[Faurari in fashion] O singura conversatie cu Ancuta Sarca poate naste haine si colectii

[Faurari in fashion] O singura conversatie cu Ancuta Sarca poate naste haine si colectii

Mie, de exemplu, nu-mi place sa bibilesc, desi as vrea sa-mi croiesc hainele. Dar am dat abort mission si m-am indreptat catre ceva mai usor: statul la povesti cu designeri vestimentari. O avem pe Ancuta Sarca cu care am vorbit despre cum e meseria asta si ocazional, cum e sa participi la concursuri internationale de fashion.

Fosta eleva de liceu la profil real, transferata la arte si mai apoi studenta la Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, sectiunea Design Vestimentar. Era constant cu gandul la ce lucruri handmade ar putea face, asa ca si-a calculat dorintele si i-a rezultat "faurar in fashion". Acum e la inceputul carierei, lucreaza pentru Ashish in Londra si, concomitent, face haine sub brandul personal.

Piesele pe care le creeaza isi gasesc stapani cu care sa rezoneze chiar si in sfera muzicala: FKA Twigs. Ii place sa se axeze pe tinutele unisex, fiind atrasa de modul in care un obiect vestimentar isi schimba alura in functie de sex. Face research inainte de schite si drapaje si isi adapteaza pregatirea in functie de tema piesei sau a colectiei.

Am stat de vorba ca de la Ancuta la Ancuta (da, ma cheama si asa) si am aprofundat subiectul. Un metru minuscul de croitor mai jos:

 

Background 

Am studiat Design Vestimentar la Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca si am absolvit Masterul in 2015. In timpul studiilor am lucrat o perioada pentru andreearaicu.ro - pe partea de grafica/print, de asemenea, am avut norocul de a face cateva internship-uri la diferite branduri din afara tarii precum Meadham Kirchhoff, Phoebe English, Lee Roach, experiente care, pot sa spun ca mi-au deschis ochii in legatura cu ce se intampla in spatele catwalk-ului sau a ceea ce vedem noi in revistele de moda sau in magazine si m-au ajutat sa imi dau seama ce imi doresc eu sa fac.

Dupa ce am absolvit masterul la Cluj imi doream sa ma intorc in Londra, asa ca, de un an de zile lucrez ca si designer la brandul Ashish din Londra, iar in paralel lucrez la proiectele mele.

Recent, am participat la concursul international Designer for Tomorrow - jurizat de Alber Elbaz, unde am intrat in Top 5 si am avut oportunitatea de a-mi prezenta colectia in cadrul Berlin Fashion Week. Printre proiectele mele recente si totodata proiectul meu cel mai drag, este colaborarea cu FKA Twigs, pentru care am creat cateva piese speciale pe care le-a purtat la concertele ei din vara aceasta in Norvegia si in Baltimore. Sunt o mare fana a artistei si m-am bucurat enorm cand am vazut ca si ei ii place ce fac eu.

FKA Twigs purtand jecheta by Ancuta Sarca

 

"Nu, mersi. Raman la designul vestimentar"

De cand eram mica am fost atrasa de ideea de handmade, de a avea ceva care este creat de mine. Eram fascinata de haine si mi se parea ca pot sa fac atat de multe lucruri cu piesele pe care le port si sa exprim atat de multe prin vestimentatie: poti sa iti exprimi stilul de viata sau background-ul tau cultural sau social, fara sa trebuiasca sa vorbesti despre acestea.

Cred ca asta a fost primul lucru care m-a convins sa fac ce fac acum. In liceu am studiat 2 ani un profil de matematica, timp in care mi-am dat seama ca nu asta vreau sa fac, asa ca in urmatorii doi ani am studiat arte plastice pentru a fi mai pregatita pentru admiterea la Design Vestimentar.

Ancuta Sarca

 

Aprofundare

Imi place foarte mult sa integrez piese unisex in colectiile mele, care pot fi purtate de ambele sexe, deoarece mi se pare fascinant cum, de exemplu, o haina purtata de un barbat, primeste un alt context atunci cand e purtata de o femeie.

Unisex trench coats

 

Trendurile

In colectiile mele, totul porneste de la o idee care ma atrage pe mine personal si care are o importanta personala sau emotionala pentru mine, iar hainele sunt doar niste transpuneri ale unor stari si sentimente, trecand dincolo de trenduri sau de orice reguli ale modei.

Catwalking 1.0

 

Schite, materiale. Cand?

Eu incep intotdeauna cu o tona de research, vizualizez de la inceput ideea si modul in care as putea sa o transpun in haine. Procesul de lucru este diferit de la colectie la colectie. Uneori, dupa ce simt ca am conceptul perfect stabilit si am documentarea facuta, incep sa fac drapaje sau schite de idei pe care le dezvolt.

Alteori fac schitele in timp ce fac documentarea, in cazul in care vad o imagine care ma inspira enorm de mult, incep sa dezvolt schitele de acolo. Materialele le gandesc in timp ce fac drapajele sau schitele- in functie de produs, iar apoi fac mulaje pentru fiecare piesa. Dupa ce sunt multumita de formele hainelor, de materialele alese si de culori, incepe croitul si cusutul.

Catwalking 1.1

 

Hainele de designer - se cumpara sau doar se admira?

Publicul din Romania este obisnuit cu un alt tip de piata (vorbind de marea majoritate), asa ca hainele de designer se vand mai putin fata de cum se vand in alte tari precum UK sau Germania unde brandurile mici vand mult mai bine si unde exista deja o scena mare a modei si o industrie mai puternica.

Dar cred ca Romania urmeaza exemplul tarilor mai dezvoltate, orientandu-se incet-incet spre calitate si unicitate.

Waiting for catwalking

 

Profilul clientilor 

Imi place sa cred ca persoanele care cumpara produsele mele nu sunt atat de interesate de tendinte, ci mai degraba prefera sa isi exprime propria lor identitate printr-un look personalizat.

Clientul meu poate sa fie de sex masculin sau feminin, intrucat majoritatea pieselor sunt unisex, iar varsta acestuia nu este atat de importanta pe cat este atitudinea si curajul de a purta tinute care ies usor in evidenta prin culoare sau texturi.

Zambetul de "imi place rochia mea"

 

Inspiratie

M-am obisnuit sa caut inspiratie aproape oriunde, poate fi intr-oconversatie, o imagine, o persoana, muzica, etc. Imi place sa vizualizez tot ansamblul colectiei inainte de a incepe, sa vad imaginea intreaga si mood-ul colectiei.

Ultimul meu proiect a pornit de la fascinatia pentru portretele pictorilor italieni din Baroc sau personaje precum George Beau Brummell, Cecil Beaton si autoportretele lui Samuel Fosso, astfel am vrut sa redau o compozitie eclectica care mixeaza opulenta secolului al XVIII-lea cu subculturile secolului al XX-lea.

Samuel Fosso

 

Designeri romani si straini - colaborari?

Trei designeri romani cu care mi-ar placea sa am de-a face, ar fi: Andreea Badala, Ioana Ciolacu si Mihai Dan Zarug, pentru faptul ca au reusit sa impuna o directie clara si autentica, iar trei designeri din afara, in momentul de fata, ar fi: Marques Almeida, Grace Wales Bonner, Sputnik 1985, pentru discursul lor estetic, diversitate si onestitate.

 

Acel obiect!

Pentru mine, incaltamintea are un rol destul de important in intregirea si consistenta look-urilor, asa ca, in colectia de master, am creat pantofii pentru fiecare look. A fost pentru prima oara cand am facut incaltaminte, asa ca a trebuit sa experimentez foarte mult inainte, dar a fost fun si am reusit sa gasesc solutiile potrivite atat tehnic cat si estetic.


Shoeeeeeees

Obiectele care s-au vandut cel mai bine pana acum sunt o haina lunga, galbena, din PVC pictata manual si o jacketa rosie din plastic.

Les vestes

 

Viitor

Deocamdata lucrez la un nou proiect, am inceput sa vand de curand pe un online-store din New York si locuiesc in Londra, asa ca probabil ca voi fi tot aici in urmatorii cativa ani, dar nu se stie niciodata. Ideea de schimbare nu ma deranjeaza…

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related