De cand tot vorbim cu influencerii si agentiile despre noua specie de influenceri de la noi si cum arata piata, uite ca am gasit si o idee comuna si de o parte si de alta. Alina Damaschin, Head of Brand Communication la Rogalski Damaschin PR, ne spune ceva ce a adus in discutie si Mikey Hash: uneori, video-urile din social media pot atinge o audienta mai mare decat televiziunile.
Altfel, la fel ca Raluca Duta de la The Bridge/Golin, si Alina zice ca unele colaborarile cu unii influenceri merg greu pentru ca sunt mediate de agenti.
Mai atrage atentia ca s-a intampla un shift in ceea ce defineste influencerii: nu mai conteaza neaparat audienta pe care o au, cat valoarea pe care o produc pentru aceasta audienta.
Momentul cand alegem sa lucram cu un influencer
Momentul T0 al oricarui brief este cunoasterea si intelegerea publicului caruia i se adreseaza, ce subiecte ii pasioneaza, ce ii framanta, cum putem sa ii ajutam. Apoi in functie de obiectivele campaniei si de alte elemente ale briefurilor, e posibil si sa alegem sa nu implicam influenceri. In putine cazuri, totusi. :)
Pentru influentatori avem un algoritm de evaluare ce atribuie fiecaruia un scor in functie de un set de criterii precum marimea audientei lor pe toate platformele sociale pe care sunt prezenti, credibilitatea pe care o au fata de targetul nostru, potentialul de engagement si autenticitatea cu care abordeaza un subiect.
Influencer de Romania, o definitie
Daca pana acum ceva timp am fi gandit ca influentatorii sunt oameni cu o audienta importanta, un fel de noua media, astazi as spune ca ceea ce conteaza este valoarea pe care acestia o creeaza pentru audienta lor.
Exista diversitate, cu mai mult sau mai putina vizibilitate. Sunt influenceri, cum sunt gamerii – cu zeci si sute de mii de followers pe canalele lor de YouTube care pot face „rating” mai ceva ca o televiziune importanta si poate nu sunt inca constienti de valoarea lor, la fel cum exista si influentatori cu un spirit mai comercial.
Exista creatori si exista curatori de continut, influentatori media, reputationali sau culturali, activisti, celebritati, advocates, experti, mediatori sau, pur si simplu, oameni care misca lucrurile.
Influenceri “buni” versus influenceri “rai”
Exista influenceri relevanti sau nerelevanti pentru un public si niste teme date, iar brandurile trebuie sa stie ce vor sa obtina dintr-o anumita colaboare, pe termen scurt, mediu sau lung, dar si cum vor masura succesul campaniilor lor. In categoria „rai” pot incapea mai degraba experiente anterioare „ratate”.
Mod de lucru: influenceri si bloggeri, o comparatie
Daca vorbim despre proces, colaborarile pot fi uneori mai dificile decat cele cu bloggeri. In general, legatura cu bloggerii este simpla si mai naturala, de cele mai multe ori poti primi rapid un raspund prompt si poti ajunge usor la un nivel de intelegere comun.
Cu unii dintre influentatori, precum celebritatile sau unii dintre experti, colaborarile sunt uneori mediate prin intermediul unor agenti si „pana la Dumnezeu...”.
Avantaje si dezavantaje in lucrul cu influencerii
Avantaje: pot ajunge la un public pe care nu il gasesti pe alte canale, flexibilitate de a imbina mai multe tipuri de continut, obtin reactii directe si rapide, creativitate in abordare si lejeritate in comunicare.
Dezavantaje: riscul de a intelege doar partial personalitatea unui brand.
Avantaj si dezavantaj: Domeniul. Exista domenii in care anumiti influentatori, uneori mai putini si mai puternici, pot avea un impact mai mare decat in altele. De exemplu, sanatate versus beauty. Avantaj: e mai productiv sa lucrezi cu mai putini influenceri pe termen lung. Dezavantaj: pretul celebritatii.
Continut care merge bine
In functie de platforma, de influentator, de publicul sau, de subiect si de autenticitatea cu care este prezentat.
Uneori o postare pe Facebook poate genera mai multa vizibilitate si interactiune decat o postare pe un blog, alteori un video mai mult reach decat o emisiune la anumite televiziuni.
Pentru noi, anul acesta a fost anul video-ului. Pentru diferite branduri cu care lucram am produs cateva zeci de filme, ale noastre sau in colaborare cu influentatori, si am putut strange deja o colectie de invataminte pretioase.
Marcam cu (P) sau nu, aceasta este intrebarea
Aici cred ca suntem noi norocosi, nu prea ne-am intalnit cu situatii in care sa ne ceara clientul sa scoatem „P”. Am avut campanii marcate cu „P” care au avut atata trafic incat au blocat site-ul respectivului influentator sau al brandului, asa ca un „P” nu incurca, atat timp cat campania sau continutul nu sunt „P”lictisitoare.
Cea mai mare campanie cu influenceri
Probabil peste 80% dintre campaniile noastre includ influenceri. Am lucrat cu un mare numar de influentatori: bloggeri, YouTuberi, celebritati, advocates, experti, jurnalisti, scriitori, samd.
Am dezvoltat alaturi de acestia diferite forme de continut, in campanii ale unor branduri pe care le-au ajutat sa devina rapid vizibile si cu impact direct in business.
Influentatorii ne-au ajutat sa oprim legi nedrepte sau sa punem pe agenda subiecte pe care nu le baga nimeni in seama, am lansat branduri despre care a aflat o tara intreaga intr-un timp extrem de scurt, am activat cu succes comunitati interne ale unor companii si, in niste situatii limita, indraznim sa speram ca am ajutat oameni. Totul alaturi de influenceri.
Costuri
Asteptarile legate de rezultate sunt discutate de la inceputul proiectului, in functie de tema, de obiective, de brand. Uneori, rareori, e drept, costul e zero si campania schimba o lege.
Cum ii masuram: KPIs de urmarit
Stabilim KPI cantitativi cum ar fi reach, trafic, numar de fani si alte actiuni usor de contorizat pe platforme sociale si studiem atent impactul calitativ care tine mai mult de interactiuni cu comunitatile, intrebari, comentarii sau sugestii primite de la acestia, actiunile reale pe care le genereaza in mediile offline si care au un impact in obiectivele de comunicare si de business.
Rezultate
Influentatorii aduc un plus de autenticitate si o nota personala care da credibilitate. Oamenii vor sa afle experiente personale si trec rapid peste mesajele sterile ale unor branduri.
TV-ul s-a mutat pe YouTube pentru o buna parte din (noii) consumatori, exista categorii de public pe care, mai ales cand exista limitari bugetare, le putem atinge doar in social media.
Comunicarea cu influentatorii a diversificat si rezultatele pe care le asteptam de la campanii, acestia ne-au dat ocazia sa analizam mai atent si mai profund relatia dintre consumator si produs.