Lettering in miscari de yoga sau o zi din viata MURAL

Lettering in miscari de yoga sau o zi din viata MURAL

Cand eram mica, aveam mania de a marca peretii cu creioane si carioci colorate. Peretele de langa pat, oglinda, usa, toate pline cu desene. Mai tarziu, la facultate, camine am cutreierat. Mai subtil, dar si pe ele le am si desenat. Si acum, doua fete ma inspira sa ma reapuc (pe calea asta aleg sa-mi anunt colegii de birou si apartament).

Vorbesc de Tea Tomescu si Liviana Popa, pasionate de caligrafie si lettering. Ele nu mazgalesc pereti, ci ii upgradeaza si strang rezultatele sub umbrela MURALAu inceput intr-un weekend decorand vitrina, geamurile si lampadarele unei cofetarii cu un pattern creat pentru identitatea brandului. Dupa care si-au dat seama ca n-au de ce sa se opreasca.

Si asa se joaca MURAL, in sesiuni de yoga cu pensula, creta sau marker-ul in mana, programate in timpul liber si in weekenduri, ca second job mult iubit. Pentru ca Tea e impatimita a freelance-ului, iar pe Liviana o gasim la Okapi Studio.

Acum ochii mari si la citit:

 

Liviana aka Livi in proiecte

Aloha! Despre mine, pe scurt: am trecut de la Liceul Lazar, profil mate-info, la Facultatea de Drept si cea de Arte, sectia Design Grafic. Dupa primul an, am ramas doar cu designul.

Am facut niste internshipuri in agentii de advertising, am schimbat niste joburi si dupa ce mi-am luat cetatenia de locuitor al internetului, am ajuns la Okapi Studio unde fac UX/UI.

Ma consider un designer multilateral dezvoltat, cu preocupari si planuri care incep incet si sigur sa se materializeze. *wink-wink, MURAL*

Cat despre Bucharest Iconic Landmarks, este o parte din proiectul meu de master. La vreo 2 ani dupa ce am terminat, nemultumita fiind de rezultat, am decis sa il fac public in speranta ca intr-o buna zi o sa-l dezvolt cum trebuie.

Pana acum, MURAL este cel mai drag proiect, fiind pornit dintr-o pasiune longeviva pentru caligrafie si lettering si mai recent, din dorinta de a petrece un pic mai mult timp in offline.

 

Tea, cu tine ne cunoastem. Ce mai faci?

Sunt bine, multumesc :)) Nu prea am cu ce sa ma laud (in afara de MURAL) pentru ca o lunga perioada de timp am incercat sa-mi dau seama daca sa investesc timp in ilustratie sau in caligrafie si lettering. Am realizat de-abia acum 2 luni ce vreau sa fac si, de atunci, am un second job. Yey, nu mai e hobby. E un job superb.

Agentiile zic ca e cool sa ai mai multe stiluri de executie, artistii spun ca e bine sa ai un stil unic. Eu cred ca ma voi axa pe partea de “scris frumos” momentan si voi exersa cat pot eu de “zilnic”. Caligrafia o consider un fel de yoga in design. Caligrafia combinata cu muralul poate fi un fel de sport artistic, mai ales daca e 18 x 10 m. 

N-am mai avut timp de la inceputul anului sa adaug in portofoliu proiectele noi de branding, webdesign, icon design la care am lucrat cu mare drag, dar hmm, pot zice ca m-am indragostit de ele.

Pot sa va dau un preview la un proiect la care am lucrat si care va fi lansat in curand. Mi-e foarte drag pentru ca am lucrat intr-un context misto, cu oameni misto si veti vedea in curand de ce mai e misto, dar cred ca v-ati prins deja ca e vorba despre traditii romanesti.

 

Ideea MURAL

Tea: Acum 3 luni m-am indragostit atat de tare de un proiect, ca i-am propus clientului sa ilustrez geamul din cofetaria sa cu pattern-ul creat pentru brand. Nu mi-a venit sa cred cat de deschis a fost la aceasta initiativa, astfel ca i-am spus repede Livianei si asa am stat un weekend intreg sa “decoram” cofetaria cu desene.

Si tot discutand despre viata si chestii am realizat ca am putea face asta, as a team, pe langa job-ul la care stam pe scaun, cocosate, rupand taste si tocind pen-uri de tablete.

Si de ce sa nu incepem sa facem asta in cofetarie? Am desenat geamuri, vitrine, lampadare si a iesit asta:

Urmeaza sa desenam si o masina.

 

Metamorfoza ideii

Livi: Dupa proiectul de la cofetarie, ne-am dat seama ca ne-a placut enorm tot procesul si am hotarat sa testam reactia publicului cu o pagina de Facebook.

Ne-a luat mult sa ne alegem un nume si pana la urma am ramas la MURAL. Parea cea mai clara si simpla varianta. Dar asta nu inseamna ca pictam doar pereti.

In rest, inca ne organizam ca echipa/promovare, dar Tea a reusit sa faca un flyer. Si cautam incontinuu proiecte noi, interesante.

 

Primul client

Primul nostru client a fost Telekom, pe vremea cand lucram impreuna in agentie si inca nu aparuse MURAL. Peretele era un background pentru mai multe video-uri cu o trupa de improvizatie care canta urari de Craciun. Atunci a fost inception-ul.

 

Ingredientele colaborarilor

Munca pe care o facem la MURAL e destul de diferita de jobul de art sau graphic designer. Desi ajuta mult sa ai experienta ultimelor doua.

Noi tindem mai degraba spre un act artistic, bazat si el pe un concept agreat cu clientul, insa asupra caruia noi avem ultimul cuvant. Mai avem mult de lucru pentru a ajunge unde vrem noi, dar este incurajator sa vezi ca exista si oameni open-minded, cu viziune.

Oricum, treaba e cum zicea si Salvador Dali: “Have no fear of perfection - You’ll never reach it”. Un statement atat de bun ca Livi Po l-a pictat pe un perete.

 

Vanzarea de lettering & caligrafie

Ca de obicei, in Romania lucrurile se misca putin mai greu. Cu exceptia netului, ala este inca rapid si ii ajuta pe oamenii aceia open minded de care vorbeam mai devreme sa isi construiasca o viziune. Si sa isi doreasca ce facem noi.

Totusi, este dificil sa ii facem pe oameni sa inteleaga adevarata valoare a muncii noastre.

Un meniu bine scris pe o tabla, bine plasat, bine luminat, un citat care iti place scris pe peretele de la birou pot sa devina surse de energie, inspiratie, chef de viata.

Pot sa fie chiar niste opere de arta, sa schimbe atmosfera unui ambient.

 

Proiecte misto

Toate proiectele au fost misto! Ati zis unul sau doua, n-o sa ne lungim, facem top 2. Unul dintre ele a fost la South Burger, in Berceni. Un bar cu burgeri super buni care s-a deschis in inima cartierului, chiar recomandam.

Au ei o tabla neagra acolo pe care am scris tot meniul cu burgeri + salate + numele localului + un pattern din ingredientele folosite. Nu ne-am putut opri la perete si am facut si un rezumat al meniului pe tabla de afara.

Ultimul proiect MURAL a fost si cel mai interesant de pana acum. Am lucrat la Venchi, am facut lettering si ilustratii pe diverse suprafete, puteti vedea mai jos.

Livi s-a cocotat pe un frigider si a taiat “love” din “all you need is love” pentru a il inlocui cu “chocolate”, iar Tea a desenat si de pe burta ca sa ajunga si in partea de jos a blatului cu “Panino”. Cred ca am facut ceva yoga combinata cu pilates in tot acel timp.

 

Durata unei lucrari

Lucram in timpul liber, insa ne organizam si cu jobul in functie de proiecte. Si intotdeauna exista si weekend-urile care pot fi cu atat mai interesante cand facem ceva frumos.

Nu putem raspunde la ultima intrebare concret, putem doar sa spunem ca cel mai putin am stat 4 ore (la un design de meniu, cu creta) si cel mai mult 12 ore (cu pauza). Poate sa dureze si mai mult de atat, dar nu am avut inca lucrari atat de complexe.

 

Promovare

Cel mai updatat este Facebook unde postam fotografii cu munca noastra, dar si cu munca altora pe care o admiram si carora le acordam credits. Si uneori, incercam sa facem live-uri - mai avem de lucrat la acest capitol. Puteti urmari si alte retele sociale unde postam chestii, mai rar, ca nu avem prea mult timp: Instagram si Behance.

 

Upgrade?

O sa avem si site, incercam sa rezolvam treaba asta cat mai curand. Avem oricum si alte directii, mergem si pe ilustratie, mostly doodles & patterns/icons. Aici treaba e si in functie de client. Daca din brandbook putem scoate ceva care sa se plieze pe business, bagam si alte elemente, pe langa scris.

Vrem insa sa ne concentram pe lettering si caligrafie pentru ca ne plac literele. Sunt ca niste linii pe portativ, suna frumos si arata si bine. Iar scrisul de mana frumos este o arta pe cale de disparitie. Traiasca tastaturile!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Sectiune



Branded


Related