Seara de Creativitate Urban Monkey, a treia dintre serile FIBRA dedicate industriilor creative, a avut ca tema creativitatea in media, iar cei care au „dat din casa” pe subiect au fost Sergiu V. Vasile si Ovidiu Eftimie de la Times New Roman (TNR), moderati de Sergiu Floroaia.
Discutia a inceput cu o definitie a creativitatii din perspectiva Times New Roman. Dupa cateva glume despre hainele majoritatii oamenilor din publicitatate, despre care Sergiu si Ovidiu cred ca arata foarte similar, s-a ajuns la concluzia ca, pentru TNR, a fi creativ inseamna a reinterpreta o informatie, modeland-o intr-o forma noua care sa mearga impotriva curentului existent in mod normal.
„Sa fii creativ e sa faci altceva, sa creezi ceva care circula impotriva fluviului din media in momentul de fata. Noi credem ca creativitatea noastra se rezuma la cum reinterpretam fluviul de informatie sau cum cream ceva impotriva acestui fluviu”, au spus ei.
Cei doi nu cred ca mai exista idei noi, totul s-a mai facut. Acum e doar vorba de o joaca in care creativitatea consta in asezarea pieselor de Lego intr-un mod diferit, de modul in care se face adaptarea ideilor care deja s-au facut la contextul actual.
Cum Times New Roman e lider pe piata de publicatii de umor, reinventarea nu intra in discutie, cel putin pentru moment. Ceea ce lipseste, insa, industriei de fake news din Romania e ca nu exista oameni dispusi sa investeasca si sa construiasca pe termen lung.
Despre generatia noua de entertaineri, Sergiu si Ovidiu cred ca progreseaza foarte repede. Umoristii actuali, pentru a rezista, ar trebui sa-si adapteze constant continutul la generatia tanara care rezoneaza cu alt gen de glume si au alte repere. Atuul TNR este ca a reusit sa se adapteze rapid la mediul digital si sa-si construiasca discursul in consecinta. Marea provocare pentru TNR nu este sa se reinventeze in contextul actual, ci sa se reinventeze pentru viitor.
Trecand spre ce inseamna o gluma proasta sau un titlu slab, Sergiu si Ovidiu au amintit de perioada in care in redactie erau interzise jocurile de cuvinte cu pedepse: aprovizionarea cu bere. S-a lasat cu multe beri cumparate, mai ales de catre Sergiu, care a recunoscut ca ii plac jocurile de cuvinte. "Eu inca cred ca acolo se ascunde material bun de facut glume", a spus el.
S-a trecut apoi la capitolul colaborari cu brandurile. Au existat colaborari fructuoase, dar si unele absolut dezastroase, au spus cei doi. Dificultatile stau in faptul ca agentiile de publicitate, care intermediaza de obicei relatiile lor cu brandurile, nu le permit prea mare libertate producatorilor de continut. De asta, a spus Sergiu, TNR-ul prefera sa colaboreze direct cu branduri, fara sa treaca prin filtruele agentiilor. Cele mai bune rezultate pe acest plan le-au avut cand brandurile au avut cerinte minime (sa apara numele brandului, de exemplu) la nivel de idee sau de stil.
Prezentarea s-a incheiat printre rasete si cu cateva recomandari pe care TNR le are pentru brandurile care vor sa lucreze cu ei. „Lasati-ne sa ne facem treaba”, au spus ei, cu referire la faptul ca au existat situatii in care regulile prea stricte, filtrele prea numeroase si un grad prea mare de politically corectness au distrus succesul materialelor.
Sergiu si Ovidiu au incheiat cu un soi de avertizare pentru oamenii din agentii – „Noi suntem OK, suntem batrani, lucram intr-un mediu in care ne intelegem cu agentiile de publicitate. Urmatoarea generatie traieste din subscriptions, nu ii intereseaza ce e la TV, traiesc din publicitatea de la Google [...] Noi suntem inca aia cu care se poate negocia, cu urmatorii nu se mai poate negocia”.