[Food for blog] Jo Ilie: Faci mancare, nu fisiune nucleara, asa ca orice poate fi reparat

[Food for blog] Jo Ilie: Faci mancare, nu fisiune nucleara, asa ca orice poate fi reparat

Nu va fie frica, e doar mancare, repeta Jo Ilie (DoR, Mixtopia.ro, Esquire Romania sau BBC Good Food Romania). Si doar pentru ca oamenii vorbesc mai des despre ea, nu inseamna ca gatesc mai mult.

Jo scrie despre toate astea pe Taietel, blogul ei cu retete si foodie talk, si le pune in practica pe Sugaras, de care v-am mai zisDetesta ideea ca gatitul trebuie sa fie simplu. 

Nu inteleg de ce nu ai vrea sa fii provocat de gatit, de ce nu ar trebui sa fie o experienta memorabila de fiecare data

 Daca e complicat si gresesti, se poate repara. Un ghid eficient pentru Cupa Agentiilor la Gatit, care se pregateste de lansare: Tai partea arsa, arunci ce e necomestibil, mai pui o data in cuptor.

 

Inceputul

Am invatat sa gatesc destul de tarziu, pe la 25-26 de ani. Am crescut cu mama, bunica si matusa si nu faceam nimic in casa.

Am vazut la un moment dat, accidental, un episod din The Naked Chef, primul show de gatit al lui Jamie Oliver, si mi s-a parut atat de interesant ce facea el acolo incat m-am apucat sa fac. A iesit comestibil.

Imi amintesc ca era gelato de lamaie la desert, dar celelalte nu mai stiu. Si asa am prins curaj si am inceput sa citesc bloguri, sa-mi iau carti de bucate, sa ma uit la emisiuni de gatit.

 

De la cine, ce si cum ai invatat

Am invatat citind bloguri americane si carti scrise de chefi englezi si uitandu-ma la emisiuni. Jamie Oliver a avut cea mai mare influenta - are un mod de a-ti prezenta lucrurile de parca e cel mai distractiv lucru din lume.

Nu simplu, detest ideea asta ca gatitul trebuie sa fie simplu. Nu inteleg de ce nu ai vrea sa fii provocat de gatit, de ce nu ar trebui sa fie o experienta memorabila de fiecare data.

Iar JO asta face intr-un mod genial: prezinta gatitul ca pe ceva captivant, o experienta pe care nu trebuie sa o ratezi. Ca e simplu sau complicat e secundar.

Mai recent, Yotam Ottolenghi, care nici nu pretinde ca e simplu, dar face din legume ceva ce vrei sa mananci. Si eu ma straduiesc mereu sa includ mai multe legume in dieta.

 

Blogul

Am inceput pe Tumblr in 2010, dar nu era blog, era o pagina pe care puneam poze cu mancare, carti si calatorii. Apoi am inceput sa pun si retete ca mi le cereau prietenii.

In 2013, doua prietene designer mi-au zis ca vor sa-mi faca lolog pentru blog si am simtit ca e datoria mea sa fac un blog mai prezentabil pe care sa stea frumos logo-ul - pe wordpress, cu domeniu dedicat.

De atunci postez fara nicio regularitate, in functie de cat de ocupata sunt si cat de mult gatesc, si retete, si interviuri, si pareri.

De la inceputul acestui fac o rubrica saptamanala cu un sumar de articole interesante despre tendinte, antropologie si stiinta care au legatura cu mancarea.

La inceput a fost pe blog, acum e intr-un newsletter. Nu-mi iese in fiecare saptamana, cum mi-am dorit, pentru ca uneori am mult de scris sau sunt plecata si nu reusesc sa ma mobilizez.

 

Timp pentru blog

Cred ca, intr-o luna obisnuita, doua-trei zile in total (cateva ore de fiecare post). De sarbatori, de exemplu, scriu mai des, ca gatesc mai mult.

 

Timp pentru gatit

Acasa gatesc doar in weekend. Sunt mult pe teren sau la redactie sau cu evenimentele Sugaras si ar fi o pierdere de timp si o risipa daca as gati mai des, ca nu as avea timp sa mananc acea mancare.

 

Surse de informare 

Daca vreau ceva cu un ingredient anume, caut idei pe Foodgawker.com, Pinterest sau BBC Good Food. Sunt literal nelimitate.

Cand caut doar inspiratie, scot colectia de Good Food Romania (RIP), cartile lui Jamie Oliver si rubrica lui Ottolenghi de pe The Guardian si rasfoiesc.

 

Stilul tau

Imi place mancarea mediteraneeana. Ingrediente de buna calitate, proaspete, de sezon, bine preparate ca sa-si pastreze sau imbunatateasca gustul.

Imi place sa ma mai joc si cu retete vag asiatice (zic vag pentru ca nu am fost in Asia si nu as baga mana-n foc pentru autenticitatea a ceea ce am mancat aici), dar e atat de rar ca nu prea conteaza.

Si, de ceva vreme, m-am reapropiat de mancarea romaneasca - Marin, Jurcova, Bacalbasa si Radu Anton Roman sunt surse bune de retete romanesti care nu sunt ceafa cu cartofi prajiti si sarmale.

E in general o mancare grea si nu prea se potriveste azi daca nu lucrezi la camp, dar cred ca poti face fripturi la cuptor si mancaruri de legume foarte bune si romanesti. 

 

Gafe

Fac greseli tot timpul. De obicei ard lucruri. Odata nu mi s-a facut pavlova - in loc de un nor de bezea a iesit o omleta de albus din care se scurgea siropul de zahar.

Alta data am pus o cana si jumatate de sare in loc de o cana si jumatate de zahar in pannacotta. Uneori, pentru ca retetele nu sunt scrise corect (pe bloguri nu e niciun standard), am stricat aluaturi pentru ca am pus toata faina deodata.

Am pus prea mult otet in gazpacho pentru ca am crezut ca nu e nevoie sa masor. Am pus pe masa pui crud. Am facut o prajitura cu praf de copt expirat si a iesit o clatita.

Am ars o supa (da, e posibil, oala pe care am aruncat-o era dovada). Cu cat gatesti mai mult, cu atat ai mai multe ocazii sa gresesti. Dar nu imi pare rau.

Tai partea arsa, arunc ce e necomestibil, mai pun o data in cuptor ce e necopt. Faci mancare, nu fisiune nucleara, asa ca orice poate fi reparat.

 

Publicul

Cred ca sunt de doua feluri: fie oameni care cauta retete bine explicate pentru ca sunt intimidati de jargonul de bucatarie pe care il au multi (si care prefera exactitatea, si eu sunt destul de exacta la masuri), Fie sunt foodies care sunt interesati de celalalt continut, despre tendinte si stiinta. Mai mult femei, desigur.

E un blog destul de low-profile, asa ca nu am parte de hateri si comentarii dubioase. Cele mai amuzante comentarii tin tot de specificatiile retetelor si am primit unul, de exemplu, in care se plangea ca nu i s-a dizolvat zaharul in amestecul de unt topit si ciocolata (la reteta de brownies) si a aruncat toata compozitia, in loc sa adauge ouale si faina si sa dea la cuptor.

Nici nu stiam daca sa rad sau nu, ca nu scria nicaieri ca nu trebuie sa se dizolve si ma intrebam daca poate trebuie sa adaug. Dar pana la urma i-am dat niste sfaturi despre cum sa repare un aluat chiar daca nu arata cum trebuie si am rugat-o sa nu mai presupuna pasi intermediari daca nu sunt in reteta.

 

Cum au redescoperit oamenii placerea de a gati

Nu cred ca oamenii gatesc mai mult. Doar vorbesc mai mult despre mancare. Sunt studii care spun ca desi americanii cumpara mai multe carti de bucate decat au cumparat vreodata si consuma mai multe emisiuni de gatit, gatesc tot mai putin.

Nu cred ca e diferit aici. Cativa oameni gatesc mai mult. Cei care au copii gatesc mai mult decat inainte sa aiba. Dar asta nu inseamna ca oamenii gatesc mai mult.

 

Sfaturi

Sa nu ii fie frica. E doar mancare. Sa citeasca reteta cu atentie, de mai multe ori, si sa se asigure ca are ingredientele si ustensilele (cuptor, de exemplu, daca cere reteta).

Sa cantareasca/masoare daca face o prajitura. Sa guste tot timpul. Sa foloseasca un timer (orice telefon are). Sa nu plece din bucatarie cand are ceva pe foc. Sa respecte timpii si temperaturile pentru carne.

E un studiu care spune ca mancarea e mai buna cu cat petreci mai mult timp sa o faci. Asa ca va fi buna, orice ar fi. Sa nu ii fie frica.

 

Trenduri

Gogosile americane. E un mare trend acum, dar cred ca prefer inca un burger artizanal prea facut si prea putin asezonat (cum e cazul multora) unei gogosi care nu are niciun aport nutritiv si colcaie de grasimi trans. Hei, prefer chiar si un cupcake insipid, macar nu e deep fried.

Vad insa un alt trend care sper sa se dezvolte bine: food trucks. Nu sunt trucks pe bune, pentru ca primaria nu te lasa sa vinzi mancare daca nu esti legat de un teren ca robul de glie, dar au gasit un compromis in care fac un truck si in tin intr-un singur loc sau il duc pe proprietati private care au autorizatie de vanzare pentru mancare.

Ce e frumos la trucks e ca se concentreaza pe unul-doua-trei feluri si le fac foarte bine si proaspat. De la pulled pork la paste, de la burgeri la bagels, de la peste la tacos. Sunt o treaba tare buna si sper sa schimbe mancatul in oras.

 

Ce nu iti place 

Ciorba, mancare chinezeasca proasta, orice cu amestec mexican de legume, carne prea gatita, cele mai multe chestii date prin aluat si prajite (in afara de cascaval), Mac, slana, zacusca.

 

Offline

Acum un an si jumatate am inceput cu prietena mea Claudia Rafiroiu Sugaras, un serviciu in care trimitem cutii cu snacksuri, pe baza de abonament.

Anul acesta ne-am luat si autorizatia de productie (pana acum aveam doar de vanzare si faceam curatorie de snacksuri, cautand producatori romani care fac mancare asa cum ne place noua, fara conservanti si maltodextrina), asa ca in curand vom vinde cutii cu snacksuri facute de noi, de la brownies la biscotti.

Si facem deja catering de snacksuri pentru evenimente mici.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related