Tudor Chiliman, unul dintre organizatorii Waha Festival, ne povesteste in randurile de mai jos ca atitudinea fata de organizarea evenimentului, concentrat pe oameni si pe natura, este mai degraba relaxata. Cam asta e si senzatia pe care vor s-o transmita participantilor. Cu varsta cuprinsa intre 1 si 60 de ani si cu dorinta de a experimenta traiul in natura, eventual prin zona Batanii Mari (Covasna), disponibili atat in social media, dar si straini de ea, interesati de un program muzical format din Deep, Psy, Alternative, Chill si Jam. Adica cele cinci scene de la festival, despre care aflati mai multe in cele ce urmeaza:
Paleta de evenimente culturale de la noi
Paleta se diversifica pe an ce trece in Romania, cel putin in marile orase ca Bucurestiul si Clujul. Explozia din ultima vreme a festivalurilor si a tot felul de happening-uri culturale face ca multi sa inceapa sa contribuie cu piesa lor de puzzle la cultura romaneasca, fie ea si de clubbing. Cei mai vechi se perfectioneaza, se comercializeaza sau se lasa, cei noi deschid noi orizonturi sau merg pe aceleasi cai deja batatorite, dar cu o alta abordare mai de succes.
Freamatul de acum din tara nu face altceva decat sa prezinte alternative, sa creasca nivelul de cultura asa incat alternativul si underground-ul sa existe cu adevarat, nu doar sub forma de evenimente low budget prost organizate. Cand evenimentele cu artisti buni si nu mainstream vor avea succes, nu vor pierde bani si nu vor avea nevoie de sponsorizare, vom sti ca am ajuns acolo.
Din punct de vedere muzical, evenimentele nu acopera tot spectrul, existand directiile clasice care aduc multi oameni iar muzici mai underground care raman ascultate acasa. Oamenii la noi nu au atatia bani incat sa sustina cai alternative pentru multa vreme asa incat pana se deschid unii oameni, altii intra in faliment. Dar da exista evenimente alternative, trebuie doar sa auzi de ele.
Organizarea unui eveniment „alternativ”
Orice eveniment incepe cu o scanteie care se dezvolta intr-o intentie si care va ghida si sustine bunul mers al lucrurilor de la notat idei pe hartie pana la strans gunoiul si platit angajatii la sfarsit.
Daca intentia aceasta este pura si se refera la a oferi oamenilor altceva decat ce se obisnuieste prin preajma, ceva nou si off grid, cred ca am ajuns la acest alternativ. Nu cred ca exista alternativ fara cel putin un visator care sa-si urmareasca visul, altii care rezoneaza cu acest vis si ajuta la infaptuirea lui.
Privind Waha, Monica a avut ideea in 2011, aflandu-se la Ozora in Ungaria, cand i s-a aratat necesitatea de a crea un festival aproape de oameni in Romania, cu mai multe scene care sa aduca la un loc lume diversa intr-o locatie de vis in natura.
Echipa de organizare
Echipa a inceput cu trei oameni pe partea de asociatie si scris proiecte, doi oameni pe partea muzicala si conceput line-up-uri, si subsemnatul pe partea de gasit locatie, asistenta in organizare (eu organizam festivalul Rebirth din 2008) si site managing (coordonare constructie). De-a lungul vremii oamenii s-au cernut intr-un mod organic, adunand in timp oameni valorosi si dedicati care stiu ce au de facut si pot lucra independent.
In principiu incepi prin a te baza pe prieteni si ajungi la concluzia ca mai bine lucrezi cu oameni priceputi, specializati, care-ti economisesc foarte multa energie si timp. Acum nucleul este constituit de Monica, de mine si de Alex, ultimului datorandu-i-se si continuarea festivalului pana in ziua de azi.
Credit foto: Andreea Retinschi
Structura evenimentului
Noi am dezvoltat structura plecand in 2012 de la "Muzica si Dans. Arte si spectacole. Trai alternativ." Crearea unui spatiu unde oamenii sa se poata exprima liber, bazat pe schimb de idei, de practici si de arte in mijlocul naturii a fost intentia care cred ca ne-a diferentiat de alte festivaluri.
Activitatile sunt, cred eu, aspectul care face diferenta intre un festival de muzica si unul complet, de unde te intorci implinit si fericit.
Mi s-a comunicat de catre altii ca experienta de acolo nu poate fi comparata cu alte festivaluri, copilul din fiecare iesind la iveala si chemandu-l la joaca. Un fel de tabara de oameni mari in vacanta de vara.
"Luminish"-ul este zona pentru tehnici si practici alternative de vindecare si dezvoltare personala, zona care este unica la festivalurile din Romania si care sondeaza acest nou univers dintr-o perspectiva holistica.
Kids Area este iarasi un loc care conteaza foarte mult pentru noi, educarea copiilor intr-un spirit liber si constient de mediul inconjurator fiind importanta pentru aceasta societate, pentru viitor. Lipsa semnalului de telefon invita oamenii sa se conecteze cu natura si implicit cu ei insisi, locul fiind foarte frumos si incarcat energetic, in mijlocul padurii din Covasna, pe un picior de plai, pe o gura de rai.
Credit foto: Andreea Retinschi
Public
Publicul nostru tinta are 1-60 de ani, este compus din oameni deschisi si iubitori de natura, dornici sa co-creeze acest spatiu, lasandu-l la fel de curat precum l-au gasit.
Credit foto: Andreea Retinschi
Cum a fost prima editie?
Prima editie va ramane intotdeauna inundata intr-o lumina romantica. In partea de constructie am fost multi artisti implicati intr-o sumedenie de proiecte, dansatori, actori, muzicieni, voluntari la constructie, doi polonezi, doi nemti, trei grecoaice, cativa bulgari, pe scurt un colectiv haios si zgomotos care lucra ziua (sau facea baie in rau) si petrecea noaptea pana tarziu la foc.
Colectivul frumos a disipat cumva si emotiile iar natura prietenoasa nu a facut decat sa incurajeze organizarea ca totul va fi ok...pana a venit Benoit, francezul dificil si putin nebun care sosea cu sistemul de sunet Funktion One pentru scena principala.
El nu a vrut sa treaca pe drumul din padure, zicand ca are camionul supra-incarcat si s-ar rasturna si ca sa mutam festivalul inainte de padure, asta fiind miercuri seara cu o zi inainte de inceperea festivalului.
A doua zi dimineata drum ne-am facut, am adus patru camioane de pietris, doi sateni si a iesit treaba tzutz, rezolvand astfel situatia si punand primele baze ale unei infrastructuri de festival. Uitandu-ne in urma ne dam seama ca ne-am descurcat bine desi senini, iar armonia dintre noi ne-a ajutat sa fim adaptabili, si cu ajutorul a cativa ingeri a iesit totul bine.
Evolutie
Structura in principiu a ramas aceeasi insa s-a diversificat mult muzica, asa incat, fata de primele doua editii, mai avem o scena mare, cea Deep, care aduce si cei mai multi oameni. Nu pot spune ca a fost parte a unei strategii ci mai degraba am mers pe flow, ne place techno-ul romanesc, petrecem pe el, de ce n-am avea si o scena dedicata?
A fost o alegere buna, zicem noi, altii sunt de parere ca nu mai e Waha ce a fost - dar ce ramane ce a fost? - totul se schimba si ajunge la forma optima.
Scena Jam este iarasi un element care a evoluat organic in timp dintr-un proiect initial "Express Yourself" unde invitam oamenii sa se exprime si sa-si aduca aportul la intreg. Acum, cu ajutorul celor de la "Cercul Intreg" am creat un spatiu complex cu multe activitati, de la jam sessions la open mic, capoeira si tribal fusion dance.
Credit foto: Andreea Retinschi
Oamenii vin ca se duce vorba, si d-aia am incercat sa facem festivalul cat mai user-friendly, raspunzand la cat mai multe nevoi, de la dusuri si apa de baut gratis, la mai multa umbra si mai multa arta, mai multa lumina si instalatii.
Vrem sa cream in principiu un sistem din ce in ce mai 'ceas' in care fiecare isi face treaba, asa incat toti sa fim mai relaxati si mai putin obositi si lucrurile sa mearga de la sine. Ca plan de viitor ar fi si achizitionarea unui teren unde sa putem cladi ceva care sa ramana iar an la rand sa se dezvolte, poate chiar sa si stam acolo sa crestem un proiect mai amplu alaturi de copiii nostri.
Credit foto: Andreea Retinschi
Dificultati in organizare
Festivalul este un sistem complex si daca o rotita nu merge bine, schioapata totul. Oamenii profesionisti sunt ca o gura de aer proaspat pentru un organism de genul asta. Daca toti ar intelege ca este ca un job de 4-5 zile, cred ca totul ar merge struna. Factorul uman este si plusul si minusul, daca faci corporatie pierzi sufletul, daca mergi pe organic pierzi putin din profesionalism.
Credit foto: Andreea Retinschi
Planul de promovare
Noi in general nu vrem sa ne deschidem pe mainstream pentru ca atmosfera de la Waha ne este mai pretioasa decat castigul imediat. Stim ca exista destui oameni "de-ai nostri" in Romania si este doar o chestiune de timp ca sa vina.
Noi sondam mai mult pe extern, de exemplu, ca sa diversificam stilurile de dans si sa incurajam astfel si dialogul multicultural. Locatia, campatul si pretul biletului cred ca fac o selectie naturala, lasand lucrurile sa mearga mai organic, mai din gura in gura, marindu-se astfel grupul intr-un mod armonios.
Credit foto: Andreea Retinschi
Toata lumea sta pe Facebook, insa un flyer, un sticker sunt intotdeauna de ajutor pentru deschidere. Tonul: nici "Salut!" nici "Bai!".
De la an la an comunicarea devine cred mai clara si tintita, scotand treptat festivalul din sfera psy, cum il identifica lumea initial, si mergand spre un festival deschis, urmarind sa punem mai mult accent pe experienta si atmosfera de acolo.
Pe partea de print si online au fost, pe rand, Alin Gayraud la prima editie, Alina Auraleye la a doua, si, de la a treia incolo, am fost eu aka Tudor Acum. Am colaborat la materialele video cu Veioza Arte, Alecu Vitzentzatos, Ded, Schultz, Rodi Cotenescu, Iulia Constantin, Cristian Serban Jr., oameni apropiati noua care aduc un input cald si de acolo.
Credit foto: Andreea Retinschi
Trebuie sa fi fost la Waha ca sa poti face un film sugestiv sau sa scrii despre Waha, noi oferte fiind intotdeauna binevenite. Am primit si materiale facute de participanti care aveau plusul ca au fost facute foarte relaxat si fara obligatie.
Impresiile participantilor
Am vrea sa ramana cu certitudinea ca pot face totul, ca crampeiul acela de claritate, potential si armonie este posibil oricand si oriunde, ca "wow viata e minunata, sunt tanar si liber si nu-mi sta nimic in cale sa fac orice, poate sa schimb si lumea!"
Credit foto: Andreea Retinschi
Pe viitor
De-a lungul vremii am observat ca asteptarile nu sunt bune, caci omul are tendinta sa le pompeze, sa se pregateasca, sa-si imagineze, pierzand magia momentului...dar ca linii generale o sa pastram acelasi spirit si aceleasi intentii, tinand evolutia mai mult in zona muzicala, vizuala si organizatorica. Ne vedem la Waha!