Pe principiul fa-ti iarna car si vara sanie, te pregatim de pe-acum pentru vara viitoare. Adica iti construim o harta a festivalurilor alternative din Romania, ca sa mai schimbi si tu peisajul cand ai chef de-o muzica si un drum calator. Ia, c-am inceput:
In urma cu sase ani, Ciprian Hordila, Maria Chirila si Razvan Condurache s-au regasit dorindu-si mai mult decat o iesire la gratar in padure. Asa ca s-a intamplat prima editie. Cu mici prapastii sapate de autoritatile greu de convins si cu logistica gandita live, in zilele de festival. Cu alte cuvinte, Open Camp Vaslui s-a nascut dintr-o formula de 3 oameni, 3 zile si 3 genuri muzicale, invaluite de, asa cum spune Ciprian, "o pasiune oarba".
Si-au dorit sa ofere o alternativa la mainstream si au facut-o intr-un spatiu natural, deschis, unde sa ai loc pentru un cort si un pahar de bere in timp ce asculti muzica live. Faptul ca treaba asta se intampla de sapte editii incoace, in Vaslui, reprezinta si un demers impotriva "miturilor intens promovate de media". Iar pe langa asta, editia din 2016 a cuprins proiectul "O pata de culoare" care a lasat in urma 1.000 de metri patrati desenati de 50 de artisti, voluntari si detinuti ai Penitenciarului Vaslui.
Mai jos, povestea in varianta completa:
Ideea evenimentului
Ideea evenimentului a fost o chestie spontana in primavara lui 2010. Eram un grup de prieteni cu aceleasi convingeri si am vrut sa facem o “iesire” intr-o padure, dar nu una din aia la gratar.
Am vrut sa ii strangem laolalta pe toti cunoscutii, pe cei care lucreaza in alte orase, care sunt plecati la studii, etc. Apoi totul a decurs pe repede inainte: locatie, idei, trupe, activitati.
Parere despre paleta de evenimente culturale de la noi
In 2016 am observat o avalansa de festivaluri, dar multe dintre ele sunt lipsite de autenticitate. Stiind cat e de greu sa organizezi un eveniment de genul, sunt convins ca multe nu o sa prinda si alte editii. In rest sunt destule evenimente alternative, dar din pacate unele fie sunt prea nisate, fie sunt lipsite de scop cumva.
Am participat la zeci de astfel de manifestari dar lumea nu parea ca se distreaza sau ca simte respectivul eveniment. Glumind pot spune ca erau genul de evenimente care contau pentru participanti fix cat o poza pe facebook sau instagram.
In 2010 cand am facut pentru prima oara Open Camp in tara sa stii ca nu erau prea multe evenimente de acest gen. Nu pot spune ca a fost un model pentru mine, dar apreciam foarte mult Fan Fest. De asemenea Folk You mi se parea un manifest foarte solid. Recent am vazut un eveniment sincer – Muscel Clover Fest.
Procesul de organizare a unui eveniment „alternativ”
Cand am gandit evenimentul ne-am gandit foarte mult si la tinerii din jurul nostru, ma refer la cei de sub 23 de ani sa zic. Treptat ne-am asumat si rolul de educare/indrumare a acestora si de a le oferi o varianta mai “sanatoasa” fata de curentul majoritar din muzica, media, cultura, intr-un cuvant, mainstream.
Un eveniment alternativ este acela care ofera participantilor muzica de calitate, activitati ce ii ajuta la deschiderea de orizonturi largite, interactiune cu alti oameni, cu natura, implicarea in proiecte ce par neconventionale publicului larg si care contribuie la o educare intr-un mod vertical.
Structura evenimentului
Principalul atu al nostru este locul de desfasurare. Festivalul are loc intr-un poligon dintr-o padure de la marginea orasului Vaslui. Spatiul este atat de primitor si aproape de natura incat toti participantii raman impresionati de cum ajung aici. Iti ofera foarte multa libertate de miscare.
Iti poti pune cortul unde vrei tu, ai multe poteci pe care te poti afunda, poienita este incapatoare astfel incat nu esti sufocat de multime. Am fost la evenimente facute pe asfalt, pe stadioane, in campuri sterpe, pe sesuri si spun ca asta nu e un mare avantaj.
Open Camp are in plin plan cele trei seri de concerte, cand pe scena urca artisti abordand diferite genuri muzicale precum rock, hip hop, folk, ska sau alte combinatii experimentale. Pe langa concerte, treptat, am adaugat mai multe activitati: competitii sportive, jocuri de tabara, tur ciclist, expozitii, parada a unor masini de epoca, teatru, proiectie de filme (este un proiect care se va dezvolta foarte puternic in anii urmatori), biblioteca in aer liber, corturi de donatii si multe altele.
De exemplu, anul acesta cea mai de impact activitate a fost proiectul “O pata de culoare”, proiect in cadrul caruia peste 50 de artisti, voluntari si detinuti au pictat peste 1000 de metri patrati din zidurile Penitenciarului Vaslui, stabilind un record nemaiintalnit in Romania.
Target
Dat fiind locul de desfasurare al evenimentului (Vaslui) ne dorim sa contribuim la educarea oamenilor de aici si la oferirea unei alternative la ceea ce inseamna mainstream.
Treptat ne-am largit aria de comunicare, astfel incat, invitam la Open Camp tineri din toata tara. Este un motiv bun pentru ca oameni din toate colturile sa ajunga la Vaslui si sa demonteze mituri intens promovate de media.
Echipa de organizare
Proiectul a pornit cu implicarea mea, alaturi de doi prieteni: Razvan si Maria. Erau trei seri, trei genuri diferite de muzica si noi trei. Fiecare se ocupa de seara lui. Doar ca organizarea unui asemenea eveniment implica foarte multe sacrificii, foarte mult timp si foarte multa implicare, asta in timp ce in viata oamenilor intervin si alte lucruri: job, mutari, etc.
Momentan echipa de organizare pe care o coordonez este alcatuita in principal din liceeni si studenti si asta e un lucru mare. Sa vezi voluntari de 16 ani cu sarcini multe si destul de complexe pe care le duc la capat. Sunt sigur ca aceste experiente ii vor ajuta nespus in viata.
Prima editie
Cel mai complicat la prima editie a fost sa convingem autoritatile sa ne dea accept pentru eveniment. Eram aproape iesiti din termenul legal si nu eram nici constituiti in vreo forma de organizare. Tin minte ca a fost o sedinta cu un tir de intrebari din partea Politiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Serviciului de Ambulanta, etc.
A contat foarte mult ca a fost un proiect unic pentru zona noastra si ca am reusit sa ii convingem ca tot ceea ce facem o facem pentru tinerii de aici care nu au nici o alta alternativa de petrecere a timpului liber.
A fost extrem de greu si sa ne punem la punct cu partea logistica. Toate s-au facut “live” chiar si in prima zi de festival. Ne-am descurcat manati de o pasiune oarba cred.
Evolutie in editii
Am avut o evolutie sanatoasa si naturala in fiecare an, asa ca am ajuns de la 2-300 de participanti la peste 2000 pe seara. A fost o munca calculata, prin includerea de activitati pe langa concerte, prin largirea sferei genurilor muzicale, printr-o promovare mai buna si prin identificarea mai multor parteneri.
Editia de anul acesta
Editia de anul acesta a fost o editie fara cusur, care ne-a confirmat si mai mult faptul ca Open Camp a devenit un eveniment indispensabil. Am ramas in minte cu imaginea a foarte multe familii cu copii de pana in 5 ani, sau a cuplurilor de varsta medie venite cu paturi si perne pentru a sta nu neaparat la concerte, cat intr-un mediu liber.
Proiectul "O pata de culoare"
Proiectul “O pata de culoare” este un eveniment unic in Romania, atat ca suprafata acoperita, numar de participanti dar mai ales ca loc de desfasurare. Nu a fost deloc greu sa deschidem portile inchisorii pentru ca am identificat un partener extrem de deschis. Cei de acolo ne-au ajutat foarte mult si s-au implicat in egala masura cu noi in acest proiect.
Noi am fi vrut sa includem partea de graffiti in cadrul Open Camp mai demult dar nu aveam motivatia necesara. Ar fi trebuit sa pictam pe placi de rigips sau osb, dar impactul ar fi fost foarte mic. Colaborand cu un reprezentant al Penitenciarului Vaslui si pe alte proiecte, dupa unele discutii am zis sa lansam o intrebare domnului director de acolo.
Mare ne-a fost mirarea cand si el a spus ca avea de gand sa faca ceva cu peretii curtilor interioare. Am zis ca o sa facem cel mai mare proiect de acest gen din tara si asa a fost.
A fost foarte multa munca, dar am avut noroc ca impactul i-a coplesit si pe invitati. Am avut cei mai buni artisti din tara care au acceptat instant invitatia noastra. S-a lucrat o saptamana, s-au acoperit peste 1000 de mp, cu aproximativ 1000 de sprayuri si 1000 de litri de vopsea. A urmat o “zi a portilor deschise” si foarte multi vizitatori au trecut pragul inchisorii. Si reactiile din presa nationala au fost foarte bune. A fost o realizare peste asteptari, cred eu.
Cele mai mari dificultati in organizarea acestui eveniment
Avand in vedere zona geografica in care locuim cele mai mari dificultati sunt cele legate de bani si atragerea sponsorizarilor. Un asemenea festival implica niste costuri destul de mari, majoritatea urmand a fi acoperite din sponsorizari. Mediul privat local este destul de inchis si o sa ne mai ia cativa ani pana cand isi vor da seama ce inseamna de fapt Ope Camp.
Cat despre sponsorii mari, nationali, acestia ne-au persiflat de fiecare data cu un raspuns standard: “Ne pare rau, Vasluiul nu reprezinta o zona de comunicare pentru compania noastra.” Ba chiar intr-unul din ani am primit o propunere sa mutam evenimentul in alt oras, lucru de neacceptat.
Toate aceste lucruri ne fac intradevar viata destul de complicata si de asta le multumim de fiecare data participantilor pentru sustinerea pe care ne-o ofera platind biletul, care pana acum era de doar 10 lei pe seara; doar in 2016 a fost 20 de lei pe seara.
Planul de promovare
Pana mai de curand am comunicat mai mult local, dar am vazut ca oameni din tara sunt interesati de evenimentul nostru si ne-am inaltat un pic megafoanele. Pentru 2016 am comunicat foarte intens pe zona Moldovei, dar am incercat sa acoperim cam toata harta.
Promovarea o facem mai mult online, iar anul acesta am avut si un sprijin consistent de la Rock FM/Kiss FM/Magic FM. Materialele promotionale, vizualurile, grafica este opera unui prieten pe nume Alin Munteanu care este alaturi de noi din 2010.
Impresia publicului
Ne dorim ca cei care participa la Open Camp sa se simta liberi, sa se simta ca in vacanta, sa fie dezinvolti. De fapt sunt sigur ca asta se si intampla.
Pe viitor
Pe viitor cred ca Open Camp va capata consistenta, va deveni un eveniment de referinta. Ne dorim sa acaparam foarte multe zone din oras, pe langa poligon si sa includem din ce in ce mai multe componenta culturale. Cum spuneam si mai sus, vrem sa crestem pe parte de film si arte, vrem sa ne implicam din ce in ce mai mult in educare.
Si ca veni vorba de evenimente alternative, intr-o perioada plina de festivaluri vrem sa intarim autenticitatea si sa nu intram in moda festivalurilor de-o vara :)