Arhiva de Imagine a Muzeului National al Taranului Roman va invita, in perioada 17 aprilie - 15 noiembrie 2016, sa luati parte la un altfel de proiect al MTR: Imaginea-Martor - Ateliere de arhivare performativa, un demers al muzeului de a incuraja interactiunea dintre public si imaginile de arhiva.
Imaginea-Martor: Ateliere de arhivare performativa deconstruieste ideea conform careia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei si al realitatii sociale. Explicand demersul prin care s-a construit Arhiva de Imagine a Muzeului National al Taranului Roman, demonstram subiectivitatea inerenta oricarei constructii arhivistice.
Intelegem imaginea ca liant pentru a genera memoria sociala, incurajam vizitatorii sa reflecteze asupra propriilor istorii si arhive de familie si sa constientizeze importanta pastrarii, revizitarii si donarii fotografiilor vechi.
"Proiectul este deopotriva un demers de educatie vizuala, dar si de < dezvatare > muzeala. Ne dorim ca vizitatorii sa uite ca in muzee nu au voie sa atinga, sa intrebe, sa caute, sa aleaga, sa contribuie. Mai mult decat muzeul, arhiva este perceputa ca un spatiu eminamente inchis. Arhiva de muzeu, cu atat mai mult. Proiectul exploreaza tensiunea dintre misiunea de conservare si cea de aratare a colectiilor muzeale si experimenteaza interactiunea dintre arhiva si artisti ca mod de cunoastere si explorare muzeala", spune Simina Badica (manager de proiect si curator al Arhivei de Imagine a Muzeului National al Taranului Roman).
Asadar, din 17 aprilie pana pe 15 noiembrie 2016, va asteptam la o expozitie-santier cu continut generat de public, la atelierele de fotografie alternativa, la un performance colaborativ, coordonat de regizorul Alexandru Nagy, la tot felul de discutii libere despre/cu arhive si arhivisti, la „Muza la muzeu”: un atelier de scriere creativa cu Miruna Vlada, la „Masina timpului prin Arhiva de Imagine MTR” cu Cristi Radu de la Rezistenta Urbana, la Lumi vizuale: ateliere de creativitate pentru copii si adolescenti, la tururile ghidate ale Arhivei de Imagine a Muzeului National al Taranului Roman.
Echipa curatoriala: Simina Badica, Rodica Marinescu, Anca-Maria Panoiu, Ioana Popescu, Iris Serban (impreuna cu voluntarii si vizitatorii Muzeului National al Taranului Roman)
Design expozitie: Tudor Elian, Andreea Radulescu
Promovare: Cristina Hurdubaia
Parteneri: Teatrul Mignon, 8PT (Performance Theatre), Turnul Croitorilor - Centrul de Cultura Urbana Cluj, Allkimik, CESI - Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Hotnews.ro, IQads, Historia, Music Channel, Decat o revista, Sub25.ro, Mixtopia.ro, Urban.ro, RomaniaPozitiva.ro, CooperativaUrbana.ro