Dacă și ție îți plac jocurile pe calculator, dar ultima oară când ai avut timp de unul a fost acum 5 ani când a ieșit Fifa 2011, ai nimerit bine. Dacă, însă, ai trecut de 40 de ani și încă te joci ca nebunul ore în șir... iarăși ai nimerit bine, nu-ți face griji, că nu te judecă nimeni aici. Joci, nu joci, jucător te numești. Sau cam așa ceva.
Stăm la o vorbă în fața tastaturii și a mouse-ului îndelung agresat cu Andrei Remetean, gamer-ul din spatele getrekt.ro. Un site care recenzează jocuri, aduce știri din lumea gaming-ului și, în general, interacționează cu jucătorii români. Andrei este student și a pornit Getrekt anul acesta. Deși momentan sunt un duo, mai curând decât o echipă într-o redacție, site-ul se bucură de succes in rândul pasionaților de jocuri din România.
Așadar, primul articol din seria ”Joaca din publishing” este despre un puști pus pe treabă. Să-l ascultăm.
Echipa
Momentan, în spatele getrekt.ro stau doi oameni - eu și Lucian Flavius Floria (content writer), dar în câteva săptămâni plănuim să ne mărim puțin echipa.
Începutul
Ideea mi-a venit în urma cu mai bine de un an. Mă gândeam că sunt puține website-uri sau publicații care scriu despre jocuri și gaming în România, față de străinătate. Am stat și m-am gândit la un nume. ”Getrekt” mi s-a parut... epic. Deși am luat domeniul în urmă cu aproape un an, activitatea propriu-zisă a website-ului a început anul acesta, în aprilie.
Sincer să fiu, îmi era groază să-l încep. Experiența mea la momentul acela era zero - din toate punctele de vedere - nu știam cu ce se "mănâncă" un site, nu știam ce să scriu, cum să scriu, cum să găsesc cititori, șamd. Am avut mare noroc cu un prieten care e dezvoltator web și m-a ajutat la început cu website-ul și încă mă mai ajută când dau de probleme.
Getrekt.ro era up, arăta frumos, dar era gol, nu aveam content. Și, mai rău, nu știam despre ce să scriu. Am început cu știri și alte articole despre jocuri. Momentan site-ul are 5 luni și sunt mândru de el.
Munca și joaca
Mereu am fost pasionat de jocuri, de când m-am jucat prima oară pe un PC prin '99-2000. Îmi place și să scriu, iar cu Getrekt pot să scriu despre jocuri - ceea ce e extraordinar pentru mine.
Publicul interesat de gaming este din ce în ce mai mare. Îmi place să știu că am un fanbase pe care îl mențin informat cu ultimele știri din lumea gaming-ului. Cel mai tare e atunci când ies la o bere cu prietenii și zice cineva "Băăă, ai văzut ce se întâmplă în noul update la jocul X?.. Aaa.. stai la tine pe site am citit, super tare..".
Momentan, vorbim despre un "side-project" ca să zic așa. Sunt student, iar principalul focus pentru mine este facultatea (mai ales că din octombrie o să fiu în an terminal). Asta deși uneori munca la site îmi acaparează mai mult timp decât aș vrea. Sigur, mi-ar plăcea ca getrekt.ro să crească și să devină "un job", dar momentan e la început.
Conținutul
Având în vedere că suntem o echipă mică, am ales să scriem despre ce considerăm că e mai important sau ce ne place nouă cel mai mult. Nu putem să scriem despre tot ce se întâmplă - ca un website mare din afară - dar reușim să acoperim informațiile pe care noi, ca gameri, le considerăm prioritare.
La început am scris despre noutăți, știri, update-uri din gaming, și am mai făcut articole de genul "Top 10 Jocuri de strategie", "Cele mai bune jocuri ale anilor 2000", șamd.
Responsabilități
Eu mă ocup website (editarea articolelor, postarea lor, etc), de promovare, de pagina de Facebook și, mai nou, de un canal de Youtube. Am mai avut niște scriitori în trecut, le ziceam despre ce să scrie, le corectam articolele, le postam, șamd.
Dar acum lucrez cu Lucian și nu mai este nevoie de lucrurile de mai sus. I-am spus de la început cam ce fel de content vreau pe website, iar el este singurul scriitor care a reușit să-mi ofere exact ceea ce caut. Știe despre ce să scrie, și știe cum să scrie. Nu avem fiecare o anumită categorie pe care să o abordăm, scriem despre ce e interesant și important, și despre ce ne place.
Cititori
Gamingul este pasiunea noastră. Îmi place să cred că ceea ce e scris pe getrekt.ro vine din pasiune pentru jocuri. De multe ori primesc mesaje de la diverse persoane ce au nelămuriri în legătură cu anumite jocuri, iar eu le răspund și îi ajut. Uneori articolele noastre au o mică doză de subiectivism, - e bine sau nu? Nu știu, dar îmi place să fie scrise așa. Prea multă monotonie și seriozitate strică, nu?
Majoritatea cititorilor sunt de sex masculin, între 18-24 de ani. Website-ul are 5 luni, iar în aceste luni am atras peste 32,000 de cititori unici. În unele luni am avut mai mulți, în altele mai puțini, în funcție și de câtă promovare am făcut. Am observat că vara numărul cititorilor este mai mic. Dacă am face o medie, ar ieși undeva pe la 6000 pe lună, și pe la 20,000 de afișări de pagină pe lună, dar au existat luni în care am avut și 13,000(mai), dar și 2500(august până acum) - cititori unici.
Scrisul sau joaca?
Ambele lucruri contează, și ambele se pot învăța (cu mici excepții). Dacă reușești să scrii bine și să înțelegi ceea ce ai scris (adică să cunoști jocul) o să ai un articol foarte OK. Promovarea o facem cu ajutorul Facebook și, mai nou, cum spuneam, încercăm să ne promovăm și prin intermediul canalului nostru de Youtube.
Preferințe
Că sunt români sau altă nație, gamerii preferă cam aceleași jocuri. De exemplu - League of Legends, Dota 2 sau CS:GO sunt niște titluri preferate de foarte multe persoane pe plan global - ele se află și în topul preferințelor gamerilor români.
Despre piața jocurilor
Cred că suntem pe drumul cel bun, deși pirateria este încă existentă în România. Prețul jocurilor împinge lumea spre piraterie. Un joc costă deobicei cam 60 de euro, destul de ok pentru străinătate, dar cam piperat pentru majoritatea gamerilor români. Există și mentalitatea de "cum să dau bani pe jocuri? Doar nu-s nebun?". Trebuie să ne gândim la jocuri ca le o formă de entertainment. Așa cum plătim 20 de lei pentru un bilet la film, care durează 2 ore, așa putem da și 200 ron pe un joc în care ne putem distra 100-200 de ore, sau chiar mai mult.
Recomandări
V-aș recomanda cu mare drag Overwatch și World of Warcraft. Overwatch este "senzația momentului" - un joc super fun, te va face să te îndrăgostești de el instant. World of Warcraft este jocul meu favorit. Îl joc de 9 ani și încă sunt fascinant de universul Warcraft și de ceea ce Blizzard Entertainment a reușit să creeze.
Cât de utile sunt jocurile?
Orice lucru care este abuzat poate fi dăunător. Este important să ai un echilibru și să faci ceea ce faci cu moderație (sună a clișeu, nu?). Poți să te joci 16 ore pe zi, să nu mai ieși din casă, șamd. Dar asta nu e vina jocurilor, e o alegere pe care tu o faci și trebuie să îți asumi responsabilitatea. Dacă cineva are o problemă cu alcoolul este vina lui? Sau vina alcoolului?
Poți să înveți multe din jocuri, de exemplu eu am învățat limba engleză din jocuri și desene animate. Sunt anumite jocuri din care înveți istorie, sau chiar lucruri tehnice. Îmi place să consider jocurile ca pe niște povești în care jucătorul este personajul principal.
Provocări
Câteodată e greu să ții live un site de genul ăsta. Ies în oraș și fix atunci un mare game developer face un anunț super important, și nu am cum să-l postez. Iar până ajung acasă știrea deja ajunge la toată lumea.
Uneori am vreo 2-3 subiecte despre care trebuie să scriu și nu-mi ajunge timpul să le fac pe toate. În mare parte încerc să scriu despre ce e foarte important, dar uneori chiar nu e posibil. Ar trebui să stau 24/7 la PC și să fiu atent la tot ce se întâmplă în lumea gaming-ului.