Bogdan Bocse striga catalogul deputatilor romani pe Multumesc.org

Bogdan Bocse striga catalogul deputatilor romani pe Multumesc.org

Sa vedeti descoperire, prieteni: si politicienii sunt oameni. Instinctiv, veti obiecta. Dar, pe cuvant, avem dovada ca sunt oameni. Unii mai buni, altii mai putin buni. Unii mai chiulangii, altii mai vrednici. Unii cu firme, altii cu… si mai multe firme. Oricum ideea e ca n-ar trebui sa-i privim pe toti la fel. Dar ca sa stim pe cine sa laudam si pe cine sa tragem de urechi, trebuie, in primul rand, sa ne pese. Sa punem intrebari, sa ne interesam samd.

Lui Bogdan Bocse ii pasa. Dar cine-i Bogdan Bocse? E un tip care, alaturi de un grup de voluntari implicati si destepti, au facut Multumesc.org. Un proiect non-profit, aflat in slujba mea si a ta. A cetatenilor Romaniei.

Multumesc.org pledeaza pentru “mai multa transparenta in viata politica a Romaniei, pornind de la fapte obiective si masurabile, nu de la impresii, interese si scandal”.

Mai exact, oamenii astia ne ajuta sa vedem prezenta deputatilor la munca. Pe saptamani, pe luni, etc. Toate astea cu ajutorul unui algoritm care pare complicat si care preia informatia din surse publice: de pe site-ul Camerei Deputatilor. Traiasca, asadar, transparenta!

 

Bocse, Bogdan. IT-ist.

Sunt cloud solutions arhitect (proiectez aplicatii in cloud) si consultant IT la o firma straina care dezvolta in Romania. In timpul liber, lucrez la ScentSee, o solutie care recomanda parfumuri in functie de stilul de viata si preferintele anterioare - asa cumva la imbinarea dintre arta, stiinta si tehnologie.

Indiferent ca e algebra, matematica aplicata, statistica sau orice alt domeniu analitic - mi se pare ca mereu numerele, stiinta, tehnica sunt doar niste unelte care trebuie sa serveasca unui scop practic, sa ne faca viata mai usoara, mai frumoasa, mai interesanta. Nu pot sa zic ca-mi plac uneltele. Dar imi place sa-mi imaginez ce se poate realiza cu ele.

De multe ori am avut sentimentul numit "d-aia nu putem avea lucruri frumoase". Din fericire, nu am avut niciun eveniment major legat de coruptie sau incompetenta administrativa in viata personala - nimic mai mult fata de ce simte fiecare roman in fiecare zi. Insa cred ca Romania ar putea fi un loc mult mai frumos daca oamenii care detin puterea ar avea un interes in sensul asta.

 

Spiritul civic, in Romania lui 2016

Cred ca spiritul civic e intr-o faza de entuziasm incipient. Simt o crestere a interesului, dar suntem abia la inceput. E un grup mic de oameni care gandesc si altfel fata de "las-o, ba, ca merge-asa". Dar cred ca drumul pe care il avem in fata e mult mai lung decat cel pe care l-am lasat in spate.

Nu-ti raspunde reprezentantul/deputatul la mail/telefon? Mai scrie-i odata. Si inca odata. Dureaza 2 minute sa-i mai scrii inca odata. Si pe mail. Si pe pagina de Facebook. Fa eforturile tale vizibile. 

Am auzit si eu de prin alte tari ca e un lucru relativ comun sa scrii senatorului/deputatului/reprezentantului.

Si nu-mi imaginez ca in alte locuri se muta muntii daca ii scrii celui care te reprezinta, dar imi imaginez ca poate oamenii aia sunt mai in contact cu realitatea si mai cu picioarele pe pamant.

Cred ca am putea stimula dialogul intre reprezentanti individuali si cetateni sa se intample si in afara campaniei, prin a face lucrul asta mai comun si mai vizibil. Si cred ca multe lucruri s-ar schimba spre bine daca ne-am da votul dupa cum suntem ascultati si ni se raspunde sau nu suntem ascultati si nu ni se raspunde, nu in functie de cine ne promite mai multa paine sau mai multe autobuze "gratis".

 

Multumesc.org

La prima faza a Multumesc.org,  cea care se ocupa de absentele deputatilor, mi-au scris cativa deputati explicandu-mi ca prezenta nu e relevanta, ca ei de fapt au fost, dar n-au votat, ca de fapt erau intr-o deplasare justificata cu niste scan-uri nesemnate/nestampilate/neparafate, ca votul electronic (cand apasa pe buton) nu e acelasi lucru cu prezenta electronica (cand dau cu cartela sa intre in cladire), ca e normal ca X sau Y nu au fost prezenti fiindca mai ocupau inca o functie in paralel (se pare ca din punctul de vedere al constitutiei, poti fi si ministru si deputat in acelasi timp, ca sa nu-ti pierzi imunitatea, gen) sau nah... erau in arest la domiciliu.

Raspunsul nostru a fost mereu acelasi: faceti publice mai multe informatii (prezenta electronica, delegatiile), iar noi vom calcula statistici mai exacte si la fel de obiective.

In principiu, au fost 3 tipuri de feedback:

a. Bravo, multa bafta, continuati (80%);
b. Bai, e e frumos, dar nu e complet, ar putea fi imbunatatit (15%);
c. E irelevant, ce facem noi e complex, voi nu intelegeti (cei 5% care se simteau cu musca pe caciula).

 

"Toti sunt lenesi" versus "unii sunt lenesi"

Nu vreau sa le dau eu nume sau nume de partide, fiindca nu vreau sa le fac reclama individual. Puteti consulta clasamentul aici, il puteti ordona dupa ce criteriu considerati relevant (inclusiv cate dosare penale au la DNA).

Evitam sa spunem nume fiindca vrem sa ne pastram impartialitatea si obiectivitatea. Ultimul lucru pe care am vrea sa-l auzim e ca de fapt noi tinem cu aia sau cu ceilalti.

 

Firmele lor

Alesii au voie sa detina actiuni in firme (chiar si in integralitate), la fel cum au voie sa detina bunuri mobile sau imobile. Ce nu au voie este sa fie administratori sau in alte functii de conducere ale firmelor.

Nu mi se pare ceva implicit rau in a detine actiuni intr-o firma. Dar mi se pare necesar, ca demnitar intr-un stat nebananier, sa-ti asumi un anumit grad de transparenta despre ce face firma aia, cam cati bani invarte, cam ce gen de contracte cu statul are.

Noi nu vrem sa aratam cu degetul, vrem doar sa facem informatia disponibila pentru public, pentru societatea civila, pentru presa. La fel cum pe o strada curata si bine luminata scade criminalitatea, la fel si intr-o societate in care informatia despre actiunile celor care detin puterea e publica scade coruptia si tentatia de a o comite.

Ceea ce ne-a impulsionat sa facem (in colaborare cu Termene.ro) publice si datele despre firmele in care deputatii sunt asociati a fost ca votul electronic NU mai este inregistrat (si evident, nici publicat) de Camera Deputatilor.

Un lucru care ma enerveaza este ca domnii deputati au decis sa nu mai publice, de aproape 4 luni, votul electronic, intrucat au ales sa votez prin ridicarea mainii (pentru ca butoanele de numarat voturile, care au costat niste sute de mii de euro, vedeti voi, cica nu merg bine).

Ca sa citez raspunsul primit:

Stimate domn,

Referitor la cererea dumneavoastra inregistrata cu nr. 397/02.06.2016 la Biroul pentru informare publica si relatia cu societatea civila, va comunicam urmatoarele:
Conform Regulamentului Camerei Deputatilor, votul deschis se exprima prin mijloace electronice, ridicarea mainii sau prin apel nominal.

In cadrul sedintelor de vot final din perioada precizata de dumneavoastra, votul a fost exprimat prin ridicarea mainii. Va rugam sa consultati stenogramele sedintelor in plen, publicate pe site-ul Camerei Deputatilor unde se afla consemnate modalitatile de vot, precum si rezultatul votului.

De asemenea, ma mai enerveaza ca traim intr-o tara unde poti fi condamnat (cu suspendare, ce-i drept) si inca sa ocupi o functie de demnitar (deputat, primar, whatever). Mai mai enerveaza ca poti fi deputat si prim-ministru in acelasi timp, pentru ca separarea puterilor in stat e pentru o lume mai civilizata.

Si, in final, ma intristeaza ca sunt multi oameni care se plang ca lucrurile merg asa si asa si pe dincolo, dar pun stampila tot acolo unde li se promite ceva, orice, gratis - fara sa-si dea seama ca intr-un fel sau altul tot ei platesc inzecit acel gratis.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related