Esente botanice concentrate intr-un bar

Esente botanice concentrate intr-un bar
Credit foto: Vlad Ilas

Alex Ciomartan si Diana Anghel au plecat acum 5 ani la Londra cu tot cu dragostea de plante. Ne-am mai cunoscut cu ei cand ne-au spus povestea fondarii brandului The Herbalist, daca ati uitat cumva. 

Sequel-ul acestuia se desfasoara in Bucuresti si se numeste FIX mad (de la "FIX Me A Drink"), primul botanical bar al capitalei; nepretentios, cu focus pe bauturi, nu pe design, muzica sau alte elemente, cu abordare profund experimentala in ce priveste oferta de cocktailuri care au esente botanice la baza, gandite, amestecate si incercate de Alex si Diana. 

Pana la deschiderea oficiala, de pe 1 octombrie, am luat-o pe Diana la intrebari ca sa aflam mai multe:

 

 

Echipa

Oamenii din spatele FIX (de la “fix me a drink”) sunt aceiasi din spatele brandului The Herbalist (n.r. – despre care am vorbit aici), adica tot Diana si Alex :) Am locuit in ultimii 5 ani in Londra, unde am si inceput The Herbalist, iar acum ne-am intors in Bucuresti sa deschidem un botanical bar.

Am plecat amandoi in Londra ca sa invatam lucruri noi si din fericire, am avut parte din plin de informatii si experiente noi. Alex a studiat Herbal Medicine, din pasiune pentru plante si lichioruri vechi manastiresti (Chartreuse, Benedictine) si pentru ca voia sa incorporeze knowledge-ul academic cu job-ul lui de zi cu zi, de bartender.

Eu, pe de alta parte, am facut un master in fotografie. Dupa 3 ani de locuit in Londra, am pornit impreuna The Herbalist (un brand de bitters, extracte care se folosesc de obicei in cocktailuri).

Ne-a placut foarte mult experienta asta si ne-am dat seama ca avem si firi antreprenoriale amandoi. Contextul care ne-a deschis apetitul a fost cel din Londra, care din toate punctele de vedere, de la legislatie pana la vibe, incurajeaza startupurile.

 

Ideea

Ideea de a deschide un bar in Bucuresti ne-a venit tot in Londra, imediat dupa ce ne-am apucat de The Herbalist. Ne-am gandit cat de misto ar fi sa facem in Bucuresti un bar total nepretentios (exact ca alea in care ne placea noua sa mergem in East London), dar care sa serveasca bauturi facute cu ingrediente interesante si familiare noua.

Asta fiindca pe noi ne-a interesat mereu produsul, fie ca era vorba de mancare sau bautura: din ce e facut, cine l-a facut, cat de gustos e; asa ca despre asta o sa fie vorba si la FIX.

Focusul o sa fie clar pe produs si nu pe design sau muzica. Ce ne propunem sa exploram e asa-numitul ingredient ‘nostalgic’. Polenul, catina, corcodusele verzi au, pe langa aroma si gust, nostalgie. Echipa din bar o sa abordeze ingredientele astea intr-un mod fresh si contemporan.

Toate siropurile, mixurile, lichiorurile vor fi facute in-house si incercam foarte mult sa folosim produse artizanale de la noi sau de prin alte parti. Pe scurt, incercam sa incurajam diversitatea in gusturi si arome si vrem sa oferim oamenilor care ies in oras cu prietenii dupa job sau in weekend, niste chestii misto de baut.

Nu facem “the ultimate drink” la FIX, ci pur si simplu experimentam cu ingrediente botanice de care suntem  atasati noi, in primul rand.

 

 

Designul barului & meniul

De design ne-am ocupat singuri intr-un final. Bugetul nu era unul fabulos, iar focusul nu era pe design si inovatie, ci mai degraba pe crearea unui spatiu easygoing. Asta si pentru ca stiam clar ca vrem ca spatiul din Universul, care ne-a placut super mult imediat cum l-am vazut, sa ramana cat mai aproape de forma in care l-am gasit.

Cu cei de la Brut Concept am colaborat foarte bine, ei au realizat toate cadrele de metal si ne-au oferit solutii pentru diverse probleme aparute la montaj, pe care nu le-am stiut din lipsa de experienta.

Ne-am dorit sa nu incarcam spatiul cu tot felul de elemente fara utilitate clara in bar, ci mai degraba ne-am dorit sa fie un loc de socializare, in care sa stea in picioare si sa se poata migra usor de la o masa la alta in cazul in care mai vezi pe cineva cunoscut, fara sa ai senzatia ca deranjezi.

Ceva ce ne-a placut super mult in Londra a fost relaxarea cu care oamenii intra in vorba cu necunoscuti. Am cunoscut tot felul de oameni si am auzit tot felul de povesti interesante de la oameni intalniti random in baruri. Ar fi super misto sa se intample acelasi lucru si la FIX.

De meniu se ocupa momentan Alex, insa in viitor oamenii cu care lucram in bar se vor implica tot mai mult in crearea de retete noi, odata ce se familiarizeaza cu directia in care merge barul.

 

Hainele noi ale brandului. Nume si logo

Ne-am dorit foarte mult un nume simplu si scurt, care sa fie la fel de easygoing precum barul. FIX, de la “fix me a drink”, e, de fapt, un jargon. Cocktail, fix, daisy etc. erau fiecare o categorie separata de bauturi mixate, asta pana cand „cocktailul” a devenit termenul generic pentru toate.

Cat despre identitatea vizuala, ne-am dorit sa keep it simple momentan. Am pornit de la aceeasi idee de la care am pornit amenajarea spatiului: simplu, nepretentios, straightforward.

Avem a one-page website, cu toate informatiile (contact, adresa si social media). Toate elementele gandite de noi la bar construiesc un spatiu care nu incarca oamenii cu informatii inutile, fiindca barul e in primul rand un loc de socializare si relaxare.

Noi ne batem capul cu bauturi noi tot timpul fiindca pur si simplu suntem pasionati de asta, insa vrem ca oamenii care trec pe la noi sa se relaxeze si sa bea ceva interesant, nu neaparat sa ne auda pe noi vorbind despre tot ce se intampla in bucataria barului. Pe viitor vom lucra cu siguranta cu cineva pe dezvoltarea brandingului si a identitatii vizuale.

 

Provocari

Noi am venit din Londra cu super mult entuziasm si cu falsa senzatie ca o sa fie foarte usor sa deschidem ceva si aici. Ei bine, ne-am cam inselat. Dar le-am depasit si cu siguranta experienta asta ne-a facut mai puternici si mai determinati.

Nu pot sa mint ca a fost un proces ok sau ca n-a fost frustrant, dar cumva am venit de acolo cu niste idei, niste valori si o etica de la care nu ne-am abatut si pana la urma s-au rezolvat toate.

 

Pe termen lung?

FIX e unul din barurile alea care va fi intotdeauna deschis pentru public. Nu exista riscul sa vii si sa afli la intrare ca e inchis pentru un eveniment privat.

Toate happening-urile vor fi in jurul meniurilor, pe care ne propunem sa le schimbam saptamanal cat mai curand de la deschidere, dar in principiu, FIX isi propune sa fie your daily stop for a good drink unde te vezi cu oameni cunoscuti si cu barmanul super friendly :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related