[Conferintele FIBRA] Viitorul sta in real-time video. Cora Diaconescu (Tribal Wolrdwide Romania): Content-ul video a devenit dominant in online in 2015

[Conferintele FIBRA] Viitorul sta in real-time video. Cora Diaconescu (Tribal Wolrdwide Romania): Content-ul video a devenit dominant in online in 2015

Primul panel din cea de-a doua zi a Conferintelor FIBRA a continuat cu Cora Diaconescu (Head of Digital, Tribal Worldwide Romania) care si-a inceput prezentarea vorbind despre asteptarile nerealiste ale brandurilor in ce priveste echivalenta statuturilor de consumator/user si, respectiv, ad-consumer.

Cifrele arata ca 18% dintre romani au un program de adblocking instalat pe device-urile lor, in timp ce aceia care nu au sufera de „orbire temporara“ cand vine vorba de spoturi publicitare.

Procentual, dintre cei care folosesc un program de adblocking declara ca sunt multumiti de el in proportie de 96%, spunand ca il vor folosi in continuare si ca l-au recomandat altora, a spus Cora citand date din cadrul mai multor cercetari. 47,9% dintre cei care nu folosesc inca un astfel de program urmeaza sa il instaleze in urmatorii cativa ani.

Ce e de facut in acest caz? Cora Diaconescu sfatuieste inspre o schimbare de paradigma catre content-ul video si, mai mult, catre content-ul video transmis in real-time. "Sigur, toata lumea vorbeste despre content bun, relevant, ca oamenii sa ne iubeasca, sa ne dea Like si Share. Dar ce inseamna, de fapt, acest content?" a intrebat Cora, urmad ca tot ea sa ofere si raspunsul.

Cand vorbim despre continut video, ne referim la mai multe lucruri, precum tutoriale, vlogging, review-uri, shopping si altele. Incepand cu 2015, acesta a devenit dominant in online, iar pe locul doi, la mica distanta, urmeaza tot ce inseama trafic pe retelele sociale.

De altfel, un studiu despre populatia Romaniei arata ca un consumator petrece zilnic trei ore uitandu-se la materiale video, dintre care 1,5 sunt dedicate continutului video in mediul online, fie ca vorbim de laptop, tableta sau smartphone.

Importanta continutului video este accentuata si de predictiile citate de Cora, care indica faptul ca, pana in 2021, 70% din content-ul de pe Internet va fi in format video.

In trecutul foarte recent, s-a observat si o tendinta clara pentru content-ul de tip real-time video, a continuat Cora, mentionand lansarea Meerkat si migratia userilor inspre Periscope (aplicatie de live streaming ce apartine Twitter) si Snapchat.

Intre timp, Facebook "a asteptat sa vada ce se intampla", a testat o versiune beta de live streaming in SUA, a adunat date, s-a uitat ce face concurenta si in urma cu o luna a lansat feature-ul de live streaming pe Facebook, dar nu oricum si nu ca o concurenta.

Daca ceilalti s-au concentrat pe mobile apps, Facebook a usurat procesul de live streaming, iar oricine are profil il poate folosi si poate transmite mesajul pe care-l doreste in timp real. Succesul este deja masurabil intrucat, Facebook live este, pana acum, de trei ori mai relevant in mediul online.

Facebook Live vs. competitia. In Romania, Facebook Live performeaza mult mai bine decat concurenta datorita diferentelor mari in popularitate.

La fel de imporant, a adaugat Cora, este si accesibilitatea oferita de Facebook: nu trebuie descarcata nicio alta aplicatie, transmisia live se face cu usurinta unei liste de prieteni deja formate. Comparativ, YouTube este „blocat“ pe desktop, nefiind disponibila versiunea de live streaming si pe dispozitivele mobile.

Cora si-a continuat prezentarea cu o serie de trucuri pentru branduri care fac live streaming pe Facebook:

  • Anuntarea din timp a streaming-ului, dar si alegerea unei descrieri foarte catchy;
  • Calitatea transmisiei e foarte importanta;
  • O atitudine friendly fata de cei care se uita, raspundere comentariilor in timp real, integrarea celor care comenteaza in subiectele abordare;
  • O incheiere in acelasi ton, care sa determine utilizatorii sa revina..

Dintre exemplele care demonstreaza interesul userilor pentru live streaming, Cora a mentionat urmatoarele:

- o vedeta care se filmeaza in timpul unei zile, fara sa faca un lucru special, ci doar sa arate cum decurg activitatile ei, aduna chair si 150.000 de vizualizari per transmisie;
- JamilaCuisine, un renume in domeniul culinar contorizeeaza, in medie, 6.500 de reactii la materialele de live video care dureaza chiar si pana la doua ore;
- In prima zi a Conferintelor FIBRA, unul dintre workshop-urile transmise live de catre IQads a inregistrat peste 1.400 de vizualizari.

 

Despre Premiile FIBRA

Premiile FIBRA reprezinta un demers necesar acestei piete pentru a seta nivelul profesionalismului si pentru a sustine dezvoltarea industriei de comunicare. Prin intermediul Premiilor FIBRA recunoastem, incurajam si premiem valoarea creativitatii locale si readucem entuziasmul si curajul la masa dezbaterilor creative.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Festivaluri

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related