oamenii o cumpara, si croitorul la care vii cu materialul si cu o poza cu creatia designerului si il rogi sa iti faca ceva asemanator.

Am facut si destule lucrari la cerere, cel mai amuzant a fost cand cineva m-a rugat sa „colorez” un portret in creion :))

 

Un top al lucrarilor tale

E foarte greu sa faci un clasament al lucrarilor. Fiecare are o semnificatie, fiecare e facuta in alt stil, fiecare corespunde unei etape, unei experiente.

Mi-e greu sa aleg si pentru ca, in timp, mi-am dezvoltat stiluri personale diferite, iar lucrarile reflecta cautarile mele in respectivele stiluri.

Ma regasesc in fiecare lucrare pe care am facut-o, fiecare are o idee in spate. Da, am cateva de care nu sunt mandru in mod special, dar si foarte multe care chiar imi plac, si daca ar trebui sa fac un top clar nu m-as putea limita la 3, poate la 10-20.

 

Ca tot veni vorba de stil, cum ti l-ai definit?

Mi-am creat un stil minimalist si schematic din lipsa de timp. Nu am timp sa dezvolt persoanje foarte complicate, in guasa sau tempera, deci incerc sa desenez cat mai eficient, alb-negru.

De exemplu, uneori prefer ca in loc de pauza de tigara de 5 minute sa iau o pauza de desen, la munca. Ma apuc sa-mi pun gandul pe hartie si il termin acasa sau a doua zi, si n-as putea face asta intr-un stil mai complex. Inspiratia vine de peste tot, din lucrurile mici din jur.

Asa ai o sansa mult mai mare sa fii nou si autentic.

Uite, vara asta am descoperit in Vama Veche o constelatie despre care nu auzisem, si asta mi-a inspirat o serie de desene. Temele desenelor sunt destul de persoanle, incerc sa captez emotiile de moment. Ma exteriorizez prin desen, dar ii las loc si privitorului sa se regaseasca in lucrare.

Ca art director trebuie sa indeplinesti unele cerinte, iar daca reusesti sa iti pui si tu amprenta, e bine, dar nu se intampla asta prea des. Ca ilustrator, in schimb, e foarte important sa ai un stil bine definit, care te diferentiaza.

E o discutie intreaga aici, cred ca sa ramai la acelasi stil mereu e un semn de stagnare. Trebuie ori sa schimbi stilul cu totul, ori sa ii faci un update. Desenezi, cauti, cresti, si odata ce ai definitivat respectivul stil ar trebui sa te orientezi deja spre ceva nou.


Inspiratie. Artisti pe care-i urmaresti

Chiar nu stalkeresc pe nimeni. Mai des intru pe net atunci cand am o idee, sa vad daca cumva s-a mai facut. Nu cred ca e bine neaparat sa te inspiri de pe net, ci de ce se intampla in jur sau in tine. Cred ca daca te apuci sa te inspiri de la cineva, clar trebuie sa faci mai bine, sa aduci ceva nou si valoros, altfel doar copiezi, si nu mi se pare ok.

Arta inseamna sa cauti sa-ti faci stilul tau propriu. Si oricum e o mare diferenta intre digital si foaia de hartie.

Digital iti iese mult mai usor, ai totul la indemana, poti da undo, dar ca s-o faci ca la carte trebuie sa lucrezi pe hartie, si omori multi copaci pana iti creezi un stil personal. O linie o formezi in ani de zile.

Desenez de peste 20 de ani si tot nu pot sa spun ca mi-am definitivat complet stilul, sunt mereu in cautare si integrez mereu elemente noi.

Mai intru pe site-uri de design, mai mult ca sa fiu la curent cu ce se intampla decat ca sa ma inspir. Imi place mult scoala Bauhaus, daca e sa dau cateva nume as spune Wassily Kandinsky, Paul Rand, Milton Glaser, Steve Simpson, Sang Miao, Bruno Munari si Lucian Bernard.

Milton Glaser

 

Proiecte de viitor 

Pe termen lung, imi doresc sa fiu full-time artist, dar mai e pana acolo, e mai greu cu partea financiara. Vreau si sa imi gasesc cat mai multe stiluri, e o cautare care contribuie la dezvoltarea mea.

Pana una-alta am programata o expozitie in decembrie, despre care inca nu am toate datele. Imi doresc o expozitie la linie, dupa niste specificatii clare, veti vedea. Alte planuri se refera la o expozitie in SUA, dar despre asta ne vom auzi probabil in viitor ;)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Mercury360

Cu o istorie de peste 25 de ani in Romania si, in continuare independenti, full-service, suntem una dintre putinele agentii care au capabilitatile necesare pentru a deveni partener pe intreaga durata a unei campanii,... vezi detalii »

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related