Mare atenție, oameni buni. Interviul următor conține cuvinte urâte! Ar putea fi considerat echivalentul consemnat în scris al faimosului filmuleț cu băiețelul din copaie. A nu se citi cu voce tare la birou, nici în compania dragilor bunici.
E vorba despre Demama.ro, o platformă care adună conștiincios înjurături, blesteme și ocări de la români din toate colțurile țării.
Specificitatea fiecărei sudalme, accentele arhaice sau neobrăzarea voluptoasă a multora dintre ofense imbraca acest site, dotat cu sunet, categorii, manifest, regulament si comunitate, intr-un farmec insolit. Aceleași caracteristici, însă, i-au făcut pe cei doi din spatele site-ului să nu-și dea numele complete. E normal. Ovidiu și Răzvan, deși oameni pe picioarele lor, par încă la vârsta la care părinții pot pune mâna pe smetie.
P. si P.
Autorii sunt Răzvan P. și Ovidiu P. Nu sunt frați. Unu' - Ovidiu - e inginer iar acum face un masterat în biznis iar ălălalt a terminat literele și se ocupă, în pofida tuturor așteptărilor, de programare și grafică.
Răzvan a mai activat pe la o corporație mare care face calculatoare și pe la o super-mega-giga-instituție de stat care nu vinde calorifere, deși unul dintre foștii directori se încăpățânează să creadă asta. Acolo nu se ocupa de IT, ci de chestii mai apropiate de cărturarul de rând.
Ovidiu a trecut de la sudor la consultant în domeniul asigurărilor ca să se întrețină la studii. Când i s-a oferit un contract cu un producător de automobile, l-a refuzat respectuos preferând să-și termine facultatea.
Amândoi, împreună cu alți acoliți, au ajutat Mickey Mouse-ul național să nu devină președinte cu voturile celor din Torino, oraș în care trăiesc. Sunt, așadar, implicați civic.
În momentul de față, Ovidiu lucrează asiduu la disertație, iar Răzvan trimite spam face email marketing, programează, desenează chestii vectoriale pentru o firmă și își pregătește bagajele pentru întoarcerea în România.
Sudalme ale pământului. Foarte necesare
Autorii ar putea să îndruge ceva legat de pudibonderia societății românești, de avangardiștii din anii '30 cu al lor „Organ Universal", de Bogza, Arghezi, de Creangă cu a sa „Poveste a poveștilor" dar mai bine nu. Mai bine vă povestesc eu, naratorul.
Ideea le-a venit de la prea multă bere, într-o seară de iarnă, la o crâșmă ieftină, când dialogul începuse să lâncezească iar vântul șuiera printre blocurile muncitorești ale uzinelor FIAT.
A doua zi, Răzvan s-a trezit târziu, a înghițit un pumn de pastile pentru durerea grozavă de cap și s-a apucat să lucreze la site. A se vedea manifestul.
Jingle 1: „Ești crescut la bloc și ți-ai petrecut copilăria jucând LoL fără să scoți nasul din casă? S-a luat unul de mă-ta și te-ai blocat? Avem soluția!".
Jingle 2: „Ești un coclete spurcat la gură dar te blochezi când trebuie să înjuri pe net? Avem cratime!"
Fără rigoare e doar candoare.
Comunitatea
Avem sute de membri și urmează o creștere organică.
Cea mai creativă înjurătură
E o amenințare: „Îți fut una de-ți schimbi principiile!".
[n.r. Cu tot cu sunet, aici].
Timp alocat site-ului
Răzvan se trezește foarte de dimineață și lucrează la site (front-end, back-end, grafică, text) până când trebuie să se care la serviciu. De obicei întârzie. Mai moderează în pauzele de țigară. Ovidiu moderează și testează site-ul când nu lucrează la disertație.
Cum vă promovați?
Dând interviuri la IQads?! Deocamdată se încearcă aducerea site-ului la o formă stabilă și completă (urmează chestii noi), abia apoi se vor ocupa de promovare.
Logo-ul
L-a făcut Răzvan. Cică face trimitere la ia pe care nevastă-sa se chinuie s-o coasă de ceva vreme și la un poster pe care-l vindea MȚR-ul prin 2004. Era fotografia alb-negru a unui țăran mândru-foc, cu pălărie, chimir și-o privire șugubeață - sigur știa o grămadă de ocări.
Cultura, înjurăturile și evoluția
Îmbogățirea culturii se face atât prin recuperarea unor nestemate pe cale de dispariție, dar și prin crearea unor forme actualizate. Uneori, înjurăturile noi nefiind altceva decât o variațiune pe temă dictată de timpurile în care trăim.
De exemplu, dacă până mai deunăzi românii își urau „Mânca-te-ar frigurile / buba neagră / că**rea (holera?)", astăzi blestemele de mai sus nu mai au aceeași putere pentru că nimeni nu se mai simte amenințat de bolile astea, ci sună chiar hazliu.
Dar limba s-a adaptat și a înlocuit bolile groaznice din trecut cu alte boli la fel de groaznice și de necruțătoare din prezent. Se menține astfel intact șocul originar pe care o asemnea urare îl poate cauza destinatarului. Autorii sunt însă optimiști, ei speră ca peste câțiva ani blestemul cel mai greu să fie „Pica-ți-ar net-ul!".
Alteori e istorie („Dacă îți trag una, te zgudui ca la cutremurul din '77!" sau „Fu**-te-ar Stalin!"), iar câteodată amenințarea sau înjurătura poate fi folosită doar în locul în care a fost concepută („Dacă îți trag una, intri în metrou pe toate ușile!").
Unii utiilizatori și le aduc aminte de la rude (mătușa de la Ploiești, tataie), le pescuiesc din amintiri bahice (altă beție), din curtea blocului sau de aiurea. Alții le inventează pe loc.
Site-ul încurajează concurența între utilizatori dar și între regiuni (Moldova și Ardealul conduc detașat).