MACAZ-ul teatrului politic si portavocea grupurilor vulnerabile

MACAZ-ul teatrului politic si portavocea grupurilor vulnerabile

Satui de sefii ciufuti, salariile mici si proiectele abandonate, noua fosti angajati si-au parasit locurile de munca. Prieteni si activisti cu state vechi, au pus la cale MACAZ, primul bar-teatru angajat politic. Cu alte cuvinte, la ei se vorbeste despre politica, dar fara politicieni.

Odata inlaturata suspiciunea ca ar fi aghiotanti ai vreunui partid, mai sunt cateva detalii de aflat. MACAZ vrea sa se transforme intr-o portavoce a grupurilor vulnerabile, o scena care sa incurajeze exprimarea ideilor si dezbaterilor politice.

Cei noua vor sa ramana in umbra, pentru ca initiativa sa treaca in spotlight. Au schimbat macazul de la vietile de angajati catre libertatea de a nu avea patron si ar vrea ca si altii sa fie inspirati de povestea lor. Ia sa vedem, reusesc?

 

„Cooperativa” MACAZ

Macaz e format din noua prieteni, ne stim de cativa ani buni si am participat impreuna la diverse proiecte colective. Suntem persoane implicate in arta si activism si impartasim mai multe valori comune precum importanta comunitatii, organizarea autonoma si orizontala, munca echitabil remunerata si altele.

Ne-am dat seama la un moment dat ca prea multi dintre noi suntem nemultumiti cu slujbele pe care le avem.

Toata lumea avea nevoie de fapt de o slujba mai placuta, mai echitabil platita si mai stabila. O slujba unde sa nu trebuiasca sa raspunzi in fata unui patron - eventual unul si homofob sau rasist - si nici sa nu prestezi ore suplimentare pe care nu le doresti.

 

Conceptul MACAZ

Am plecat de la ideea unui loc unde noi ne-am permite sa platim ce consumam fara sa ne socotim continuu banii din portofele, apoi ne-am dat seama ca, date fiind valorile care ne leaga, proiectul poate fi ceva mai mult.

Asa ca propunem un loc comunitar unde e posibila munca fara patron, arta fara scopuri comerciale si dezbaterile politice fara clasa politica. O usoara schimbare a macazului - denumire desigur inspirata si din trecerea tramvaiului prin fata usilor noastre.

Speram ca Macaz, pe langa un bar cinstit, sa devina o resursa pentru scenele activiste si de arta angajata. Visam ca spatiul sa creeze confluente si intersectii intre aceste scene ce rareori se intalnesc.

Mai functional vorbind, echiparea spatiului este in special destinata teatrului si artelor performative - incurajand astfel forme de arta ce nu sunt preferate de mediul comercial.

 

Echipa si evolutia ei

Am pornit de la ideea de cooperativa: nimeni nu e sef si fiecare are acelasi cuvant de spus in luarea deciziilor.

Munca este distribuita egal si nu exista o ierarhie intre responsabilitati. In plus, nu tintim profitul, tot surplusul financiar fiind directionat catre imbunatatirea conditilor de munca. Pana acum, acest sistem merge struna si parca ne si intareste prieteniile.

Speram ca aceasta forma de organizare a muncii sa poata fi un model si pentru alte grupuri satule de patroni si presiunea profitului.

 

Proiecte MACAZ si activism

Pe de-o parte, incercam sa cream o continuitate in urma unor proiecte precum Platforma de Teatru Politic 2015 si Gazeta de Arta Politica, in care sunt implicate multe dintre persoanele din cooperativa.

Pe de alta parte, spatiul de teatru este deschis tuturor proiectelor de teatru angajat politic, dintr-o perspectiva de stanga ce acopera un spectru larg, de la spectacole realizate de comunitatea femeilor evacuate din Rahova-Uranus pana la spectacole din perspectiva feminista-roma ale trupei Giuvlipen.

Ca persoane ce au fost si inca sunt implicate in diverse proiecte activiste, aceasta componenta e cu siguranta foarte importanta.

De la mesajul de intampinare in spatiu ce afirma intoleranta fata de rasism, sexism, homofobie si clasism pana la evenimentele pe tema locuirii, solidaritatii cu refugiatii sau feminismului rom, Macaz este un spatiu, credem noi, cu o pozitionare clara si fara prea multe ambiguitati.

Si aceasta pozitionare face ca influentele nocive sa ne ocoleasca ele pe noi, fara sa trebuiasca sa ne protejam.

 

Implicarea politicului

Politica Macaz e fara clasa politica! Cu alte cuvinte, in conditiile de azi, nu e loc de sustinerea vreunui partid sau personalitate politica. Cu toate acestea, daca, in timp, grupurile activiste cu care avem afinitati dezvolta un partid, nu excludem posibilitatea sustinerii indirecte.

 

Planuri si proiecte

Pentru toamna ne propunem doua mini-stagiuni tematice: una in luna septembrie cu spectacole care trateaza problemele legate de locuire precara; si una in luna octombrie ce se va concentra pe probleme legate de migratie si refugiu, si pe combaterea discursului violent anti-refugiati din ultima perioada.

Ambele programe vor include atat piese de teatru, cat si dezbateri si proiectii de film. Pe termen lung, Macaz isi propune coagularea unei retele de teatru politic est-european, inclusiv prin intermediul unui festival anual.

 

Pe mai departe?

Deocamdata, vrem ca Macaz sa se dezvolte prin sustinerea comunitatilor pe care le-am mentionat. Daca, cu timpul, Macaz va ajuta la consolidarea initiativelor acestor comunitati si la cresterea proiectelor de arta angajata, misiunea cooperativei este cu adevarat implini

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related