Lampa industriala sfinteste locul

Lampa industriala sfinteste locul

Absolventi de arhitectura, Artur Kharata si Marian Aruxandei s-au gasit pe teren comun cand si-au dat seama ca vor sa fie mestesugari de lampi neconventionale (facute cu tevi, sisteme electrice si conectori din cupru). Fac eforturi ca sa obtina piese, apoi petrec zile intregi asamblandu-le. Dupa cateva pareri pozitive de la cunoscuti, s-au pus pe treaba mai organizat si au inceput Fitting Deco Art, un proiect pe care spera sa-l dezvolte intr-un mic atelier de lampi retro-industriale in viitor:

 

Echipa

Artur: Fitting Deco Art este un proiect realizat de doi prieteni, Artur Kharata si Marian Aruxandei. Prieteni, colegi de facultate, am terminat Arhitectura in cadrul Universitatii “Spiru Haret”.

Inainte de a termina facultatea am lucrat fiecare in domenii sa zicem apropiate arhitecturii. Eu proiectare aviatie ultra-usoara, proiectare arhitectura si design interior, iar de doi ani lucrez in crearea de mobilier, design interior si bineinteles arhitectura; Marian ca angajat la o firma de creare materiale publicitare, iar de curand la o firma de arhitectura.

Marian: Pasiunea pentru lampi a fost insuflata de Artur. Avand amandoi aceeasi perceptie asupra nevoii de a decora un spatiu cu un obiect care sa reprezinte mai mult decat un bec ce lumineaza o camera, ne-a fost destul de usor in a ne usura munca unul altuia.

 

Ideea proiectului

Artur: Ideea proiectului a fost a mea, iar povestea suna cam asa: atunci cand caut cadouri pentru persoane dragi, ideea trebuie sa fie una originala sau, cel putin, sa contina ceva personal (altfel cadoul nu mai este din partea mea, este doar ceva ce am gasit pe piata).

De regula dureaza cam o luna pana ajung la o idee de cadou :)

In februarie am inceput sa ma tot gandesc ce sa-i ofer cadou prietenei mele. De prin 2013 am tot urmarit evolutia obiectelor artizanale create din materiale industriale, tevi sudate s.a.m.d, si mi-am propus ca anul acesta sa-i daruiesc prietenei mele doua lampi facute de mana mea. Pentru ca noi locuim impreuna, nu aveam cum sa pastrez surpriza daca faceam lampile acasa.

Iar acum partea interesanta - unde puteam sa fac lampile? Acasa in niciun caz, insa unde as fi putut sa merg, dar sa nu para suspect ca o sa lipsesc mult de acasa, dupa munca sau dupa scoala, in fiecare zi, pana tarziu. Asa am apelat la ajutorul lui Marian, prieten si coleg de facultate.

Dupa 3 saptamani am reusit sa incheiem proiectul inceput, am terminat cadoul si am livrat „produsele”. Datorita succesului pe care l-au avut cadourile si aprecierea tuturor prietenilor pentru ce am realizat, ne-am gandit ca putem face mai mult de atat.

De la necesarul de materiale pentru cele doua lampi, la identificarea magazinelor de unde putem sa le achizitionam, si pana la toate tehnicile prin care am reusit sa le realizam ne-am dat seama ca ne place sa facem asta.

Si, pentru ca aveam notiuni de design, arhitectura plus creativitate, prin meseria pentru care ne-am pregatit, ne-am intrebat de ce nu am face asta si pentru altii. Iar de aici au lipsit doar cateva secunde sa fim de acord ca putem sa incepem „joaca”.

 

Lampile fitting

Marian: Plecand de la nume in sine, sunt lampi executate din diverse materiale de instalatii, piese industriale, tevi, fittinguri, conectori, elemente electrice ce se doresc a fi integrate intr-un element dintr-un spatiu destinat unei persoane care vrea ceva diferit fata de ce exista pe piata la ora actuala. E vorba de lampi pe comanada, lucrate manual.

Artur: Proiectul nostru se adreseaza consumatorilor de craft, celor care apreciaza hand-made-ul, acelor persoane care inteleg prin decorare un procedeu de amenajare a unui spatiu cu utilizarea corecta a unui obiect [lampa :) ].

 

Inconveniente

Artur: Pana acum, singurele obstacole pe care le putem mentiona in acest proiect sunt lipsa de timp, lipsa unor materiale la noi in tara si lipsa de de fonduri.

Avand in vedere ca amandoi avem un loc de munca si ca am inceput sa lucram in timp ce aveam de pregatit proiectele de diploma, ne-am dat seama ca vom avea de parcurs o perioada mai aglomerata. Am lucrat dupa program, cu rabdare si perseverenta, am lasat lucrurile sa isi urmeze traseul spre finalizare in mod “natural”.

Si am incercat sa ne dedicam putinul timp liber disponibil lampilor. Dupa absolvirea studiilor, am reusit sa ne organizam in asa fel incat dupa cele 8 ore de munca sa dedicam inca 4-5 ore si proiectului Fitting Deco Lamps.

Una dintre cele mai “apasatoare” probleme ce le-am intampinat la inceputul proiectului a fost lipsa pieselor de care avem nevoie pentru unele lampi, si dificultatea de a le gasi in Europa, ceea ce ne-a obligat sa cautam in afara continentului, comenzi facute in China, cu timpi neasteptat de mari de livrare, dar si piese aduse din Italia si Franta, cumparate la targuri si magazine de specialitate.

Cat despre partea financiara, am facut posibila dezvoltarea proiectului prin metode cat mai practice, accesare de credite mici la bancile cu care aveam contact ca persoana fizica si asteptand salariile pe care le primim la job-urile actuale.

 

Proces de fabricare

Artur: Totul a fost la inceput “just for fun” si speram sa ramana in continuare un proiect prin care, atunci cand facem o lampa, un obiect ce are ca si scop final rolul de a infrumuseta un spatiu, sa il facem relaxati, asa cum am realizat si primele lampi.

Conceptul unei lampi porneste de la necesitatea unui spatiu de a avea, din punctul nostru de vedere, o identitate. Astfel, incercam sa facem o personalizare si o adaptare a conceptului nostru cu locul identificat. O data ce am identificat locul, incepe o discutie libera despre ce materiale putem implementa in spatiul respectiv, de ce are nevoie acest spatiu de “obiectul” nostru si cum reusim sa realizam asta in limita bugetului propus.

Multe dintre materiale le achizitionam de pe piata din Romania, colaboram cu persoane din tara care au acces la componente exclusiviste, cum ar fi scripeti, contragreutati, abajururi vintage.

Pe parcursul unui proiect, in urma identificarii materialelor, teava sudata, teava zincata, cupru, sau imbinare de cupru cu teava sudata, incepem sa ducem la capat tot ce ne-am propus, urmand cu atentie pasii: Creatie, Siguranta, Lampa Fitting.

Vorbim de siguranta deoarece produsul nostru este bazat pe electricitate. Obiectul reprezinta o lampa decorativa care trebuie sa fie sigura pentru clientul final. Colaboram cu profesonisti din domeniul de instalatii electrice care ne dau idei si ne sfatuiesc cum sa realizam o instalatie electrica cat mai eficienta.

Daca vorbim de un concept nou, o lampa poate sa dureze de la 3 zile de munca, pana la 1 luna pentru unul de dimensiuni mari, un lampadar de living, sau o structura complexa.

 

Craft in Romania

Artur: Notiunea de craft la noi in tara, din cate am urmarit si observat, este in crestere, mestesugurile uitate in ultimii zeci de ani au inceput sa reapara sau sa renasca. Ce ne bucura pe noi, si cred ca pe toti cei care incearca sa faca un produs ce se incadreaza in craft, este ca persoanele consumatoare de craft au inceput sa fie din ce in ce mai educate in ceea ce priveste domeniul.

 

Promovare

Artur: In acest moment promovarea se face numai online. Pe viitor avem in plan sa iesim la targuri si poate chiar un loc unde sa fim gasiti cu un mic atelier de creatie si discutii libere despre si pentru Fitting Deco Lamp.

In momentul de fata, proiectul inca cere finantare din partea noastra, speram ca pe viitor sa inceapa sa se autosustina. Vrem ca acest lucru sa se tranforme intr-un mic business, astfel incat tot ce inseamna financiar sa fie acoperit de o ceea ce castigam.

 

Proiecte in desfasurare

In ultimele saptamani, ne pregatim sa scoatem „la lumina” un set de lampi din teava sudata pentru zona de zi, spatii mari ce deservesc ca zona cu public. Al doilea proiect la care lucram se vrea a fi o adaptare de directie catre materiale din cupru. Ambele proiecte au acelasi public tinta, dar cu aspiratii diferite.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune


Comentarii

Ibolya Pèter
acum 8 ani
Good luck guys, to build and sell more and more lamps !


Branded