Consumatorii vor sa fie eroii povestilor de brand, nu sa le priveasca de la distanta, spune Jonah Sachs, in general si aici. Alaturi de el si ideea lui se plaseaza si Simona Kovacs (Client Service Director, Skepsis Advertising). In randurile de mai jos, ea ne vorbeste si despre nivelul de autenticitate dintre consumator si brand a carui nivel se remarca cel mai bine in actiunea de BTL:
„Cred ca intotdeauna a fost vorba de experienta, ce se schimba fundamental este dialogul intre consumator si brand. El devine real, nefiltrat si greu de controlat, ceea ce obliga la o mai mare sinceritate in discurs. Face asta experienta mai memorabila? Posibil, pentru ca pe parcursul interactiunii se pot crea "touchpoints" durabile.”
BTL-ul astazi
Consumatorul nu percepe brandul segmentat in BTL, ATL sau digital. Consumatorul priveste un brand ca pe o promisiune care trebuie livrata. Atat timp cat tii cont de asta, te poti intr-adevar integra in mixul de comunicare si devii eficient. Simplu, dar greu.
Interesant este ca, desi BTL-ul a fost primul afectat de taierea bugetelor dupa 2008, acum aceleasi conditii il aduc in fata, consolidand rolul lui in comunicare ca o parte integrata mai ales cu digital. Cu un mix corect de digital + BTL poti avea o campanie eficienta cu un cost rezonabil.
Brieful de BTL
Atingeti un punct sensibil :) Rar vedem un brief care sa ne ajute in procesul creativ. Daca scoti header-ul de la brief, nu mai stii cine este clientul, e un fel de copy-paste cross-industry.
Colaborarea client-agentie, factorul nr. 1 pentru reusita unui proiect, incepe de la brief. Ca obiectiv, in masura in care este posibil, in BTL consumatorul are ocazia sa atinga direct produsul si sa aiba o experienta cu brandul. Si brandul vede fata in fata consumatorul, deci este un moment esential in relatia celor doi.
Activarile offline
Consumatorul isi doreste sa interactioneze cu brandul, sa il cunoasca prin mai multe medii. Chiar daca in ultimii ani exista o dezvoltare considerabila in mediul online, experienta offline este la fel de importanta.
Brandurile incep sa gandeasca strategii de comunicare pornind de la o integrare online-offline, fapt ce duce la un focus mai puternic pe factorul uman, creandu-se astfel o relatie personalizata, mai solida, intre brand si consumator. Cu totii cautam emotii, iar cand un brand poate oferi emotii, experienta creata consumatorului va naste amintiri, intarind increderea si sporind loialitatea.
Proiecte experientiale
Cred ca intotdeauna a fost vorba de experienta, ce se schimba fundamental este dialogul intre consumator si brand. El devine real, nefiltrat si greu de controlat, ceea ce obliga la o mai mare sinceritate in discurs. Face asta experienta mai memorabila? Posibil, pentru ca pe parcursul interactiunii se pot crea "touchpoints" durabile. Plus ca acest dialog ajuta si brandurile sa evolueze mai relevant pentru noi toti.
Un proiect care ne-a placut de la creatie la implementare si impact a fost activarea din cadrul campaniei de Pasti din Baneasa Shopping City, unde o suita de masinute teleghidate in forma de oua colorate, cu textul "Deschide-ma", strabateau culoarele mall-ului oferind cadouri surpriza celor care acceptau provocarea de a le deschide. E frumos cand poti oferi emotii, despre asta este vorba cand ne gandim la "experienta".
Si, ceva mai recent, un proiect drag noua, #FestivalForever, realizat impreuna cu Headvertising, desfasurat in cadrul festivalului Electric Castle.
Cu sprijinul NN Asigurari de Viata, un grup de varstnici a avut ocazia sa experimenteze la pensie activitatile tineretii lor, si pot spune ca au fost atractia tuturor celor prezenti, au primit felicitari, incurajari si multi le-au transmis chiar ca se simt inspirati. Astfel de povesti te fac sa zambesti la finalul zilei.
Traseul experienta-decizie de cumparare
Ceea ce numim in BTL Customer Journey este un Hero's Journey, consumatorul trebuie tratat ca eroul povestii, trebuie sa parcurga traseul calatoriei, sa traiasca o transformare pozitiva alaturi de brand. Daca reusesti asta, decizia de cumparare vine foarte firesc.
BTL-ul in era digitala
Provocarea este integrarea in acest 360 despre care toti vorbim de ceva ani, o integrare coerenta, nefortata, unde BTL-ul povesteste partea lui din narativ. Din fericire digital si BTL functioneaza perfect sinergic, cand uneori sinergia asta e reusita, rezultatele sunt spectaculoase.