Odette Lupu a descoperit lucrul cu metalele pretioase in timp ce mergea la cursuri la sectia de grafica a Universitatii de Arta si Design din Cluj. Primele ei bijuterii au fost, de fapt, o serie de desene aduse in tridimensional. Acum, Odette vorbeste despre bijuteria de autor ca un obiect care trebuie sa reprezinte totodata valorile si viziunea creatorului, dar care depaseste rolul pur decorativ pentru purtator, cautand sa-l completeze la nivel de imagine sau chiar personalitate. Din 2013, artista-bijutier preda la Scoala de Bijuterie Contemporana LUPU, alaturi de tatal si sora ei. Odette mai e de gasit aici si pe pagina de Facebook, dar si mai jos, unde explica mai multe despre ceea ce face:
Inceput
Am crescut intr-un mediu adecvat dezvoltarii creativitatii, invatand sa-mi exprim ideile prin diferite activitati artistice.
Dupa terminarea studiilor universitare si postuniversitare, in cadrul sectiei de grafica a Universitatii de Arta si Design, am gasit momentul potrivit pentru a explora domeniul bijuteriei. Lucrasem cu metal in facultate, in diferite tehnici reprezentative gravurii, si ma atragea ideea prelucrarii metalului pretios, urmarind conceperea unui obiect artistic, prin desprinderea de suprafata plana de desfasurare.
Pe parcursul anilor am creat diferite colectii de bijuterie, participand la expozitii si targuri de specialitate, iar din 2013 predau la Scoala de bijuterie contemporana LUPU, impreuna cu Alexandru Lupu si Andra Lupu, tatal si sora mea.
Primele bijuterii
Au aparut ca reprezentare tridimensionala a unor serii de desene.
Am inceput cu un pandantiv sub forma de masca, o combinatie de mai multe metale (cupru, alama si argint). In timpul realizarii acestei piese am invatat etapele de baza a prelucrarii metalului, urmand sa dezvolt primul proiect, colectia de bijuterii intitulata "Masti", cu care am participat la Autor, singurul targ de bijuterie contemporana din Romania din vremea aceea.
Proces
Tot ce ma inconjoara poate fi sursa de inspiratie. Urmaresc ca ceea ce creez sa-mi reflecte propriile valori. Majoritatea pieselor sunt lucrate din argint si pietre pretioase. Folosesc simboluri ca forma universala de comunicare.
Creez bijuterie de autor, care depaseste rolul pur decorativ de accesoriu, porneste de la un concept, doreste sa transmita o anumita energie si sa completeze personalitatea purtatorului.
Pornind de la o idee realizata sub forma de schita, trec succesiv prin etapele prelucrarii materialelor (topire, laminare, constructie, sudare, monturi de pietre, slefuire, lustruire), pana ajung la forma finita.
Momente importante
Printre momentele importante as mentiona participarea la Traiectoria, Autor, Jewelry Design Fair.
Vizitarea evenimentului Munich Jewellery Week a fost o experienta interesanta, unde am avut ocazia sa interactionez cu o mare diversitate a bijuteriei contemporane de la nivel international.
Anton Cepka, Otto Kunzli, Gerd Rothmann, Giampaolo Babetto, Philip Sajet, Gigi Mariani, Marta Mattsson, Agnes Larsson sunt doar cativa artisti a caror munca o consider valoroasa in bijuteria contemporana.
Bijuteria contemporana in Romania
Domeniul bijuteriei contemporane este intr-o continua dezvoltare. Numarul creatorilor a crescut in ultimii ani, iar publicul a ajuns sa priveasca bijuteria contemporana ca obiect artistic, deosebind-o de cea de serie sau handmade. Este un public restrans, educat in timp, prin intermediul expozitiilor si al targurilor de specialitate.
Din pacate, in Romania, numarul galeriilor si a evenimentelor care promoveaza bijuteria este limitat.
Ce urmeaza?
Imi propun sa lucrez in continuare cu pasiune si sa particip la expozitii si competitii nationale si internationale.