Pentru ca gatea des in bucataria scolii unde preda engleza, Alex Cirtu s-a trezit inscris de o colega la Masterchef. (Inca mai viseaza noaptea preparatele din concurs). Acela a fost si momentul in care si-a dat seama ca trebuie sa se apuce iar de scoala. Si sa gateasca mult.
Acum, impreuna cu alti bucatari specializati in diferite domenii, intretine Culinar Show, pe Youtube. Un canal cu retete pentru toata lumea: de la placinta de mere, la paste, creveti sau clatite marocane.
Pentru cei care s-au inscris in Cupa Agentiilor la Gatit, Alex are cateva trucuri importante pentru gatitul in caldura (la propriu) a reflectoarelor. Sa nu incercati insa acasa, ce face el:
Frigiderul meu este de cele mai multe ori gol. Si sotia mea este tot bucatar si abia ne vedem cateva ore pe noapte. Asa ca fiecare mananca pe unde apuca :))
Inceputul
Trebuie sa recunosc ca mama mea a avut o mare influenta asupra mea. A tinut foarte mult ca eu sa ma descurc: sa stiu sa-mi spal o rufa, sa fac curat, sa-mi calc si bineinteles sa-mi gatesc ceva :) Nu de alta, dar tata nu stie sa prajeasca nici 2 oua, iar unchiul meu trimis la piata sa cumpere 2 kg de cartofi a fost foarte incurcat de situatie, ne-a sunat si ne-a spus ca e prea greu… sunt prea multe soiuri.
Asa ca, inca de mic, mama obisnuia sa ma ia prin piata si sa-mi arate ce-avem nevoie pentru mancarea pe care o pregateam de cele mai multe ori in weekend. Si ma tinea langa ea. Cateodata ma implica (de cele mai multe ori curatam usturoiul), cateodata nu. Dar un lucru era cert: intotdeauna eram langa ea. Si vrei, nu vrei, inveti!
Apoi, la un moment dat a trebuit chiar sa pun in practica tot ceea ce am invatat de-a lungul anilor. Pana atunci fusese doar o pasiune. Lucram ca si profesor de engleza intr-o scoala particulara din Bucuresti si gateam destul de des in bucataria scolii.
O colega m-a inscris fara sa stiu la Masterchef si cand m-au sunat pentru preselectie nici nu stiam despre ce e vorba. Am fost, am gatit ce stiam mai bine, am reusit sa ajung foarte departe si inca mai visez noaptea preparatele de acolo.
A fost botezul pentru ce avea sa urmeze: sa devin din profesor – bucatar. Dupa concurs mi-am dat seama ca pasiunea se transformase in ceva mai mult si am renuntat la tot, am facut cursuri de bucatar, am citit mai mult despre asta, am invatat , pe scurt, am renuntat la tot ca sa pot gati mai mult, profesionist.
Educatie
Am avut foarte mult de recuperat, pentru ca ma pregateam sa intru intr-un domeniu in care altii activau de foarte multe vreme, la un nivel foarte inalt.
Am gatit cu extrem de multi bucatari sefi, de la care am invatat foarte multe. Si acum de fiecare data cand am ocazia ma mai duc la cate un seminar, la cate un training etc, o fac cu cea mai mare placere. Nu te opresti din invatat in acest domeniu.
Trebuie sa te perfectionezi, sa te reinventezi continuu. Plus de asta, gatitul pentru mine nu e o competitie, sunt un om extrem de rational, de cerebral, iar asta-i pentru mine mai mult un prilej de a ma cunoaste pe mine mai bine, de a-i cunoaste pe ceilalti si de a le oferi un moment de bucurie.
Respectul meu pentru fiecare persoana in parte se vede in ceea ce gatesc, si e datoria mea sa fie intotdeauna asa cum trebuie!
Retete video
Acum 4 ani cred c-am filmat prima reteta video. Am vrut sa impartasesc oamenilor cate putin din experienta mea, iar daca cineva gasea folositor ceea ce faceam, cu-atat mai bine. Incerc sa explic foarte bine toate partile unei retete, pentru ca asta mi se pare cheia la retetele video, nu sa spui ingredinetele pe care oricum le scrii in descriere sau sa insiri pasii….
Trebuie sa arati consistenta unui aluat, a unei creme, sa spui unde ar putea aparea probleme. Asa, cu fiecare reteta, te imprietenesti cu cei care se uita si daca tin minte ceva dintr-un video, revin si la al doilea.
Pentru asta am facut de curand rubrica “cum se face” pe canalul nostru Culinar Show si ma joc acolo de-a Profu’ de gatit si “predau” lectii de baza in bucatarie: cum sa tai legumele, cum sa faci o maioneza etc.
Bazele te fac sa ai apoi curaj in bucatarie. Si eu am invatat multe lucruri din tutoriale de pe internet, as vrea sa dau mai departe, sa explic si lucruri unde simt ca si eu am gasit greu informatia bine explicata si ilustrata.
Timp pentru Youtube
Difera, 5 zile, 7 sau 2 zile, in functie de perioada anului, de sarbatori, de ce idee ne mai vine pentru video-uri… daca sunt retete la care fac proba, uneori le modific dupa gustul meu, sunt multe variabile.
Culinar Show e un canal cu o bucatarie, mai multi bucatari si un barman, deci nu gatesc doar eu. Spre deosebire de majoritatea canalelor de youtube din Romania, noi ne-am gandit ca cine face cea mai buna pizza nu face si cele mai bune prajituri sau cele mai bune retete frantuzesti, asa ca suntem 3 bucatari (eu, care gatesc mai mult cu carne si mult unt – French style :), Oana, care face prajituri de casa, George, care e vicecampion European la Pizza si Andrei, care are doar 14 ani dar a castigat deja un show de gatit la Antena 1- Junior Chef)… si ca sa bem si ceva ok, avem si un barman de top – Adrian Caradeanu, a invatat peste 3000 de barmani din Romania meseria asta, deci se cam pricepe.
Dupa cum vezi, incercam sa acoperim toate zonele si sa postam 4 retete minim pe saptamana… pentru ca mereu ai nevoie de o noua idee pentru “ce sa mai gatesc diseara?” :)
Cat de des gatesti
Pentru familie/prieteni/clienti aproape zilnic. Pentru mine, probabil ca o data pe luna. Sunt ca cizmarul si pantofii :))) Frigiderul meu este de cele mai multe ori gol. Si sotia mea este tot bucatar si abia ne vedem cateva ore pe noapte. Asa ca fiecare mananca pe unde apuca :))
Surse de informare si de gasit retete
Pentru mine tot cartile reprezinta cea mai mare sursa de informare. Iar mentorii mei in bucatarie sunt Michel Roux Jnr, Raymond Blanc, Marco Pierre White, Ferran Adria, Heston Blumenthal si Alain Ducasse.
Iar „The complete guide to the art of modern cookery” al lui Auguste Escoffier este un must have pentru toti bucatarii.
Stilul tau
Imi place sa gatesc aromat. Imi plac condimentele puternice, dar totodata imi place si subtilitatea gustului, foarte des intalnita in bucataria frantuzeasca.
Imi place sa aduc cate un element nou retetelor clasice si sa le reinterpretez in functie de trend-urile actuale sau de gusturile comune. Gatesc cu unt si mi-este imposibil sa ma despart de el. Nu-mi imaginez viata fara unt, smantana, busuioc, dovleac, ardei iute, curcuma, piper si bineinteles sare.
Experimentez in exces, fac probe dupa probe si incerc sa reproduc retete faimoase, la care le aduc un touch personal.
Gafe
Am avut cateva :))) Am avut ceva probleme cu firicelele de zahar, nu-mi ieseau de nicio culoare si abia-mi mai simteam buricele degetelor de cat de fript eram :) Apoi mi-aduc aminte cum am pus glazura de unt si mascarpone peste o briosa fierbinte si s-a topit instant. Probabil au mai fost si alte momente insa de-acestea mi-aduc cel mai bine aminte.
Publicul
Publicul e 50-50% femei si barbati si de obicei oameni care gatesc retete clasice, chiar daca acum clasic e ceva relativ, dupa ce multi au plecat la munca pe afara si au invatat sa faca paste, pizza, lasagna, bucataria italiana e din ce in ce mai prezenta si in video-urile noastre. Stim sigur ca merg prajiturile, dar si pastele Carbonara, insa placinta cu mere va face mereu mai multe view-uri. Sunt retete pe care oamenii si le amintesc din copilarie.
Incercam sa nu fim nisati.
Cei care se uita la video-uri fie vor sa vada o noua interpretare a unei retete, ori pur si simplu le facem pofta si vor sa invete sa gateasca. Nu mai e nevoie sa isi mai scrie reteta pe un carnetel, fac un print screen la ingrediente, merg la piata si apoi “ stam” impreuna in bucatarie si gatim.
Comentariile sunt de 2 feluri – pur si simplu ne spun ca le place reteta, sau cer explicatii, de la lucruri simple: ce e amidonul si unde il gasesc in magazine, la ce faina folosim, cat gluten are. Incerc sa raspund cat mai clar la toate, pentru ca si eu am fost curios si am cautat mereu sa aflu. Asa ca amidonul e o polizaharida alcatuita din amiloza si amilopectina si discutia despre gluten e lunga. :)
Cum au redescoperit oamenii placerea de a gati
Cred ca gustul mancarii de acasa, mirosurile din bucataria alor tai nu pot fi inlocuite in memoria cuiva cu nimic, oricate restaurante ai incerca, oricate locatii cu servicii de delivery ai avea la dispozitie, niciunul nu-ti va oferi diversitatea gatitului de-acasa.
Cand am facut gogosi pentru reteta video, toti colegii mei si-au amintit cum le faceau mamele sau bunicile lor acasa, cu lingura, cu paharul etc. Insa ei nu mai stiau reteta, si de obicei nu isi fac singuri, dar daca vad o reteta video poate sunt gata sa incerce.
Desigur, sunt multe restaurante cu mancare fabuloasa, insa eu unul nu merg la restaurant doar pentru a manca. Merg pentru experienta. Pentru experienta culinara, pentru momentele petrecute cu prietenii, pentru ambianta si nu in ultimul rand pentru zambetul ospatarului.
Cred ca atunci cand gatesti acasa treci prin mult mai multe stari decat la restaurant. Bucuria ca ti-a iesit ceva din mana ta, ceva chiar gustos, si faptul ca primesti si laude pentru munca depusa, nu se compara cu nimic altceva, iti garantez!
Gatitul in ziua de azi a ajuns o moda! E un trend pe val! Oamenii si-au facut bloguri (unii dintre ei dinainte de a fi un trend), canale culinare pe youtube si asta a rezolvat marea problema a cartilor de bucate: explicarea cat mai clara a retetelor, pas cu pas.
Vezi exact ce consistenta trebuie sa aiba un aluat, cum sa fie o crema, cat de tare sa bati maioneza si ai mai multe sanse sa iti iasa reteta.
Stiu sigur ca in 90% din cazuri, daca oamenilor nu le iese reteta din prima incercare, nu o vor face a doua oara. Eu de exemplu, cand arat o reteta pe canalul nostru youtube Culinar Show explic la fiecare pas de ce fac ce fac - nu vreau sa fie doar o reteta citita si ilustrata cu imagini. Imi doresc ca oamenii sa retina un truc, un secret, sa le dea incredere ca pot gati.
Pe scurt, cred ca cea mai mare nevoie pentru cei de-acasa s-a rezolvat in mare parte: aceea de a vedea toti pasii unei retete.
Apoi sa nu uitam liderii de opinie cei mai cunoscuti: Jamie Oliver a facut gatitul acasa cool, Gordon Ramsay te-a facut sa vrei sa incerci retete mai sofisticate. Apoi au aparut altii precum Michel Roux Jnr, Raymond Blanc si multi altii, iar la noi cel putin odata cu moda cooking show-urilor, bucatarii au devenit staruri, si de-atunci exista mult mai mult respect pentru aceasta meserie. As zice ca e moda si necesitate, de asta gatim mai mult acasa si de-asta am inceput sa fim si mai deschisi la nou. Stii ce? Sper sa tina moda asta.
Sfaturi
Eu chiar cred ca oricine poate sa gateasca. La un nivel decent, bineinteles, pentru ca intotdeauna vor fi diferente de valoare intre oameni, iar la acest lucru contribuie multi factori.
Insa chiar cred ca daca fiecare persoana ar pune putin efort in acest lucru, chiar ar putea sa gateasca fara absolut nicio problema. Si asta-i valabil in fiecare domeniu. Nu-mi plac oamenii cu idei preconcepute, care spun din start “nu vreau” sau “nu pot” cu mult inainte de a vedea despre ce e vorba.
Am gatit chiar si cu copii de 4-5 ani, si daca din mana lor a reusit sa iasa ceva chiar gustos, nu accept ca din mana unui adult sa nu iasa ceva mult mai bun.
Nu spun acum ca e usor sa gatesti, dar pana la urma ce mai e usor in ziua de azi? Iar daca ar trebui sa le dau un sfat, acela ar fi sa fie mai deschisi catre lucrurile noi si sa depuna mult mai mult efort in tot ceea ce fac. Pentru ca daca ei nu sunt dispusi sa faca asta pentru ei, altcineva cu siguranta nu o va face.
Trenduri
Anul acesta am vazut ca street food-ul a luat avant. Si ma bucur mult din acest punct de vedere pentru ca sunt un fan dedicat al street food-ului. Astept ziua in care va inlocui cu brio fast food-ul. Este mult mai sanatos, mai nutritiv si mai gustos !
Am vazut totodata ca s-au deschis si multe brutarii, iar bagelul a crescut mult in popularitate. Au aparut si hot dogii artizanali si prajiturile fara zahar adaugat. Pe ele le vad cap de afis in viitorul apropiat.
Un alt trend ar fi inmultirea peste noapte a cazurilor de intoleranta la gluten :)
Si nu in ultimul rand, avem de-aface cu foarte multi vegani in ultima vreme. Eu unul incurajez echilibrul si nu ma angrenez in nicio dezbatere cu cei ce aleg sa urmeze acest stil de viata (pentru ca fiecare-i raspunzator pentru alegerile sale), atata timp cat nu-mi tine morala pentru alegerile mele.
La capitolul preparate/deserturi supraestimate trebuie sa recunosc ca nu suport briosele de niciun fel, mi se par mai mult decat supraestimate. Am mancat o sumedenie de briose, atat la noi cat si in Franta sau Anglia. Niciuna nu m-a dat pe spate, trebuie sa recunosc. Iarasi macarons-urile mi se par de-a dreptul infernale. Sunt extrem de greu de pregatit pentru cei de-acasa, iar gustul nu merita efortul.
Ce nu iti place (sa mananci)
Nu prea-mi place puiul, mananc extrem de rar. Nu-mi place fasolea galbena, lintea si nu ma dau in vant dupa prajituri precum cornulete, negrese sau amandine.
Si nu in ultimul rand nu-mi place sa simt gustul artificial de potentiator de gust in mancare. Mai ales in supe – acolo-ti dai seama cel mai usor.
Offline
Cred ca lucrurile au stat invers, pasiunea mea a aparut intai “offline”si apoi am trecut in online. Inainte ma uitam eu la toate tutorialele sa vad cum se fac anumite lucruri, acum incerc sa explic eu cat mai bine diferite retete si tehnici.
Si am mai descoperit ceva odata cu filmarile: ca trebuie sa gasesc solutii sa gatesc sub caldura reflectoarelor. Nu e o metafora. Efectiv este foarte cald in bucataria noastra de la lumini si aluaturile pe baza de unt nu trebuie sa stea la cald. Asa ca gasesc solutii. Pentru un aluat de foietaj am improvizat un blat de lucru dintr-o tava pusa la frigider peste noapte, in care am pus un prosop gros, umed. Acela a inghetat si-a creat o masa groasa de gheata, care-mi mentinea tava rece. Iar pe ea intindeam aluatul. De aceea e important sa vezi retete video, textura si densitatea conteaza foarte mult. Desi, daca lumea ar simti mirosul din bucataria noastra ar gati sigur mai mult. Nu de alta, dar n-avem nici aerisire prea buna.:)