Andrei Nitescu (Solartis): Sa fii un connoisseur in muzica pentru a o intelege e ca si cum ne-ai cere noua sa stim operele lui Shakespeare cand mergem la teatru

Andrei Nitescu (Solartis): Sa fii un connoisseur in muzica pentru a o intelege e ca si cum ne-ai cere noua sa stim operele lui Shakespeare cand mergem la teatru

Am fost invatati ca prea multe separa rockareala de Chopin, astfel incat multimea celor care se afla la intersectia dintre cele doua genuri de muzica este vida. Destul cu asta!, ne spune Andrei Nitescu, violonistul celor de la Solartis si invitatul nostru la vorba. 

In termeni simpli, Solartis este un cvartet care dimineata canta Mozart, pentru ca seara sa poata foarte usor pivota spre Zeppelin. Sabin, Ana, Laura si Andrei sunt membrii formatiei. Aceeasi din 2012 si pana astazi. Vin din cele patru zari, insa ii uneste definitiv pasiunea pentru muzica, toti terminand Conservatorul. 

Vorbind in numele grupului, Andrei spune ca muzica, inclusiv a lor, poate constitui un job full-time atata timp cat este facuta la cel mai inalt nivel. Cu alte cuvinte, esti platit pe cat de bine canti. 

 

Echipa

Suntem impreuna in aceasta „echipa muzicala” de aproape cinci ani. Startul povestii a fost cu atat mai frumos, pentru ca am pornit la drum cu un istoric de prietenie la catarama, stiindu-ne de foarte multa vreme. Cu toate astea, suntem patru oameni extrem de diferiti, absolutamente la poli opusi; ceea ce ne ofera un avantaj imens in ceea ce cream si transmitem celorlalti.

In plus, venim din “background-uri” diferite: Sabin (Vioara I) este din Tulcea, Ana (Vioara II) din Ploiesti, Laura (Viola) din Iasi, iar eu (Violoncel) din Constanta. Toti am facut muzica de la varste foarte mici, traim si respiram pentru asta. Aducem pe scena o diversitate de personalitati, opinii si abordari.

 

50-60

In muzica e greu sa pui semn de egal intre planuri si ceea ce iese. E un organism viu si spontan, la fel ca agenda noastra. Deci nu pot sa zic ca avem un „de obicei”. Insa pot sa spun ca Solartis Quartet canta pe orice fel de scena – suntem foarte nonconformisti si polivalenti. Tocmai asta e mantra grupului nostru – sa aratam ca muzica de camera si mai ales cvartetul de coarde este pentru toata lumea!

Astazi putem fi pe scena Ateneului Roman, la Festivalul International „George Enescu”, iar maine sa ne facem bagajele pentru Electric Castle sau Waha Festival, cu mult rock si multa ploaie!

Credem si promovam ideea ca muzica ramane aceeasi, indiferent ca e cantata la frac si papion sau in jeansi si tenesi. Iar ca frecventa – aici depinde. Ajungem si la 50-60 de concerte pe an, ceea ce inseamna aproximativ un concert pe saptamana.

 

Echipa extinsa

Pentru tot ce nu tine de actul artistic in sine avem o echipa de oameni care ne ajuta. Sunt niste oameni de nota 10, fara de care nu am putea functiona atat de bine. 

De partea de branding, community management si creatie se ocupa Andreea Gavrila, specialist in comunicare si copywriter in viata de zi cu zi; ea ne-a definit brandul, strategia de comunicare, tine legatura cu fanii si ne amplifica vocea in mediul digital, vine cu idei si concepte de turnee samd.

Interesele, insa, sunt gestionate de noi patru, cu toate ca le discutam mereu si cu "crew-ul" si decidem impreuna. In fond, suntem „one big happy familly". Nu avem impresar sau manager. Deocamdata. :)

 

Promovarea

Misiunea noastra este aceea de a arata publicului o alta fata a muzicii clasice, una deloc capricioasa. Vrem sa indepartam oamenii de identitatea rigida si regulile stricte ale unui concert de muzica. Sa le aratam ca esenta actului muzical este muzica in sine, iar aceasta nu se schimba niciodata, indiferent de restul variabilelor (locatia concertului, imbracamintea, relatia artist-public etc).

Ca aceste informatii sa ajunga la public, promovarea bine facuta este cruciala. Noi adresam publicul larg, cu precadere targetul tanar. Ei sunt cei care trebuie convinsi de valoarea si calitatea actului artistic. Tinerii ca noi sunt viitorul si avem nevoie de toti ca sa aducem mai aproape adevarata vibratie a muzicii clasice.

 

Publicul

Solartis Quartet canta pentru toti. Muzica este universala, nu apartine nimanui, dar e a tuturor. Bineinteles ca avem un public gata initiat, pentru ca ce facem noi deocamdata este un proiect nisat. Totusi, initierea nu presupune studii de specialitate. Dragostea pentru muzica nu are nevoie de justificari. Tot ce presupune actul de a asculta o sonata sau un cvartet este dorinta de a te cunoaste pe tine insuti si propriile-ti sentimente. Muzica este un limbaj universal. Odata cu asta, initierea de care vorbeam vine de la sine.

Si sincer, sa fii un connoisseur in muzica pentru a o intelege e ca si cum ne-ai cere noua, Solartis Quartet, sa stim operele lui Shakespeare pe de rost atunci cand mergem la teatru.

Tot ce conteaza este sa fii prezent la actul artistic, sa faci parte din el, pentru ca acel moment, in acea forma, este unic si nu se va mai repeta niciodata.

 

Naming & branding

Asta a fost intrebarea mea preferata in toate interviurile sau declaratiile pe care le-am dat! Numele a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit sa o luam vreodata. Dupa cum spuneam, suntem patru personalitati complet diferite, deci va puteti imagina cate idei, discutii au fost la alegerea numelui!

Long story short, dupa vreo luna am convenit asupra "Solartis", care inseamna "Soare" si "Arta". Acest melanj de elemente ne defineste viata de zi cu zi, dar si personalitatea comuna. Suntem niste oameni extrem de fericiti si luminosi, ceea ce ne dorim sa transmitem prin muzica pe care o interpretam.

Logo-ul a fost conceput de un amic de-al nostru graphic designer, Alex Buraga, a.k.a. Ax. Brieful a fost vorbit, specificatiile au venit gramada si, intr-un final, a fost un „one shot thing". L-am gandit, l-am simtit, l-am pus pe foaie si asta a ramas pana in momentul de fata.

In prezent, updatam site-ul impreuna cu Andreea si Bogdan Munteanu, web developer – lucram la o varianta mult imbunatatita, cu focus pe video content, responsive, adaptata cerintelor consumatorilor de digital si lucram de zor la branding-ul cvarteului. Acest nou site va fi lansat la sfarsitul lunii.

 

De la Mozart, la Kashmir

Sabin a fost cu ideea de a canta si alte stiluri de muzica in cvartet. Fiind un muzician absolut si polivalent, este motorul acestei directii. Iar bagajul sau emotional :) si muzical (a facut parte si a colaborat cu trupe ca Timpuri Noi, Trupa Veche, IOD, Antract si in prezent este membru al trupei Anton Pann), ne-a propus sa abordam si dimensiunea asta. In Romania era un „first”, iar in strainatate erau prea putini. Ca atare, publicul a reactionat imediat si pozitiv, mult mai bine decat ne asteptam!

A se intelege ca noi suntem muzicieni – cum spunem noi – „de clasica”; am terminat Conservatorul la Bucuresti, iar impreuna, in cvartet, cam asta facem de dimineata pana seara. Avantajul este ca, fiind un cvartet profesionist, nu am intampinat nici o problema in a canta alte genuri. Ziua incepem cu Mozart, seara continuam cu Kashmir. Si distractia nu se termina niciodata. Suntem un fel de Cenusareasa a muzicii. :)

 

Job?

Se poate trai din orice, atata timp cat o faci la cel mai inalt nivel. Avem multe proiecte inainte si multi oameni care ne sunt alaturi, care cred in noi si in planurile noastre de viitor, deci nu putem fi decat multumiti. Iar financiar, lucrurile sunt foarte simple: nu doar pasiunea te tine in viata; esti platit in functie de cat de bine canti, cat esti de profesionist si cat de mult te dedici proiectelor tale.

 

Cel mai greu este...

Faptul ca in momentul de fata muzica buna nu este cautata, piata fiind supra saturata de muzica de o calitate inferioara. Asta este principala provocare! 

 

Hai cu o recomandare!

Wow! Sincer nu va pot recomanda ceva anume. Ar fi interesant, in schimb, ca oamenii sa ne creeze un top! Ce facem noi este pentru si despre ei. Asa ca nu pot decat sa va invit pe pagina noastra de YouTube si sa alegeti. It’s up to you :)

 

Concertele preferate

Pentru noi, fiecare concert este important. As putea spune insa ca un „highlight" al Solartis Quartet a fost concertul de anul trecut din cadrul Festivalului International „George Enescu" in care am interpretat o lucrare pentru cvartet de coarde si orchestra in compania Filarmonicii „George Enescu" din Bucuresti. Biletele au fost Sold Out cu doua luni inainte. Pot afirma ca sentimentul a fost cu adevarat special!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related