7 zile și 10 evenimente transformă Bucureștiul în centrul est-european al antreprenorilor creativi. Săptămâna aceasta, de luni, 10 octombrie, până duminică, 16 octombrie, Bucureștiul va găzdui a doua ediție a festivalului Creative Est, o inițiativă complexă care-și propune să atragă atenția asupra potențialului uriaș al industriilor creative românești și est-europene. Evenimentele Creative Est vor avea loc toată săptămâna la Arcub Gabroveni, Hala de la Industria Bumbacului, UNARTE și Universitatea de Arhitectură Ion Mincu.
Lideri ai clusterelor și hub-urilor creative din Nantes, Kiev, Belgrade, Tartu dar și designeri, artiști și artizani locali vor lua parte la o serie de workshopuri, conferințe și dezbateri publice inedite ce se adresează celor care lucrează sau își doresc o carieră în artă, design, tehnologie, gastronomie, modă și dezvoltare urbană. Cel mai mare eveniment al festivalului este dedicat publicului larg și aduce la un loc proiecte-manifest ale creatorilor locali. Market-ul Creative Est va transforma o fostă hală de textile din complexul Industria Bumbacului în spațiu de descoperire a peste 50 de standuri de design, artă și gastronomie.
Cum să exporți produse creative pe piețe internaționale? Este întrebarea la care va răspunde workshopul de marți, 11 octombrie, ținut de InvestRomânia, agenția guvernamentală pentru consilierea investitorilor străini din România. Miercuri, 11 octombrie, publicul va afla mai multe despre pașii unui business de succes în arhitectură de la Edgar Kare, CEO al uneia dintre cele mai populare companii de urbanism orașul Tartu, Estonia.
Acordând o atenție deosebită gastronomiei artizanale locale, o piață care s-a dezvoltat înfloritor în ultimii ani în România, Creative Est propune o serie de evenimente dedicate celor interesați de afaceri în domeniu. „Antreprenor în gastronomie” este tema workshop-ului de joi, 13 octombrie, ținut de Roman Tugashev (Ucraina), fondator al proiectului Ulichnaya Eda, care a inaugurat o nouă formă de recreere pe străzile din Kiev redefinind conceptul de street food și aducând la un loc mii de oamenii pasionați de gastronomie la scară mică. Biletele la workshopurile din cadrul festivalului costă 25 de lei și pot fi achiziționate online.
Conferința centrală Creative Est 2016, denumită „A city shaped by Creative Industries” va avea loc vineri, 14 octombrie, la Arcub Gabroveni, și propune un maraton de prezentări inedite despre comunitățile de antreprenori capabili să schimbe orașul prin proiecte de impact. Printre cei invitați se numără Boris Meggiorin (Franța), director de dezvoltare al clusterului de industrii creative Quarter de la Creation din Nantes, Anja Arandjelovic (Serbia), manager cultural și co-fondator al hubului Mikser House, Egbert Ruhl (Germania), responsabil de regenararea urbană a portului din Hamburg. Biletele costă 30 de Euro și pot fi achizționate online.
ChristineOnTheClouds, Brândușa Atena Ungureanu, Madam Mitza, Contemporia, Nerv, UNICAT, Rod Cărturești, Designer, Cresc, Berero, Woodish, Mesteshukar, Stencilit - sunt doar câteva dintre numele designerilor și artizanilor care vor expune pe 15 și 16 octombrie la Hala de la Industria Bumbacului în cadrul Market-ului Creative Est. Ziua de duminică e dedicată familiilor și va cuprinde ateliere de caligrafie, știință, morărit sau antrenamente de imaginație. În spațiu exterior, bucureștenii se vor putea bucura de Food Market cu bucătării urbane și Farmers Market cu legume și fructe de la producători locali. Accesul la Market este gratuit.
Creative Est este susținut de Banca Transilvania, partener principal al creativității românești. Festivalul are loc sub patronajul Reprezentației Comisiei Europene în România și se bucură de parteneriatului Ministerul Culturii, ARCUB, centrul de proiecte culturale al municipiului București, Telekom România și NOD Makerspace.