Mai dam, din cand in cand, peste artisti romani plecati sa-si duca viata si sa-si implineasca arta altundeva decat in Romania. Astazi, un sculptor. George Pavel a plecat in Germania in 1990 si a obtinut, mai tarziu, si cetatenia. Printre artistii care l-au influentat se numara Calder si Brancusi, insa totul a plecat de la un profesor grec de sculptura peste care a avut norcul sa dea la liceul de Arte din Constanta.
Domnul Pavel isi gaseste inspiratia in vise. In propriile vise. Odata trezit din ele, incepe munca la o noua piesa. In bronz, piatra, lemn sau otel inoxidabil. Luna viitoare, pentru dumnealui, urmeaza o expozitie in Germania adoptiva, la Aachen, urmata de o alta, la Bruxelles, in cadrul Festivalului EuroCultura 2016, eveniment romanesc si european.
De la inceput
Plecarea mea din Romania s-a intimplat imediat dupa Revolutie - la care am si participat. Nu pot uita zilele si noptile petrecute, incepind din 21 decembrie, la Universitate. Si apoi, mineriadele care ne-au determinat, pe mine si sotia mea, artista pictor, Zitta Ring Pavel, sa parasim tara.
Sunt nascut in Dobrogea, la poalele muntilor Macinului. De mic copil am fost atras de desen , culoare si forma. Dovada ca in fiecare pauza la scoala umpleam tabla cu desene. O tinara profesoara a observat inclinatiile mele si a propus parintilor sa ma trimita la liceul de arta in Constanta, unde am ajuns in anul urmator sa fiu printre primii admisi. Dupa terminarea liceului am urmat Institutul de arte N. Grigorescu din Bucuresti.
Inca de mic am avut pasiunea pentru sculptura, care s-a concretizat la liceul de Arte din Constanta, unde am avut norocul sa il am ca profesor pe sculptorul grec Lucas Zogravos. El m-a initiat in tainele sculpturii. Prima lucrare a fost un portret al lui M.Viteazul care a fost expus ani de zile in holul liceului.
Visele si munca
Lucrez cu mare placere in bronz, piatra, lemn, otel inoxidabil. Ideea este, de regula, prima in procesul de creatie a unei sculpturi. De obicei imi apar in vis ideile. Aceste idei incerc apoi sa le transpun pe hartie facind zeci de schite, dupa care incerc sa modelez ideea care-mi place in gips sau lut. Si asa ia nastere o noua sculptura.
Pentru a transpune aceasta sculptura intr-un material definitiv (bronz), urmeaza un lung proces de lucru:
- Copiez in cauciuc siliconic originalul modelat in gips sau lut.
- Astfel optin un negativ in care se toarna ceara.
- Aceasta forma din ceara se imbraca apoi intr-un material refractar. La temperatura de 300-400 grade, ceara e topita, iar in vidul creiat, se toarna bronzul topit.
- Dupa obtinerea formei in bronz, urmeaza o serie de operatiuni de cizelare si slefuire.
- Acest proces dureaza luni de zile.
Poezia formei
Artistii care m-au impresionat profund sunt George Apostu, sculptorul ceramist Costel Badea, Alexander Calder si in primul rind C. Brancusi. Poezia formei pentru mine nu reprezinta altceva decit emotiile estetice, pe care incerc sa le transmit privitorului - armonia formei create de sculptura prin slefuirea suprafetei - dialogul intre gol si plin - lumina si umbra.
Iubitorii de arta
Lucrarile mele au fost achizitionate de colectionari, din expozitii sau direct din atelier.
Am trei monumente realizate in Germania si la Cambridge, in Anglia, obtinute prin concurs. Iar in Romania, doamna Marilena Rotaru si domnul Viorel Nicolau au realizat doua filme despre creatia mea, care au fost prezentate de mai multe ori pe TVR Cultural si TVR International.
Comunicarea
De promovare/comunicare se ocupa sotia mea, Zitta Ring Pavel si designerul roman stabilit in Germania, Alexandru Lungu, impreuna cu sotia sa.
Ce urmeaza pentru George Pavel?
In Aachen (orasul lui Carol cel Mare) voi avea, impreuna cu sotia mea si pictorul de origine romana George Theegarten, o expozitie pe data de 7 octombrie intr-o sala deosebita - "Aula Carolina" din centrul orasului.
In aceeasi perioada am fost invitat la Bruxelles, in cadrul Festivalului EuroCultura 2016, eveniment romanesc si european, care este la a doua editie anul acesta. Expozitia va avea loc la BOZAR (Palais de Beaux - Arts). Voi expune impreuna cu bijutierul roman David Sandu.