Denisa Mihai (PR & Advertising Manager Romania & Moldova, Avon) a deschis panelul “Right Here, Right Now: Events & Shopper Marketing” al Conferintelor FIBRA cu o prezentare despre arhitectura evenimentelor sociale si presupuneri gresite pe care Avon s-a bazat cand a viualizat in prima faza evenimentele si target-urile acestora.
In urma cu 14 ani, Avon Romania a inceput lupta impotriva cancerului la san, principala batalie pe o poarta in zona de responsabilitate sociala.
Acum 5 ani, 6.000 de romance erau diagnosticate cu aceasta boala. In prezent, sunt 9.000. Cand este diagnosticat in stadiul 0 sau 1, cancerul mamar poate fi vindecat in 94% dintre cazuri. Evenimentele cu viziblitate mare si campaniile de informare legate de cancerul la san le-au determinat pe femei sa mearga la doctor pentru a afla daca sunt bine, declara Denisa.
Arhitectura unui eveniment social AVON
Atunci cand pregateste un eveniment privitor la cancerul mamar, Avon are in vedere 3 zone:
- Informare: informatii utile despre cancerul mamar, oferite participantilor si jurnalistilor, prin intermediul materialelor informative sau interactiunea cu specialisti.
- Fundraising: In cei 14 ani de campanii sustinute de Avon impotriva cancerului la san, au fost stranse peste 3 milioane de dolari, multumita implicarii cumparatorilor obiectelor roz. Aceste obiecte roz pot fi achizitionate si in cadrul evenimentelor sociale.
- Fun: ateliere si activitati la care pot participa si copii, concerte si intalniri cu vedete.
Avon priveste aceste evenimente sociale ca fiind dedicate familiei si nu doar femeilor, iar presupunerile facute de brand ne vor arata de ce.
Presupuneri despre romance
In 2005, Avon a organizat primul Mars Roz de solidaritate pentru femeile diagnosticate cu cancer la san si pentru informarea cu privire la aceasta boala. Pana acum, au avut loc 7 astfel de evenimente. Denisa ne-a prezentat cateva dintre presupunerile pe care brandul s-a bazat cand a inceput acest tip de actiuni:
- Romancele sunt receptive la programe de CSR legate de sanatatea lor.
Se pare ca romancele sunt mai degraba interesate de programe legate de sanatatea copiilor sau familiilor lor decat de cele care le privesc pe ele. Femeile din Romania continua sa se valideze mai ales prin reusitele copiilor si sanatatea familiei, decat prin reusitele lor.
In plus, femeile de peste 35 de ani – cele mai frecvente victime ale cancerului mamar – sunt mai interesate de proiecte care le ajuta sa ramana in piata muncii.
- Romancele sunt solidare.
Chiar daca anual sunt diagnosticate cu cancer la san peste 9.000 de romance, iar brandul se astepta ca aceasta cauza sa aiba mai multa sustinere din partea publicului, niciun Mars Roz nu a depasit 4.500 de participanti. In 2015, Marsul Trupelor Roz a avut loc la Bucuresti si a adunat 1.000 de participanti. Dar acest lucru nu descurajeaza Avon sa continue lupta inceputa.
Presupunerile gresite aduc si surprize placute, aminteste Denisa Mihai. In 2014, Avon a organizat un concurs intre orase, in cadrul caruia orasul care aduna cei mai multi participanti la un Mars Roz castiga un program de screening gratuit pentru femeile din localitate. (Screening-ul scade rata de mortalitate a cancerului la san cu 40% si, din pacate, nu este gratuit in toate orasele din Romania).
"Nu ne asteptam ca un oras mic precum Sighisoara sa adune 3.000 de participanti, dar si 500 de obiecte roz cumparate", a spus Denisa in finalul prezentarii.
Despre Premiile FIBRA
Premiile FIBRA reprezinta un demers necesar acestei piete pentru a seta nivelul profesionalismului si pentru a sustine dezvoltarea industriei de comunicare. Prin intermediul Premiilor FIBRA recunoastem, incurajam si premiem valoarea creativitatii locale si readucem entuziasmul si curajul la masa dezbaterilor creative.