Trei studenti politehnisti pasionati de robotica fac performanta in competitiile din tara si strainatate cu roboti capabili sa urmareasca un traseu cu sau fara obstacole. Echipa Harder Better, Faster, Stronger (HBFS), coordonata de Stefan Mocanu, profesor al Facultatii de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica, a castigat peste 40 de premii la concursuri nationale si internationale de robotica din 2013 incoace. In 2016, HBFS a urcat pentru al doilea an la rand pe podiumul RobotChallenge Vienna. Robotii pe care i-au construit le-au adus argintul la proba Line Follower Enhanced (cu obstacole) si bronzul la proba Line Follower (fara obstacole).
Mihai Craciunescu, anul II la master si seniorul echipei, asista laboratoarele de programare si asa a intalnit parte din restul grupului pasionat de robotica: Ionut Cristian Dobre (anul III) si Maria Circiumaru (anul IV). Mai pe larg despre formarea echipei, pasiunea studentilor pentru robotica si cum se comporta mai exact robotii premiati, in continuare:
Formarea echipei
Mihai & Cristian: Suntem un grup format din studenti ai Facultatii de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucuresti, pasionati de robotica. Din 2013 ne-am indreptat atentia catre concursurile de robotica dedicate studentilor, castigand pana in prezent aproximativ 40 de premii la diverse concursuri nationale si internationale cu diverse tematici.
Pasiunea pentru robotica
Mihai: Ca tanar student, la inceput eram foarte nehotarat si nu stiam exact ce vreau sa fac mai departe. Imi doream foarte mult sa excelez intr-un domeniu si, initial, am fost atras de programare. In perioada respectiva (2009-2010) incepuse sa se dezvolte in Romania ideea de concurs de roboti. Eram fascinat de faptul ca robotii aveau inteligenta proprie, puteau sa ia decizii intr-un mod autonom si sa indeplineasca un anumit task cu succes.
Prin anul II de facultate am inceput sa realizez primii mei roboti. Acestia erau construiti din kituri educationale de pe piata, kituri care iti permiteau sa realizezi un robot in cateva zile.
Dupa un timp mi-am propus sa particip la concursurile studentesti de robotica pentru a ma automotiva sa invat mai multe. Nu aveam piese, nu aveam cunostinte, nu aveam nici macar un ciocan de lipit, dar am decis ca acesta este drumul pe care vreau sa merg... cel putin pentru moment.
In paralel, asistam la laboratoarele de Programarea Calculatoarelor din cadrul facultatii. Scopul meu era sa ajut studentii cu eventualele probleme/intrebari care puteau sa apara cand incercau sa scrie un program. Aici am reusit sa gasesc o parte din echipa de robotica HBFS. Impreuna am pornit de la zero cu un minim de cunostinte si resurse, dar cu perseverenta si ajutor primit din partea profesorilor am reusit sa crestem relativ rapid.
Cristian: Mi-am descoperit pasiunea pentru robotica odata cu intrarea la facultate, datorita cursului de programare si electronica.
Harder Better Faster Stronger (HBFS)
Mihai: In timp ce ne gandeam la un nume, intr-un playlist de pe YouTube a inceput sa cante melodia celor de la DAFT Punk – Harder Better Faster Stronger si am decis sa numim echipa HBFS. Aveam sentimentul ca echipa va evolua mult in timp si atunci am decis ca numele va sugera totodata ca, odata cu trecerea timpului, o sa devenim din ce in ce mai buni.
Cristian: Numele a fost ales si pentru a simboliza un ideal pentru robotii nostri, scopul primar al echipei fiind constructia robotilor de Line Follower, roboti care pot parcurge un traseu liniar intr-un timp cat mai scurt, cu sau fara obstacole.
Robotii Line Follower
Mihai & Cristian: Robotii sunt construiti sa urmareasca o linie neagra pe fundal alb. Traseul seamana cu un traseu de Formula 1 si e vazut de catre toti participantii in ziua concursului. Scopul robotilor este sa-l parcurga traseul intr-un timp cat mai scurt.
La proba de Line Follower Enhanced, pe traseu se plaseaza o caramida pe care robotul trebuie sa o ocoleasca, se intrerupe linia pentru cativa centimetri. Robotul nu trebuie sa iasa de pe traseu si se plaseaza un pod pivotant peste care robotul trebuie sa treaca (daca robotul vine cu viteza mare, pe rampa acesta risca sa zboare peste traseu).
Dezvoltarea si programarea robotilor s-au bazat pe experienta acumulata la numeroasele concursuri nationale si internationale castigate. A fost un proces incremental in care fiecare gram de experienta si informatie castigata au jucat un rol important.
Primul concurs la care ati participat
Mihai & Cristian: Primul concurs la care am participat a fost Robot Challenge Oradea Editia 2014, unde am reusit sa obtinem rezultate apreciabile. Ne-am prezentat cu doi roboti de Line Follower si am obtinut locul II si locul III. Desi nu am reusit sa obtinem locul I, concursul ne-a ambitionat sa ne perfectionam robotii si sa continuam munca in echipa.
Participarea la competitia RobotChallenge Vienna
Mihai & Cristian: La sfarsitul anului 2014 inceputul 2015 castigasem toate concursurile nationale de Line Follower la care participasem. Urmatorul pas era sa vedem cum se comporta robotii intr-o competitie internationala. Facultatea de Automatica avea o traditie de a participa la RobotChallenge.
In lumea noastra, RobotChallenge este ca o olimpiada a robotilor. Acolo vin cei mai buni roboti, deci RobotChallenge a fost mereu locul in care doream sa ajungem.
La prima participare din 2015 am obtinut doua locuri I la proba de Line Follower si Line Follower Enhanced, precum si un loc II la Line Follower si un loc III la Line Follower Enhanced. A fost o surpriza pentru noi. Stiam ca robotii sunt buni, dar nu ne asteptam sa ne intoarcem cu aceste premii.
Schimbari aduse in 2016
Mihai: Dupa RobotChallenge Vienna din 2015 am decis sa aducem niste modificari majore robotilor. Am inceput prin a face un mic research privind piata de microcontrolere in cautarea unuia care sa ne permita imbunatatiri. De obicei, cand castigi la un astfel de concurs, trebuie sa ai un element surpriza, sa inovezi de la an la an astfel incat sa mentii constant elementul diferentiator.
In 2016 ne-am prezentat cu 4 roboti de Line Follower, doi dintre roboti fiind cei care au obtinut locul I anul trecut, iar ceilalti doi fiind o versiune imbunatatita a acestora. Cu toate ca in calificari robotii au avut cel mai bun timp, am obtinut locurile II si III.
Cristian: Eu am fost dezamagit de calitatea traseului de concurs, acesta fiind montat necorespunzator. In schimb competitivitatea a crescut, iar acest lucru poate doar sa ne bucure.
Fata de anul precedent, am participat si cu un robot de Nano Sumo, realizat de colega mea Maria Carciumaru. Am reusit sa legam relatii de prietenie cu ceilalti concurenti la proba respectiva, in pofida faptului ca nu am reusit sa ocupam un loc in primele pozitii ale clasamentului.
Sprijin din partea profesorilor
Mihai: Facultatea de Automatica si Calculatoare avea o traditie de a realiza roboti pentru concursuri cu mult timp inainte sa apara echipa HBFS. Erau formate cateva grupuri de robotica coordonate de diversi profesori din facultate.
Domnul profesor Stefan Mocanu a fost cel care tinea laboratoarele de programare la care eu asistam. Dansul a creat mediul in care am putut sa interactionez cu studentii si sa formez echipa de robotica HBFS.
Cristian: Domnul profesor Stefan Mocanu a sarit mereu in ajutorul nostru. In timp, el a reusit sa convinga conducerea facultatii sa ne acorde sustinerea financiara pentru deplasari la unele concursuri nationale si chiar din strainatate.
Fonduri
Mihai: Un subiect sensibil cu care ne confruntam si azi. Pana la inceputul lui 2016, am avut un sponsor care ne ajuta cu diverse componente. Cam 80% din costul robotilor a fost suportat din fonduri proprii. Din pacate, o mare parte din componentele folosite nu se gasesc in Romania si trebuie sa le cumparam direct din China sau Marea Britanie.
Facultatea de Automatica si Calculatoare ne-a ajutat de-a lungul timpului cu transportul si cazarea la diverse concursuri nationale precum si la RobotChallenge Vienna.
Premiile obtinute la RobotChallenge Vienna 2016
Premiile oferite de organizatori au caracter simbolic, trofee si diplome. Renumele concursului si atmosfera de competitivitate fac reusita la oricare dintre probe sa fie o rasplata in sine.
Planuri de viitor
Echipa HBFS doreste sa contiune dezvoltarea robotilor de Line Follower pentru urmatoarele editii, dar si inceperea unor roboti noi pentru alte probe. Si speram ca anul viitor sa putem participa si la probele de Mini si Mega Sumo. Din punct de vedere al competitiei dorim sa continuam trendul crescator si in cativa ani sa participam la competitii de nivel cat mai inalt.