Spectacolul „The Tragedian” care prezintă, în mai bine de patru ore, povestea legendarului Edmund Kean ‒ cel mai controversat actor britanic ‒, viața la „30+”, conferința „One-to-One” despre „(P)rotagonista”, cel mai misterios spectacol din festival, workshopuri cu artiști străini, dar și Gala de premiere sunt câteva dintre cele mai importante evenimente care au loc în ultimele trei zile ale ediției din 2016 a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD.
În fiecare zi poți vizita în Foaierul ARCUB expoziția „Negația dadaistă”, iar după ora 14.00, te poți bucura de atmosfera relaxată de pe teresa festivalului. De asemenea, poți împrumuta cărți din biblioteca aflată lângă Casa de Bilete ARCUB.
Luni, 29 august
„Liliom” (regia Kovács Zsuzsánna, cu Ionuț Vișan, Sabrina Iașchevici, Corina Moise, Florina Gleznea, Liviu Pintileasa, Andrei Seușan, Silviu Debu) de la ora 18:00, prezintă povestea de dragoste care se naște în atmosfera de bâlci a secolului trecut între Liliom, un strigător la carusel boem, gălăgios și agresiv, și slujnica Julkia.
Tot luni, de la ora 19.00, mergem pe urmele din „Dureri fantomă” (regia Bogdan Budeş, cu George Constantinescu, Rareș Andrici, Mihaela Popa), acțiunea spectacolului petrecându-se la periferia unui oraș, într-un depou de tramvaie în care planează constant promiscuitatea și lipsă sensibilității umane. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
De la ora 21.00 ne relaxăm și vedem cum se schimbă viață la „30+”(regia Alexandru Bogdan, cu Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz, Andreea Mateiu) când o fată dintr-un grup de șase prietene ajunse la vârstă de 30 de ani află că este însărcinată. „30 + înseamnă că viața e frumoasă”, spune Alexandru Bogdan, regizorul spectacolului.
De la 22.00, aflăm că „One Day We Will All Be Happy” (regia Veaceslav Cebotari) de la actorii celebrului Centru Meyerhold din Rusia. Bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, spectacolul are în centru un singur personaj, același text, aceleași costume, dar două roluri. Spectacolul are dublă reprezentație, de la ora 23.00 jucându-se în limba rusă.
Marți, 30 august
Marți, 30 august, este o zi foarte diversă, cu un program format din opt evenimente: spectacole, workshopuri, dialoguri cu artiști.
De la ora 14.00 aflăm, de la Elena Kovalskaya, în ce constau metodele Centrului Teatral Meyerhold (MTC) – unul dintre primele teatre care au apărut în Rusia după Perestroika. Este o alternativă teatrului de repertoriu: teatru cu scenă-transformer, fără trupă și fără regizor artistic.
De la ora 17.00, în dialogul „One-to-one” ni se dau detalii despre „(P)rotagonista”, spectacol care poate fi văzut de un singur spectator în fiecare zi a festivalului de la ora 23.00. Aflăm mai multe informații de la cei implicați în proiect: regizoarea Mariana Cămărășan, actrița Florina Gleznea și dramaturgul Marco Tesei ‒ autorul piesei. Intrarea este liberă.
Ora 18:00 aduce lansarea cărții „Lecția: o meditatie cu șapte teme”, scrisă de criticul de teatru Octavian Saiu și publicată de Editura Nemira. Intrarea este liberă.
Tot de la ora 18.00 intrăm la multipremiatul „The Tragedian”, de la Prodigal Theater din Londra (regia Miranda Henderson, cu Alister O’Loughlin), care urmărește ascensiunea și decăderea legendarului Edmund Kean, cel mai celebrat și controversat actor britanic care a schimbat teatrul englez in urma cu 200 de ani.
„Aglaja” (regia Ştefan Lupu, cu Alina Petrică, Anca Florescu, Adrian Ciobanu, Olimpiu Blaj, Alexandru-Lucian Aron, Ștefan Lupu), programat, de asemenea, la ora 18.00, este un spectacol de teatru care te invită să faci parte dintr-o familie de artiști de circ cu un destin extrem de neprevăzut, din care se pot învăța multe despre viață. Este o adaptare a romanelor „De ce fierbe copilul în mămăligă” și „Raftul cu ultimele suflări” scrise de autoarea Aglaja Veteranyi.
De la ora 20.00 ne grăbim către „Aleargă. Fals jurnal de jogging”, un one-woman show cu Nicoleta Lefter, regizat de Silvia Călin, după romanul scris de Ana Maria Sandu. În spectacol își dau întîlnire alergători-personaje care ne seamănă. Toți au trecut de 30 de ani, aleargă prin parcuri, dar şi prin viaţă și încearcă să afle cine sînt, ce vor, ce-și doresc.
Ora 21.00 ne pune în dialog cu regizorul Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național Cluj. Intrarea este liberă. Anul acest, Mihai Măniuțiu va primi Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud, acordat unui teatru de stat sau unui artist din sfera teatrului de stat, pentru susținerea constantă pe care o oferă tinerilor artiști și pentru oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă acestora.
Mihai Măniuțiu este regizor, profesor și autor de beletristică și de critică de teatru și este cunoscut pentru spectacole precum Richard al II-lea, Experimentul Iov, Lecția, Timon din Atena, fiind câștigător a numeroase premii naționale și internaționale.
Miercuri, 31 august
Ultima zi de festival are programat, de la ora 14.00, workshopul susținut de Alister O’Loughlin, protagonistul spectacolului „The Tragedian”, care se va axa pe modul în care actorii pot să jongleze cu arta și să ocupe spațiul creat între personaje, actor și public. Workshopul este destinat actorilor profesionişti, iar intrarea este liberă.
De la ora 18.00 suntem informați că „Indianul vrea în Bronx” (regia Iarina Demian, cu Paul Ipate, Anghel Damian, Liviu Topuzu), dintr-o poveste tulburătoare despre rasism și victimele unui sistem, care pare să se fi născut pe străzile din New York. Un spectacol selecționat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Ulterior, începând cu ora 19.30 încercăm să ne dăm seama „Ce învârte omul drept” (regie colectivă, cu Nicoleta Lefter şi Maria Balabaş), dintr-un spectacol în care vedem cum, din Antichitate până în prezent, oamenii au explorat aceleaşi concepte esenţiale pentru intelect şi suflet.
De la 20.30 aflăm de la Gala UNDERCLOUD care au fost cele mai bune spectacole de anul acesta din secțiunea Concurs. Juriul Undercloud 2016, ediția a noua, este format din Sanda Manu – profesor, regizor, Victor Ioan Frunză – director de scenă, George Ivașcu – actor, directorul Teatrului Metropolis, Octavian Saiu – teatrolog, professor, Dorina Chiriac – actriță, şi vor acorda următoarele premii: Premiul pentru Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Cea mai bună regie, Premiul pentru Cel mai bun actor, Premiul pentru Cea mai bună actriţă şi Premiul Juriului.
Premiul Dada UNDERCLOUD – premiul pentru scenografie va fi acordat de Iuliana Vîlsan. Chris Simion-Mercurian, regizor și președintele UNDERCLOUD, împreună cu Silvia Dumitrache, critic de teatru („Observator cultural”) și teatrologul Irina Ionescu, director ICR, vor juriza pentru Premiul UNDERCLOUD – pentru inovație. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
„Opiniile unui clovn” (regie Anca Maria Colţeanu, cu Alex Buescu) ne vor ține ocupați de la ora 21.30 într-un spectacol despre Hans Schnier, artistul nefericit din perspectiva căruia este privită societatea germană din timpul şi de după cel de-al Doilea Război Mondial.
„(P)rotagonista”, spectacolul de la finalul fiecărei zile UNDERCLOUD.
Fiecare zi a Festivalului UNDERCLOUD se termină cu (P)rotagonista, un spectacol one-to-one: un actor – un spectator. În fiecare seară de la ora 23:03, În Vitrină ARCUB.
Spectacolul „Protagonista” (cu Florina Gleznea) este o producție UNDERCLOUD în care Mariana Cămărășan și Amalia Iorgu adaptează textul lui Marco Tesei si ne spun ca Dana este protagonista unui vis, a unui scenariu trasat de fiecare dată de altcineva, a unei erori. Numai a propriei vieți, nu.
Vino gratuit cu UBER la UNDERCLOUD
La UNDERCLOUD 2016, am încheiat un parteneriat cu Uber pentru ca tu să ajungi confortabil, convenabil şi în siguranţă la noi! Iar dacă nu eşti utilizator, foloseşte codul UNDERCLOUD şi ai prima cursă gratuită, în limita a 25 de lei. Pentru mai multe detalii, accesează How to Uber – ghidul de folosire a aplicaţiei.
Cât costă și de unde se pot cumpăra biletele
Prețul unui bilet este de 35 de lei. Biletele pot fi achiziționate online și de la casa de bilete a ARCUB-Gabroveni, între orele 12.00-22.00.
De asemenea, cei care dețin carduri Raiffeisen Bank pot beneficia de campania 1+1 Viața fără Cash. Astfel, cei care cumpără un bilet cu cardul primesc gratuit încă un bilet. Promoția este valabila la casa de bilete a ARCUB-Gabroveni. Programul complet.