[Food for blog] Cu dragoste, umor si relaxare in bucatarie. Adaugati haos sau putin OCD

[Food for blog] Cu dragoste, umor si relaxare in bucatarie. Adaugati haos sau putin OCD

Cand nu scrie pe blog, Catalina Zaharescu-Tiensuu realizeaza fotografii cu mancare pentru clienti sau pentru Dreamstime. E parte si din echipa VEG Studio.

Blogul l-a inceput in 2010, cu o petrecere la care a invitat toti prietenii. In cei sase ani, s-au schimbat si oamenii, si retetele: s-au rarit retetele italiene si frantuzesti, a crescut numarul de retete nordice (mai ales din Finlanda).

Acum, www.kissthecook.ro nu inseamna doar Catalina, ci si Juha, colegul de suferinta, prietenul si sotul ei.

Juha se pricepe la framantat aluaturi, e una dintre operatiunile pe care i le las in grija pentru ca ii place si pentru ca ii ies mult mai bine decat mine (paini, cozonaci, blaturi de tort).

Un mic ghid de supravietuire in bucatarie, petru cei care se vor inscrie la Cupa Agentiilor la Gatit: trebuie sa gatesti relaxat, cu dragoste si uneori, cu umor. Si cu ingrediente de sezon. 

 

Inceputul

Pasiunea pentru mancare a inceput din copilarie. Adica eram inca din copilarie o mare mancacioasa. Am locuit cu bunica destui ani cat sa imi fixez meniul doar din ceea ce gatea ea si mi-a luat destul de mult timp sa ma obisnuiesc cu alte stiluri de gatit (inclusiv al mamei, matusii etc), asa ca la un moment dat am inceput sa gatesc si eu.

 

De la cine, ce si cum ai invatat

O sunam pe bunica si o intrebam pur si simplu cum gateste o anume tocanita, cat trebuie sa stea cutare leguma la fiert, cum se bat albusurile, cat se framanta cozonacii pana cand am invatat si am trecut la nivelul urmator. Care a fost cumparatul de carti de bucate, apoi, mai tarziu, consultat internetul.

Se mai intampla cateodata sa ajung in vreun restaurant si sa imi placa ceva atat de mult incat sa-mi doresc neaparat sa pregatesc preparatul si acasa.

Cand m-am mutat singura era toamna asa ca primele chestii cu care am inaugurat bucataria au fost: zacusca, muraturile. Tin minte si acum cat am putut cara din piata, mi se lungisera mainile de la sacosi si liftul nu mergea. Apoi sauna care a devenit bucataria de la atata copt.

La bunica faceam totul in curte, pe foc de lemne. Oricum, am supravietuit, dar nu mai repet intamplarea decat rar si in cantitati mici :D

Tot de cand m-am mutat, si mai ales de cand am decis sa impart apartamentul cu Ana (de la butterandcream.ro) m-am apucat sa gatesc pentru prieteni.

Mai precis, imi alegeam cu grija cobaii care, chipurile, erau bucurosi sa vina la petrecerile tematice (asiatica, mexicana, americana s.a). Ana mi-a dat un imbold si am creat impreuna Kissthecook.ro

 

Blogul

Blogul l-am inceput in 2010 si nu oricum ci cu "fast": adica am organizat o petrecere special pentru asta. Am umplut casa de prieteni, am mancat si asa am primit si primele comentarii.

Schimbarile au fost mai mult la nivel de fotografie si din cand in cand la nivel de reteta. Adica in timp am simplificat treaba ca sa castig mai mult timp, pentru ca publicarea retetelor cu toti pasii fotografiati nu e chiar cea mai usoara treaba.

Sau, sa zic: schimbari au fost si cand a plecat Ana, apoi cand a sosit Juha. Trecerea a fost naturala, s-au rarit retetele italiene si frantuzesti, a crescut numarul de retete nordice (mai ales din Finlanda).

 

Timp pentru blog

Cat pot, adica mai putin de cat mi-as dori. Incerc sa public printre picaturi, uneori pun o reteta imadiat ce-am facut-o, alteori o pun la luni de zile dupa finalizare.

Mai ales daca fac din anumite ingrediente, trece sezonul si ma gandesc ca cititorii n-ar mai fi interesati.

 

Timp pentru gatit

In ultima vreme aproape zilnic. Credeam ca-mi voi pierde antrenamentul odata cu nasterea lui Erik dar nu, a trebuit sa impart sarcinile cu jumatatea masculina a casei si gatitul a picat cumva pe lista mea.

Uneori se baga si el, mai ales cand are pofta de inghetata de casa sau ceva prajituri smechere din nordul lumii.

Dar nu te gandi ca bagam doar chestii fancy-smancy- trebuie cumva sa gasim retete ce se fac rapid si uneori ne trezim si cu carnati fripti, salata de vinete cu maioneza (btw, se poate face maioneza intr-un minut, cine a facut treaba asta merita un premiu), cobbler, clafoutis si altele asemenea.

Mersul la piata a devenit si el obisnuinta pentru ca juniorul e un romantic ce iubeste plimbarile lungi in miros de rosii, mere si struguri. Si-n ploaie, eventual.

 

Surse de informare

Cele mai importante sunt cartile si internetul fara doar si poate. Cartile cand vrem ceva retete din anumite zone ale lumii, internetul cand vrem retete rapide, clasice sau cand avem un ingredient pe care nu l-am mai folosit vreodata sau pe care l-am folosit in aceleasi si aceleasi preparate.

Am carti scoase de bloggeri si carti scoase de chefi, carti de tehnica si carti de poveste in bucatarie. Le iubesc pe toate in aceeasi masura. :)

 

Stilul tau

Cred ca am doua: haotic si OCD-ic. Haotic e cand gatesc cu toate vasele o reteta relativ complicata si la final trebuie sa chem echipa de descarcerare in bucatarie, OCD-ic cand gatesc atat de ordonat incat la final toate vasele-s curate, preparatul fierbe/ se coace/ se raceste in pace si eu ma duc si ma trantesc in pat/la calculator multumita asteptand sa sune alarma cand e gata.

Gafe

Gafe fac cand uit ingrediente importante: (ouale din blaturi, de exemplu) sau cand las dulceata mai mult pe foc si o transform in ceva care se poate roade (daca nu apuca sa se arda), sau cand scot tavile din cuptorul incins fara sa imi pun manusi sau cand las ciorba pe foc dar uit sa il aprind :D

Cea mai cea e de departe pastele facute la oala sub presiune (Kukta). Iti dai seama ce flamanda eram de am pus paste la kukta? Sa nu zic ca am deschis si inainte de eliberarea aburului si am strans mazga de apa si faina cateva saptamani de pe jos si pereti. Gaseam pe te miri unde.

Retete busite? Sigur ca da: curd de lamaie facut direct pe foc (mare) care s-a transformat in omleta pentru ca am plecat cateva minute de langa el, frisca batuta pana la stadiu de unt (cu vanilie in el), supa transformata in tocanita (a stat prea mult pe foc), baked alaska cu bezeaua rupta in cuptor din care curgea (fara gratie) inghetata, si altele asemenea. 

 

Publicul

Hm, as vrea sa-ti raspund la intrebare asa cu punctulete, dar sincer, nu pot face un profil al cititorilor nostri. Pot doar sa spun ca, analizand dupa cautari, publicul KTC este iubitor de porc, inghetata, dulceturi si tabouleh. Stiu doar prieteni, alti bloggeri culinari care viziteaza blogul, unii dintre ei lasand si comentarii, dar cei mai multi nu o fac pe blog ci pe pagina de facebook a blogului. 

Pe la inceput am primit ceva amenintare cu bataia de la un domn care nu era chiar asa de domn. Cel mai recent a fost de la o doamna ofuscata de povestea din postare. Care tinea partea unui hot din poveste, culmea. Altfel, comentariile-s decente sau lipsesc cu desavarsire. :P

 

Cum au redescoperit oamenii placerea de a gati

Mie mi se pare ca oamenii au redescoperit si placerea de a umbla prin diverse locuri tocmai in cautare de experimente in domeniul culinar. Stiu multi care calatoresc in scop culinar: mananca in diverse locuri, cumpara ingrediente, vase de gatit si altele asemenea.

Este adevarat si ca foarte multi au inceput sa gateasca si acasa si asta cred eu, pentru ca vor sa aiba cat de cat un control a ceea ce mananca sau pentru ca pur si simplu e foarte haios si relaxant sa gatesti. Si sexi.

 

Sfaturi

Ca mancarea nu e un inamic ci un prieten, ca nu trebuie sa urasti un anume ingredient, trebuie doar sa gasesti reteta care il pune cel mai bine in valoare, ca mancarea aduce oamenii impreuna (sa gateasca si sa manance impreuna).

Si ca trebuie sa gatesti relaxat, cu dragoste si uneori, cu umor. Si cu ingrediente de sezon.

 

Trenduri

Pulled pork e pe val, eu sper sa apara si pulled duck ca e si mai misto. Hot-dog-ii gourmet ca cei de la Simbio sau Expirat si pizza aceea simpla si dementiala de la Camionetta.

In orice caz, ce ma bucura foarte tare sunt evenimentele noi legate de mancare. Descoperi niste surse de hrana si bautura super. Gourmet Festival, Street Food Festival, BurgerFest, Bucharest Craft Beer Festival etc, etc

Supraestimate nu cred ca sunt, fiecare isi gaseste grupul sau de mancai :)

 

Ce nu iti place

Ciorba de/ si alte feluri cu peste. Desi imi plac sushi-ul, sashimi-ul, culmea.

 

Offline

Fotografii cu mancare pentru clienti sau pentru stock (in timpul neliber lucrez la Dreamstime, agentie de microstock) si gatit pentru evenimente in scop caritabil.

Din aprilie exista VEG Studio din a carei echipa mai fac parte Andreea de la andie.ro, Juha si Adi (jumatatea Andreei).

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related