Destinatie pentru randurile urmatoare: Tulcea, la granita intre pamant si apa. Pelicam e singurul festival international de film despre mediu si oameni de la noi. Bazele i-au fost puse de jurnalistul Benjamin Ribout, un francez stabilit in Romania. S-a alaturat calatoriei si Corina E. Moldovan-Florea. Prima editie a fost organizata de numai cinci oameni, iar acum festivalul a implinit cinci ani.
"Cultura alternativa trebuie sa porneasca de la oameni, de la o baza sau nevoie reala, nu dintr-un caiet de sarcini", spun Corina si Ben. Un brief respectat de Pelicam: e vorba de o competitie a filmelor documentar asezonata cu expozitii foto, workshopuri, concerte, plus sesiuni de networking si dezbatere. Din juriile Pelicam au facut parte pana acum Dacian Ciolos, Cristi Puiu sau Vintila Mihailescu. Detalii despre obiectivele si structura festivalului, mai jos:
Ideea evenimentului
Ideea a aparut in toamna 2011, a fost a lui Benjamin, si s-a concretizat alaturi de Asociatia Les Herbes Folles care si-a propus sa aiba ca misiune realizarea unui eveniment dedicat documentarului de mediu, gen prea putin vizibil in Romania la vremea aceea. Asa s-a nascut Pelicam.
Cat despre Tulcea, ideea era sa gasim un loc emblematic pentru mediul inconjurator. Tulcea e intr-un fel la granita intre pamant si apa.
Paleta de evenimente culturale de la noi
Problema majora e ca initiativele pornesc prea putin de la oameni (constituiti in asociatii si care sa identifice niste nevoi locale sau lucruri reprezentative pentru un loc anume ) si mai mult de la organizatori profesionisti de evenimente, privati sau publici, care gandesc in termeni de piata, marketing si nu de nevoi adevarate sau identitatea reala a unui loc si potentialul acestuia.
Din nou, cultura alternativa trebuie sa porneasca de la oameni, de la o baza sau nevoie reala, nu dintr-un caiet de sarcini unde ai de bifat niste cheltuieli si faci asta copiind niste chestii care n-au legatura cu realitatea locului in care te afli.
Structura evenimentului
In primul rand, punem in valoare niste filme importante la un moment T. De aceea in cele 4 competitii sunt filme productii recente, din anul in curs sau anul anterior, abordand evident teme de actualitate.
Cred ca ne defineste si abordarea artistica/regizorala a filmelor. Un documentar chiar si de mediu nu e un reportaj sau niste interviuri, este un film, cu o abordare regizorala, cu un concept de filmare si de spunere a povestii.
De aceea suntem mandri sa avem in juriile noastre pe Cristi Puiu sau Dacian Ciolos, Vintila Mihailescu sau Michael Stewart. Sau tinerii din Tulcea, care formeaza juriul uneia din competitii in fiecare an.
Cam 80% din proiectii sunt urmate de discutii cu publicul, specialisti din Romania si nu numai si invitati din partea filmelor (regizori, producatori). Asta e foarte important, sa poti purta o discutie cu realizatorii, sa schimbi opinii sau sa formezi opinii.
Si ca sa ne intoarcem la notiunea de film "important" la un moment T, dincolo de calitatea artistica a filmelor este important ca ele sa redea o stare a lumii la momentul respectiv.
Asadar, temele abordate trebuie sa fie reprezentative pentru vremurile noastre si pentru preocuparile globale sau locale in care se afla niste locuri, niste comunitati, niste oameni si de fapt noi toti.
Pilonii principali sunt competitiile de film, dar mai sunt si alte activitati: filme si evenimente pentru cei mici si foarte mici, expozitie foto, concerte, anul asta am facut si o alergare de dimineata in jurul Lacului Ciuperca, facem proiectii in aer liber seara, observatii astrale cu telescopul, depinde si de temele filmelor, dezvoltam mai departe activitati legate de asta.
Ah, si ne bucura sa vedem ca daca in primii 2-3 ani multi tineri veneau la Pelicam doar la concerte, acum ii vezi si la filme, de dimineata pana seara. Asta e bine. Workshopurile sunt si ele importante si sunt adresate tot tinerilor.
Echipa de organizare
Cred ca la prima editie am fost 5 oameni in organizare, dar prima editie a fost un fel de pilot, un pariu sa zicem. Acum sunt 4 zile de festival (nu 3, cum am inceput), sunt mai multe evenimente conexe, invitati, petreceri, am marit si echipa.
Ca functionare asa, suntem doi oameni ce lucram cam 10 luni din an (octombrie - iulie), o mica parte din echipa ni se alatura cam din ianuarie-februarie si grosul echipei in luna sau chiar in perioada festivalului. Suntem aceiasi oameni de la inceput, iar cine a intrat in echipa pe parcurs a ramas si pentru urmatoarele editii.
Evolutie
De vreo doi ani s-a cam asezat structura festivalului, competitiile x si y, ziua 1 si 2 pentru copii si tineri, ziua 3 si 4 pentru competitii etc. Din 2015 avem template-ul definit si e bine conturat si mergem pe el.
O sa ramanem la 4 zile de festival, 'a creste' pentru noi nu inseamna sa ne extindem cu multe zile, nici nu are sens, in schimb poate mai adaugam un loc de proiectie, asta am vrea.
Acum avem 2 spatii de proiectii ziua si 2 seara, in aer liber. Poate facem 3 ziua, sa vedem. Vrem sa avem salile cat mai pline, in alea 4 zile de festival. In 4 zile poti zice si face multe.
Dificultati
Cred ca atragerea de fonduri/sponsori. In rest, avem echipa foarte buna si daca mai intalnim un hop-doua in organizarea propriu-zisa, gasim solutii. N-am avut probleme.
Planul de promovare
De 3 ani deja colaboram foarte bine pe partea de vizual cu Anna Florea. Planul de promovare pleaca din continutul ce-l avem in fiecare an. Comunicarea nu cred ca difera major de la un an la altul, tot Pelicam e, nu se schimba festivalul sau misiunea noastra.
Partenerii nostri media ne sustin in fiecare an si avem deja un numar semnificativ de jurnalisti interesati de festival care vin la Tulcea atrasi de oferta noastra de filme, de invitati si de dezbateri.
Ne bucuram ca Pelicam este reflectat in presa prin articole de calitate care transmit informatii esentiale unui public destul de putin expus temelor despre mediu.
Impresia (dorita) a publicului
Ca au invatat ceva nou, au aflat o groaza de lucruri (latura educationala a festivalului nu e legata doar de copii si adolescenti, ci de toate varstele), ca au intalnit oameni faini si valorosi, ca s-au simtit bine si ca vor reveni.
Pe viitor
Sa ne asteptam sa continuam organizarea festivalului, sa putem vedea filme bune de mediu ce se lanseaza la IDFA sau sunt prezentate la Berlinale sau Locarno - sa le putem vedea la Pelicam. Si sa ne reintalnim in fiecare iunie la Tulcea.
Dupa cum ziceam, schimbari majore nu vor fi. Mergem molcom pe drumul batut 5 ani. Organizarea pentru Pelicam 2017 incepe in octombrie 2016. Thumbs up!