Poate v-a aparut si voua in feed busolaelectorala.ro. Depinde de bula in care locuiti, dar asta e alta discutie.
Dintre toate discutiile din jurul busolei – o initiativa a unor politologi din Cluj cu ajutorul unor web developeri din Amsterdam, confirmat si PressOne.ro – cea inceputa de Vlad Tausance ni se pare cea mai relevanta.
Aduce in discutie trei chestiuni importante, despre care e bine sa vorbim acum, cand cantarim si ne hotaram pe cine alegem:
- ce se intampla cu datele stranse printr-o platforma de genul asta: la cine ajung si cum le folosesc. Chiar daca majoritatea nu se gandeste la aspectul asta, e important, totusi, sa nu inghitim tot ce e pe internet asa cum ni se da, fara sa ne punem spiritul critic in functiune. Sigur, nu e bine nici sa ne lasam contaminati de conspiratita. Spirit critic si echilibru, ca-n viata.
- cine aduna informatiile astea are un pic de aur la indeamana. Despre ce cred oamenii – de pe Facebook/din online, desigur – despre teme actuale din societate, despre partidele politice, despre Guvern si tot asa. Cu ele, s-ar putea face niste targetare si finisare de mesaje electorale. Dar, daca intiatorii platformei nu sunt afiliati politic, asa cum pretind, cum ar fi ca informatiile astea sa ajunga chiar inapoi la public, sa stim si noi cum stam si sa ne cunoastem un pic mai bine, eventual? Sa nu ne mai dam pe din doua si sa urlam unii la altii de dupa gard.
- cat de reprezentative sunt informatiile de genul asta, culese printr-o platforma online care circula pe Social Media, pentru starea natiunii? Dupa cum au zis si altii, sfanta regula cu coroborare de mai multe surse ramane perfect valabila si in cazul asta.
Nu uitati sa fiti intelepti.