O serie de animatori consacrați pe plan internațional sau activi în industria autohtonă vor fi prezenți la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, pentru a le dezvălui iubitorilor de animație câteva dintre secretele care se ascund în spatele unei ramuri complexe și fascinante ale cinematografiei.
Pentru prima dată, gazda demersurilor educaționale ale Anim’est – concretizate într-o serie de prezentări, masterclass-uri și ateliere – este Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Creative – CINETic, un proiect ambițios de cercetare în domeniul artelor şi cinematografiei al U.N.A.T.C. I.L. Caragiale.
Un highlight al listei de invitați la festival, anul acesta, este Shelley Page, unul dintre cei mai longevivi membri ai celebrului studio de animație DreamWorks Animation, care va susține un masterclass despre Character Design & Development for Animation. Numele ei este cunoscut în domeniu de mai bine de 30 de ani și apare într-o mulțime de lungmetraje celebre, ca Shrek, Shark Tale, Madagascar, Kung Fu Panda sau How to Train Your Dragon. Shelley va face parte, la ediția aceasta, și din juriul competițiilor de scurtmetraj internațional și scurtmetraj studențesc.
Un eveniment de interes pentru oricine își dorește să descopere procesul din spatele producției unui lungmetraj de animație stop-motion este întâlnirea cu Anthony Farquhar-Smith, key-animator al unor lungmetraje premiate, precum Corpse Bride (r. Tim Burton) sau Fantastic Mr. Fox (r. Wes Anderson). Anthony va juriza competițiile de lungmetraj internațional și scurtmetraj românesc și va susține prezentarea de neratat Stop Motion, Roald Dahl and Wes Anderson. How three very different things combined to make ‘The Fantastic Mr. Fox’.
În plus, o serie de invitații în culisele animației belgiene vor face parte din programul Anim’est 2016. Vor fi prezenți la București Eric Goossens, fondatorul Walking The Dog, unul dintre cele mai importante studiouri de animație belgiene, Vincent Gilot, șeful catedrei de animație al școlii La Cambre, una dintre cele mai importante instituții de arte și design din Belgia, Ben Stassen, regizor și producător al animației 3D Robinson Crusoe și Eric Franssen, directorul Wallonie Bruxelles Images.
Mai mult decât o privire behind the scenes, Anim’est le oferă ocazia celor mai entuziaști fani ai animației de a pune în practică diverse tehnici și de a realiza propriile produse animate, sub îndrumarea unor specialiști. Anul acesta, Vincent Gilot va organiza un atelier pentru tinerii animatori aflați la festival, alături de un grup de studente de la școala La Cambre. Mai multe detalii urmează să fie anunțate în curând.
Cei mici (8 – 12 ani) vor avea și ei ocazia de a participa la ateliere demonstrative de stop-motion, pixilation și cut-out (hârtie), în compania trainerilor Serghei Chiviriga, Ana Dobrescu și Ion Aramă. Participarea va fi gratuită.
De asemenea, în ambele weekenduri ale festivalului, între prima și a doua proiecție de film, micii spectatori vor fi invitați la ateliere creative, pornind de la temele și personajele filmelor vizionate. Acestea vor fi ținute de Clubul Meu - Ateliere Recreative Tei, de Teatrul Ion Creangă și de Marta Curteanu, actriță / entertainer pentru copii, iar participarea va fi gratuită și nu va necesita înscriere.
Project Worksheep dă startul înscrierilor
Cu sprijinul HBO România, Anim’est reia Project Worksheep, concursul de proiecte de scurtmetraj de animație ajuns la a patra ediție. Tinerii animatori sunt încurajați să își prezinte proiectele în fața unor profesioniști în domeniu, cel mai bun proiect fiind recompensat cu un premiu de 1.000$ oferit de HBO România și urmând să beneficieze de coaching în dezvoltarea ulterioară. Juriul din acest an este format din: Anthony Farquhar-Smith, regizor și animator, Martin Vandas, producător la
compania MAUR Film Ltd, Jean-Christophe Soulageon, directorul companiei de producție Les Films Sauvages, Dan Panaitescu, animator la DSG, și Vlad Ilicevici, directorul executiv Anim’est.
Prezentarea va fi precedată de un workshop în cadrul căruia proiectele selecţionate vor primi îndrumare din partea lui Joe King, profesor la Royal College of Art, din Londra, și Udo Prinsen, animator. Deadline-ul de înscriere este 4 octombrie.
Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2016 la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, DESCHIS Gastrobar, Club Fabrica și Club Control. Biletele la proiecții – în valoare de 10 lei – vor putea fi achiziționate de online și vor fi disponibile și în cinema, în timpul festivalului. Accesul la prezentări și masterclass-uri va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia ESTE'N'EST, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Uniunii Cineaştilor din România și Institutului Cultural Român.
Parteneri instituţionali: CINETic - Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, UNATC, Ambasada Franței, Institutul Francez, Delegația Wallonie-Bruxelles, Instituto Cervantes, Goethe-Institut, Magyar Kulturális Intézet, Institutul Polonez, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Club Fabrica, DESCHIS Gastrobar, Lente
Sponsori: Groupama Asigurări, KFC, Pizza Hut, HBO, AVIS, Shorts TV, Make a Point
Parteneri media: Zile și Nopți, TANANANA, Cinemagia, Aarc.ro, Sub25, IQads, SMARK, LiterNet, AnimationMagazine, Scena9, BlitzTV, Corcoduse.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST.