Ceea ce a inceput acum opt ani ca un hobby online pentru Laura Adamache s-a transformat intr-un full-time job: colaborari cu reviste si 12 carti aparute, pana acum, la editura All. Inceputurile sunt legate de cozonacii facuti de tatal ei si retetele mamei. Maturizarea culinara s-a produs in Italia, insa, tara de adoptie.
Cupa Agentiilor la Gatit este aproape, asa ca daca vreti sa evadati din publicitate in bucatarie, aveti mai jos cateva sfaturi.
Inceputul
Startul mi l-au dat parintii, ambii gateau excelent. Tatal meu era fascinat de tot ce insemna aluat dospit, cozonaci mai buni ca ai lui nu cred ca am mancat niciodata.
Imi amintesc ca dupa ce ii framanta si ii punea in forme ma chema sa pun jumatatile de nuca pe deasupra si sa-i presar cu zahar. Imi spunea ca fara ajutorul meu nu ieseau pufosi, asa ca luam foarte in serios misiunea desemnata, nici gand sa lipsesc din bucatarie intr-un moment atat de important.
Desi gastronomia a inceput sa ma fascineze de la o varsta frageda, am inceput sa o cunosc si aprofundez dupa ce m-am casatorit.
De la cine, ce si cum ai invatat
Educatia alimentara incepe din familie, asta e sigur. Dar acesta nu trebuie sa reprezinte decat un prim pas pe acest drum.
Nu exista o “reteta” pentru a educa pe cineva in acest domeniu, dar cred ca unul dintre ingredientele principale este curiozitatea care ne impinge sa iesim din monotonia cotidiana si sa descoperim aceasta lume fascinanta a aromelor si gusturilor.
Blogul
Opt ani frumosi si plini au trecut de cand am postat prima reteta pe blog. Inainte de www.lauraadamache.ro, am activat o perioada pe un forum, dar, la un moment dat, am simtit ca am nevoie de un spatiu personal in care sa adun toate reusitele mele culinare.
Schimbari au fost multe in acesti ani, nu cred ca am cum sa le transpun pe toate in cuvinte. Pe scurt, s-au intamplat noi experiente, bune si mai putin bune, dintre cele bune sunt cartile de bucate pe care am inceput sa le public, impreuna cu editura All, in ultimii 3 ani.
Timp pentru blog
Pot sa spun ca mare parte din timpul meu este dedicat blogului. Cu cea mai mare dragoste, as adauga. Pun in blog absolut tot sufletul meu, iar gandul ca retetele mele pot ajuta tinerele gospodine, si nu numai, imi creeaza cea mai mare satisfactie.
Timp pentru gatit
Aproape zilnic. Am mostenit acest lucru de la mama mea. Imediat cum se intorcea de la serviciu, incepea sa gateasca. Niciodata in cantitati mari, dar tot ce pregatea era de o calitate ireprosabila.
Surse de informare
La inceput au fost site-urile de profil, au urmat revistele, cartile si emisiunile tv. Undeva intre ele am inceput sa imi construiesc propriile retete.
Stilul tau
Am crescut cu feluri de mancare tradionale romanesti, dar m-am maturizat din punct de vedere culinar in Italia, tara mea de adoptie.
Desi sunt diferite, iubesc aceste doua culturi gastronomice care mi-au marcat pana in ac
est moment existenta.
Gafe
Cea mai mare gafa a fost un pandispan pe care eu il voiam mai altfel. Pentru ca mi se parea extrem de simplu, l-am pudrat din belsug cu ciocolata rasa si l-am bagat in cuptor in speranta ca voi obtine o gustoasa glazura de ciocolata.
Ei bine, asa cum era de asteptat, ciocolata s-a ars si asa am invatat ca glazura de ciocolata nu are cum sa iasa bine din cuptor.
Publicul
Majoritatea persoanelor care-mi viziteaza blogul sunt tineri si asta ma bucura foarte foarte mult. De ce? Pentru ca inseamna ca sunt interesati de un stil de viata sanatos, ca doresc sa afle si ce se afla dincolo de stereotipurile bucatariei. Pot spune ca, in toti acesti ani de blogging, am primit putine comentarii cu tenta ofensatoare.
Cum au redescoperit oamenii placerea de a gati
Nu sunt neaparat de acord cu afirmatia ca pana acum oamenii gateau pentru ca trebuia. Au existat intotdeauna si vor exista mereu oameni care gatesc din obligatie si oameni care gatesc de placere.
Cred ca, in ultima vreme, ne confruntam cu un fenomen de constientizare a valorilor culinare, a bucatariei inteleasa ca spatiu central al existentei noastre in care putem descoperi placerea gatitului.
Eu am avut norocul sa intalnesc si sa invat de la oameni care gateau de placere si ma consider norocoasa din acest punct de vedere.
Sfaturi
Niciodata sa nu faca rabat la calitate. Aceasta este cea mai importanta regula pentru o mancare buna. Indiferent de complexitate, un preparat cu adevarat remarcabil are nevoie, in primul rand, de ingrediente de top.
Trenduri
Categoric macarons. Desi sunt simpatici ca aspect, personal, gustul lor nu ma atrage in mod deosebit.
Ce nu iti place
Am simpatii si antipatii culinare, ca oricine de altfel. Pot spune insa ca, daca exista intr-adevar ceva ce nu imi place, aceea este mancarea prost gatita.
Offline
In timp, pasiunea mea a capatat si o componenta offline si acest fapt mi-a dat motive de satisfactie si implinire personala si profesionala.
Spun profesionala pentru ca, desi totul a inceput ca un hobby desfasurat in mediul online, in timp s-a transformat intr-un job full-time, mai intai prin colaborari exclusiv online, care s-au extins ulterior si in mediul offline.
Printre cele mai importante colaborari offline mentionez prezenta mea cu o rubrica permanenta in cadrul revistelor “Femeia” si “Bucataria de azi” in perioada 2010-2012 si colaborarea inceputa in 2013 cu editura ALL, concretizata cu aparitia a 12 carti pana in prezent.
In acest moment lucrez la cateva carti de bucate care vor aparea in librarii pe parcursul acestui an si in anul urmator.