Mascariciul e, de fapt, un Pacalici. Dar mai frumos

Mascariciul e, de fapt, un Pacalici. Dar mai frumos

Unii au o boala. Ilustrita, designoree, asa ceva. Manifestari: ochii iti vad peste tot in jur lucruri pe care ai vrea sa le desenezi, sa le produci, sa le imbunatatesti, sa le creezi. Are parti bune si parti rele. Incepem cu aia rea: nu apuci sa faci nici 10% din tot ce ai putea. Cealalta, asta mai buna, e cand se face orice lucru care intra sub incidenta micului procentaj. 

Studiu de caz: Jozsef Vass, un clujean pasionat de grafica si design, s-a intalnit la un moment dat cu jocul Pacalici. A vazut cum ar putea iesi o versiune contemporana. Si-a inchipuit si cateva obstacole, dar pana sa ocupe ele teritoriul, i-a scris Mariei Cucu si s-au apucat sa stranga intariri.

Dupa vreo jumatate de an, aveau deja toate cartile jocului redesenate de un grup de ilustratori romani dupa hcipul si asemanarea lor. Au numit jocul Mascarici. Lansarea oficiala inca n-a avut loc, dar au reusit sa atraga sprijin financiar, fiind unul dintre cele 3 proiecte finantate din donatiile stranse prin programul Fondul Jazz in The Park.

Mascariciul nici n-a inceput bine, dar se stie deja ca are continuitate. Jozsef si Maria ne spun mai jos despre urmatorii pasi ai proiectului si cata viata pastreaza ideea in ea dupa productia primului pachet de carti.

 

Despre initiatori

Maria: 23 ani, Universitatea de Arta si Design Cluj, de 3 ani grafician la o firma de jocuri(grafica 2D pentru jocuri Flash, proiecte si pt mobile), unde l-am si intalnit pe Jozsef. Mai mult despre mine aici

Jozsef: Sunt ilustrator stabilit in Cluj-Napoca. Am studiat grafica si design la Universitatea Crestina Partium din Oradea. Cativa ani am colaborat cu o firma de gaming din Cluj, unde m-am cunoscut cu Maria si am devenit destul de buni prieteni. Pasiunea pentru card games e mai degraba pasiunea pentru ilustratie, diversitate si folclor.

 

Despre idee

Maria: Jozsef este initiatorul proiectului, ideea ii apartine; mi-a scris intr-o seara prin septembrie 2015 ca ar fi interesant sa facem o reinterpretare a Pacaliciului.

Mi-a placut ideea, doar ca la momentul respectiv mi se parea destul de greu de realizat, avand in vedere faptul ca ar trebui sa gasim destui ilustratori interesat de proiect, si mai greu de atat, ilustratori interesati si care sa aiba si timp disponibil pentru a se implica.

Jozsef: La un moment dat, s-a intamplat sa ma intalnesc cu cartile de joc originale. Cum mie, ca ilustrator, imi place sa creez personaje, ma gandeam ce frumoasa ar fi o reinterpretare cartilor. Insa cantitatea de lucru ar fi fost foarte mare pentru mine si ar fi fost mai usor de realizat cu ajutorul a mai multor artisti.

Asa ca i-am zis ideea Mariei si am constatat ca ii surade si ei. N-am mai stat prea mult pe ganduri si le-am scris altor cativa artisti romani daca s-ar implica in asa proiect in timpul lor liber.

Reactia a fost pozitiva, asa ca am trecut la treaba cu totii.

 

Reinterpretarea jocului

Spre deosebire de alte seturi asemanatoare de carti, acesta se deosebeste prin faptul ca, fiecare pereche, formata din barbat si femeie (cat si cartea ce ilustreaza Mascariciul), a fost realizata de un ilustrator care s-a folosit de stilul propriu si tehnica preferata, prezentand astfel o viziune personala asupra elementelor ce compun imbracamintea traditionala a unei tari alese la intamplare.

In plus, setul de fata va contine un numar mai mare de carti decat majoritatea editiilor precedente si pe viitor planuim noi pachete.

O data cu lansarea proiectului in mediul online, multi artisti ne-au contactat cu intentia de a lua parte la acest proiect, iar probabilitatea de a-l continua dincolo de primul pachet este mare.

Ne adresam celor interesati de folclor, cei interesati de artele vizuale, nostalgicii care vor sa isi aminteasca de copilarie, copii (pentru care poate reprezenta o unealta educationala), pasionatii de jocurile de societate.

Fiecare carte de joc este o creatie artistica, asadar ne-am gandit ca ar fi pacat sa ne rezumam doar la un simplu pachet de carti de joc, deoarece ar putea fi admirate si ca tablouri individuale fiind inramate si expuse pentru public.

 

Promovare

Momentan, promovarea se face pe retelele sociale Facebook si Instagram. In aceasta faza a proiectului este de ajuns.

Dupa tiparirea pachetelor de carti vom fi prezenti cu un stand la numeroase evenimente locale in Cluj, vom avea un magazin online si, cel mai important, va fi un eveniment de lansare oficiala a proiectului. In cadrul lui vor fi expuse printuri de dimensiuni mari cu ilustratiile si vor putea fi achizitionate si cartile de joc Mascarici.

 

Stadiul in care se afla proiectul

In prezent avem toate ilustratiile de la cei 27 de artisti terminate, pentru primul pachet. Desi initial ne-am propus sa facem o campanie de crowdfunding pentru productie, am aplicat totusi si pentru fondul Jazz in the Park.

Din fericire, Mascarici le-a fost pe plac celor de Jazz in the Park; prin urmare, dupa incheierea campaniei realizate de ei setul de carti va intra in productia propriu-zisa. 

Mascarici, impreuna cu alte obiecte promotionale, vor putea fi achizionate la evenimentul de lansare a proiectului, in cadrul evenimentelor Jazz in the Park, dar si dintr-un magazin online care-l vom lansa la momentul respectiv.

 

#jazzinthepark #fonduljazzinthepark #cluj #art #park #thekryptonitesparks #cardgame #weekend #sun

A photo posted by Mascarici (@mascarici) on

 

Artistii colaboratori

Aitch, Saddo, Vadim Ciocazan, Jean Balogh, Veronica Solomon, Alexia Udriste, Daniela Sosa, Ileana Surducan, Maria Surducan, Camellie, Tuan Nini, RO QiC, Raluca Bararu, Cristian Hosu, Kurti Andrea, Nicolae Negura, Laura Dumitru, Teodora Oprea, Edith Pojum, MEPH, Madalina Andronic, Mircea Pop, Paul Virlan, Laura Miclea si Alexandra Stoian sunt artistii implicati.

Dificil a fost cu organizarea, fiind un grup de artisti, fiecare cu tabieturile si preferintele sale, unora le-a fost foarte greu sa ingramadeasca si proiectelul acesta printre ale lor.

Am tot schimbat deadline-ul, unii au renuntat la editia I cu promisiunea ca isi vor face timp pentru urmatoarele, altii au intrat mai tarziu in proiect.

Momentele cheie sunt reprezentate de inceputurile proiectului, cand artistii pe care i-am contactat au fost foarte incantati si parca toata lumea mai stia pe cineva care ar vrea sa faca parte din asta (septembrie 2015), ziua in care aveam toate perechile (aprilie 2016) si momentul in care am aflat ca cei de la Jazz in the Park ne vor sustine (mai 2016).

 

In continuare

Ne dorim ca proiectul sa aiba succes pentru a putea continua si cu alte editii, artisti noi si subiecte noi si sa putem organiza cat mai multe evenimente Mascarici, sa interactionam si cu cei care ne apreciaza lucrarile.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related