In mainile lui Andrei Ignia tevile si robinetele se transforma-n lampi

In mainile lui Andrei Ignia tevile si robinetele se transforma-n lampi

Pe meleaguri mioritice, cu iz de American Pickers, Andrei Ignia isi tot face drum pe la licitatii, in cautare de obiecte steam punk. De ce? Pentru ca lampile Bulb27 nu-s genul de obiecte de decor pe care sa le poti pune pe o noptiera finuta, somon, de exemplu. Tevi, robineti si replici dupa primele becuri Edison cu filament, colectiile lui Andrei au fost si vor fi mereu in zona industriala, dupa cum spune.

Cu licenta in Comunicare si Relatii Publice, cu cate o dizertatie in foto-video la Arte si una la Relatii Publice si Publicitate, Andrei s-a apucat initial de fotografie comerciala si productie video. Designul, insa, a fost "un experiment devenit pasiune": statea cu chirie si cele mai potrivite obiecte de decor pareau a fi cele usor de transportat. Asa ca s-a pus pe treaba, rezultand prima colectie. Prin 2011 se califica in top 50 artisti la The Art of Can - Romania by RedBull. 

Andrei spune ca in spatele fiecarei lampi, caci asta este specializarea lui ajunsa la a 4-a colectie, stau, uneori, mai multe ore de research pe componente si tematici, decat de design si asamblare. Si ca tot ziceam de colectia cu numarul 4, tematica acesteia este inspirata din vremurile demult apuse ale reclamelor vechi romanesti. 

Booon, gata, va las. Andrei Ignia si Bulb27, mai jos:

 

Background 

Despre background-ul meu pot spune ca este unul diversificat; am terminat mate-info la liceul Mihai Bacescu din Falticeni, iar dupa studiile de licenta in Comunicare si Relatii Publice am urmat doua mastere in paralel, unul de foto-video la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi si unul pe Relatii Publice si Publicitate la UAIC Iasi.

Toate astea au dus la conturarea unui job pe fotografie comerciala si productie video iar partea de design a aparut in prima faza ca un experiment si a devenit pasiune. La ora actuala designul ramane tot la nivel de pasiune.

 

Cand a aparut designul de produs

In 2012 cochetam putin cu designul, asta dupa ce cu vreun an inainte participasem si ma calificasem printre primii 50 ‘artisti’ la The Art of Can – Romania organizat de catre RedBull. In acea perioada aveam nevoie de cateva corpuri de iluminat in apartamentul in care stateam cu chirie si nu voiam sa investesc in imobilul respectiv asa ca am incercat cateva piese mobile de iluminat. Experimentul era in plina desfasurare si in acea perioada accesam zona steam punk si cea industriala.

Erau in voga si oarecum avangardiste obiectele de design ce foloseau elemente industriale cum ar fi tevi sau robineti fuzati. Pas cu pas mi-am definit un stil avand ca punct de plecare pentru fiecare lampa becurile Edison cu filament, replici dupa primele becuri. Am fost fascinat de ele si cautam sa le gasesc un loc. In aceasta maniera am dezvoltat prima colectie, porneam de la forma becului, cautam obiectul ce urma sa devina lampa iar fuziunea venea de la sine.

 

De ce asta?

Motivul pentru care am ales designul de produs a fost acela ca imi permitea sa lucrez cu materiale diverse, sa le prelucrez forma si sa le schimb functiile obisnuite. Zilele acestea am primit doua felii de salcam foarte batran, o nebunie de material brut ce poate lua tot felul de functii; momentan isi asteapta randul pe bancul de lucru.

Cred ca asta ma fascineaza la designul de produs, prelucrarea materialelor brute si restaurarea obiectelor vechi.

 

Munca din spatele unui produs

In spatele fiecarei lampi Bulb27 stau foarte multe ore de cercetare, mai bine zis de cautari. Sunt ca acei colectionari de pe History ce cotrobaie tot felul de locatii in cautare de obiecte interesante cu povesti aparte. Adesea se intampla sa fie mai multe ore de cautare decat de lucru efectiv, mai ales in cazul comenzilor pentru replici sau reinterpretari ale unor lampi Bulb27 din colectii mai vechi. Stiu procedeul, pasii pe care trebuie sa-i urmez, insa imi poate lua zile intregi pana gasesc si castig in licitatii obiectul de care am nevoie.

In ultimul timp am inceput sa fac stocuri cu obiecte gasite in licitatii pentru ca acum imi permite si spatiul in care am atelierul. Anul acesta am pornit impreuna cu alte cateva persoane din Iasi un hub creativ  - Hubrica ce isi propune sa fie un spatiu cultural, o agora creativa in care sa se intalneasca pasionatii de design, studentii interesati, antreprenorii creativi si potentialii clienti. In acest spatiu sunt 13 ateliere foarte diverse, de la design de bijuterie pana la studio de arhitectura, iar printre ele se numara si Bulb27.

 

Succesul Bulb27

Intr-o casa noua Bulb27 isi ia haina noua si porneste colectia a 4-a formata din lampi facute pe structura literelor metalice din vechile reclame romanesti. Litere in tabla ambutisata se pot face intr-un atelier din tara insa am preferat sa lucrez direct cu materiale uzate dar care au povestea lor, poveste ce se regaseste si in albumul ‘Grafica fara computer. Litere. Desen. Relief. Volum’ Editura: Atelierul de grafica.

Am ajuns la cea de-a patra colectie, spre surprindere mea, pentru ca lampile au fost foarte bine primite de o piata in plina dezvoltare, o piata romaneasca ce a inceput sa ‘consume’ design si in special design romanesc. Unul dintre bucatarii ce prezinta produsele de design romanesc este Mihnea Ghildus cu al sau magazin concept Dizainar.

Am inceput colaborarea cu ei inca de la prima colectie si s-a dovedit a fi cea mai inspirata mutare pentru ca prin ei, Bulb27 si-a facut simtita prezenta in casa de licitatii Goldart si la targuri de design din tara dar si din afara. Astfel ei intretin si relatiile cu clientii iar lampile Bulb27 ajung in diverse birouri, apartamente sau locatii HORECA, toate avand in comun afinitatea pentru design.

 

Inspiratie

Cand vine vorba de inspiratie este suficient sa arunc privirea pe cateva board-uri Pinterest. Nu caut ceva anume dar vad tot felul de combinatii intre materiale, tendinte noi, piese despre care nici nu stiam ca exista sau finisaje din cel mai interesante. De exemplu, anul acesta in primavara am ajuns la Clerkenwell Design Week – Londra unde l-am intalnit pe Dan Morrison cu proiectul Blott Works. Lucrarile lui sunt exceptionale din toate punctele de vedere: concept inedit si poveste interesanta in cazul ceasului a carui forma si componente sunt o reinterpretare artistica a pieselor de motocicleta.

Acest om este la baza inginer si asta se vede in fiecare piesa pe care o face prin mecanica fina si functionalitatea precisa. Un alt designer ce m-a prins cu un proiect total diferit de stilul pe care eu il abordez este Tim Wigmore cu lampile Pill, pentru ca a vazut alta functionalitate unei forme atat de uzuale. Lista poate continua cu alti designeri a caror lucrari te inspira si este o lista pe care apar din ce in ce mai multe nume romanesti.

Dragos Motica sau Cristina Bulat sunt doar cativa dintre ei, chiar daca in portofoliul lor lampile ocupa un loc foarte mic.

 

Cea mai populara colectie

La fiecare obiect in parte am lucrat cu mare drag si fiecare lampa in felul ei a adus noi provocari dar si multumiri pe masura. Am avut satisfactii atat in momentul in care am castigat o licitatie cat si la final cand am terminat proiectul. Lampile s-au vandut la timpul lor pentru ca nu sunt obiecte facute in serie.

Cea mai bine primita colectie a fost cea a lampilor pe trepied, colectie ce a avut si cea mai scumpa piesa Lille Brunet piesa realizata dintr-un trepied de lemn si un difuzor de radio marca Brunet din anul 1925.

 

Planuri

Bulb27 implineste anul acesta 3 ani si consider ca este un proiect tanar in care urmeaza sa investesc mult timp si energie.

Planul de viitor ar fi ca anual sa pot scoate cate o colectie pe diverse teme. In paralel cu Bulb27 am sa dezvolt un alt concept complementar ce se va ocupa doar de restaurare de lampi pentru ca sunt piese foarte bune dar peste care s-a pus praful si s-au uzat moral. Aici ma refer la vechi proiectoare de teatru sau cinematografie. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related