Cand ai cunoscut ultima oara un ceramist?

Cand ai cunoscut ultima oara un ceramist?

Azi e lunea ta norocoasa. O avem aici pe Madalina Teler, designer, 28 de ani, care nu-si tine degetele pe tastatura toata ziua, ci bine infipte in lut.  Si il framanta, si il modeleaza (puteti insera lejer aici un "Traiesti. Mai stii cum e?") pana e gata sa fie copt. Dupa care trece la decorat si la pictat.

A studiat ceramica la liceu si in facultate, dar abia dupa ce s-a indepartat de ea (cu un master de design interior de la UNArte), s-a prins ca trebuie sa se intoarca. Si asa ca acum vreo 3 ani a pornit De ceramica, vitrina virtuala in care se gasesc obiectele pe care le creeaza, toate in editie limitata sau unicat. 

Mai jos ne spune despre primele forme pe care le-a modelat vreodata si despre colectiile de obiecte care ii ies acum din maini. Si, daca se intampla sa n-o credeti, Madalina va invita intr-o recunoastere la studioul ei.  Ce si cum, mai jos:

 

Background

Madalina Teler, 28 ani, bucuresteanca, liceul l-am facut la Tonitza – specializare ceramica, apoi Universitatea de Arte Decorative si Design Bucuresti – tot ceramica. Ceramica all the way!

Masterul in Design de interior a descoperit in mine pasiunea pentru ceramica. M-am indepartat un pic de ceramica si aceasta departare a adus-o mai aporoape.

Am descoperit ca lucrurile care ma atrageau cel mai mult in designul de interior erau tot obiectele ceramice si, astfel, mi-am dorit sa creez eu ceramica pentru a ambienta interioarele.

 

Primele lucrari

Prima lucrare in ceramica poate sa insemne orice. Am facut cunostinta cu materialul ceramic cand aveam poate 10 ani. La scoala populara de arte, la un curs de modelaj. Stiu ca am facut doua lucrari: o silueta de femeie cu nasul lung si umbrela si un pescar. Imi amintesc foarte clar ce se intampla acolo si cum era sa iti bagi degetele in lutul ala.

Cel mai mult mi-a placut dupa ardere. Doamna cu umbrela devenise rosie si ascutita, ma intepa cu nasul ei, iar pescarul nu mai stiu, cred ca a fost sacrificat. Faceam si un soi de corectura, ce merita sa pastram din lucrarile noastre, si ce nu. Pescarul a ajuns inapoi in lada cu lut si probabil nu a mai fost pescar apoi...

 

Meseria de ceramist

Avantajul cel mai mare e ca fac cu placere ceea ce fac, ca lucrez intr-un atelier in care imi pot pune in aplicare ideile in obiecte palpabile, concrete. Si ca aceste obiecte ajung in casele oamenilor care le indragesc.

Lucrul cu ceramica are si o parte de dezavantaje, evident. Iti crapa, iti curge, nu iti iese ce trebuie la ardere, ai rebuturi. Ceramica cere multa munca si mult timp. It’s a demanding business; and rewarding too.

Imi place enorm sa vad cum materialul ceramic se transforma la ardere, cum din „pamantul” asta iese un obiect nou cumva. Acelasi, dar altul. Ma bucur la sfarsitul arderii sa le revad asa albe, colorate sau lucioase, pretioase in felul lor.

Fac din pasiune ce fac si fiecare zi este o noua aventura prin care descopar lucruri noi, despre ceramica si despre mine. Despre rabdare, despre graba strica treaba, cer-amice si mai putin prietenoasele culori-surpriza, organizare, proportii si materiale.

Ma inspir din lucrurile care imi plac, din viata cotidiana, din natura inconjuratoare si, adesea, oamenii ma inspira. Si ma las fascinata de cum se traduc aceste stari in materialul ceramic, in forme si decor.

Pentru mine, fiecare obiect este o cautare si un experiment, fiecare obiect este unic si are o poveste a sa, de la praf la rezultatul final. Imi doresc ca cei care se intalnesc cu obiectele pe care le creez sa le cunoasca povestea, sa le simta caldura, sa se bucure de ele si sa le foloseasca cu incredere.

 

Proces

Obiectele create de mine sunt unicat sau realizate manual in serie mica. Cele unicat sunt ridicate la mana din pasta ceramica, iar cele in serie le multiplic cu ajutorul matritelor pe care le realizez dupa un prototip. Crude si bine uscate, obiectele sunt asezate cu grija in cuptorul ceramic pentru prima ardere, numita ardere de biscuit.

Prin aceasta ardere ele capata duritate (plus o culoare de un rozaliu delicios) si pot trece la etapa de finisare si decorare manuala. Aici ma joc cu pattern-uri si culori, apoi le imersez in glazura si inapoi in cuptor pentru ultima etapa, arderea finala, la temperaturi de peste 1.200°C.

 

„De ceramica”

Se implinesc trei ani anul acesta de cand am pornit „De ceramica”. Dupa ce am terminat studiile aveam aceasta dorinta si nevoie de obiecte noi, facute cu mainile mele, obiecte utile sau decorative, pe care sa le folosesc zilnic si de care sa ma bucur.

Aveam habar si de cum se produc pentru ca studiasem ceramica, imi mai trebuia un cuptor. Cu ceva eforturi am achizitionat si cuptorul si m-am pus pe treaba! 

In prezent, „De ceramica” este un proiect stabil care se autosustine financiar. Iar cele mai populare obiecte la nivel de vanzari sunt paharele si bolurile, indiferent de colectie.

 

Portofoliu

Am cateva colectii pe care le-am realizat si pe care le indragesc mult, fiecare reprezentand o anumita etapa din evolutia mea. Am pornit cu colectia „Simply simple”, a urmat „Mundane geometries”, forme si pattern-uri inspirate din lumea mea inconjuratoare, din citadin ,iar mai apoi mi-am ridicat privirea catre astre cu „Desired constellation”.

Pe langa aceste colectii, am realizat tot felul de obiecte, unicat sau in serie, in colaborare sau la comanda, sau pentru placerea proprie. Sunt atat obiecte utilitare, cat si decorative, de mici sau mari dimensiuni din diferite materiale ceramice si finisaje.

 

Promovare

Cel mai des, clientii ajung la mine virtual, cu ajutorul internetului, prin retelele de socializare, pe pagina de Facebook sau pe site. Pentru a le vedea live si a avea o experienta tactila cu obiectele, invit clientii in atelierul meu unde isi pot alege diverse materiale ceramice, forme, culori si finisaje.

Am inceput sa tin si workshop-uri de aproape doi ani. Ele se adreseaza celor curiosi, celor care vor sa isi realizeze singuri proiectele ceramice, sa invete ceva nou sau sa se distreze cu mainile in lut.

 

Acum si pe viitor

In prezent pregatesc o noua colectie in care ma joc cu forme noi si un mix de materiale ceramice si culori. Pastrez latura utilitara pentru ca imi place foarte mult ca obiectele pe care le creez sa fie si functionale, aproape de cel ce le detine. Colectia se numeste duo si va fi prezentata foarte curand in cadrul Romanian Design Week.

Pe mai departe, sa va asteptati la orice!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related