[Arta pielii] Cristina Apostol: Dupa doi ani de tatuat in timpul liber, mi-am dat demisia de la stiri si am devenit tatuator full-time

[Arta pielii] Cristina Apostol: Dupa doi ani de tatuat in timpul liber, mi-am dat demisia de la stiri si am devenit tatuator full-time

Cristina Apostol a lucrat in presa 8 ani, cea mai mare parte din ei la Realitatea TV. In timpul liber isi facea ucenicia in arta tatuajului. Primele tatuaje le-a facut pe banane. Apoi, pe prieteni.

Cristina are 33 de ani si vreo 20 de tatuaje. A lucrat pana acum la salonul Dark Side Ink Division, dar si-a dat demisia si va pleca in Anglia in cateva luni, pentru a continua in noul domeniu. Ea povesteste ca a refuzat sa faca anumite tatuaje, pentru ca erau prea urate sau nu se incadrau in stilul ei, dar ca atitudinea celor care se tatueaza incepe sa se schimbe, la fel ca prejudecatile celor care ii privesc.

 

Background

Am terminat facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii - Universitatea Bucuresti, apoi am facut un master de Productie Multimedia Audio -Video, la aceeasi facultate. Am lucrat in mass-media timp de circa 8 ani, in cea mai mare parte a acestei perioade la Realitatea TV, la stiri, ca redactor.

Pasiunea pentru tatuaje am avut-o de cand eram mica si imi lipeam abtibilduri de la guma de mestecat pe maini. Pentru ca la desen luam mereu nota 8 (scoala romaneasca cea cautatoare de talente), credeam ca am aptitudini zero la acest capitol. Habar n-aveam ca as fi putut invata sa desenez frumos, cu atat mai putin ca as putea tatua.

Am inceput, insa, a ma colora eu si am cunoscut un foarte bun tatuator, care lucreaza in UK, Dan Mihalache. El mi-a spus ca cine isi doreste foarte mult sa tatueze poate reusi, iar pentru inceput pot invata tehnica si pot tatua chestii simple. Drept urmare, m-am hotarat ca as vrea sa fac acest lucru si mi-am cumparat cele necesare. Mi-am luat direct un aparat mai scump, ca sa nu ma incurc cu mizerii de scule si ca sa nu-mi vina sa mai dau inapoi.

In Romania e cam complicat sa stai cu chirie si sa fii ucenic la un artist bun. Pentru ca nu mi-am permis sa las munca deoparte, mai ales ca nici nu stiam daca am sanse sa tatuez bine, am facut asta in timpul liber.

Am avut noroc de prieteni buni care s-au lasat pe mana mea si, cel putin la inceput, de clienti minunati, care m-au incurajat si sustinut, astfel incat am evoluat intr-un ritm decent. Dupa doi ani de tatuat in timpul liber, mi-am dat demisia de la stiri si am devenit tatuator full-time.

 

Primul tatuaj

Primul tatuaj a fost pe o banana. Am scris un vers al trupei mele preferate, Enter Shikari, ”we must unite”. Dupa cateva kilograme de banane, am trecut pe prieteni si colegi de munca.

La primul tatuaj pe un om, un kanji japonez, am aflat ca ”sa-ti tremure genunchii” nu e doar o expresie, ci o stare fizica. A iesit totusi decent. N-a fost nevoie sa fie acoperit niciodata. Am inceput cu chestii simplu de executat, dar mai complexe ca design, astfel incat sa nu se vada ezitarile, locurile unde mi-a tremurat mana.

 

Cel mai complicat tatuaj pe care l-ai realizat

Cele mai complicate tatuaje mi s-au parut mereu scrisurile. Oamenii nu pricep ca tatuajul este pe piele, pielea nu e foaie, are pori, textura, se misca, se intinde; dar mai ales ca tatuajul se vindeca si nu mai arata la fel. Detest scrisurile. Au sens doar atunci cand ai deja N tatuaje, intelegi fenomenul, cultura si tot ce deriva din ea si nu vrei perfectiune de la un scris.

Eu am patru scrisuri, niciunul nu e perfect, dar eu mi le-am pus pe mine pentru ca inseamna ceva, nu pentru ca arata bine pe Tumblr.

La polul opus sunt tatuajele complexe. Insa acestea se fac in mai multe sedinte. Cele mai frumoase tatuaje ale mele au durat cate 5-7 ore :)

 

Amprenta

Cand m-am apucat de tatuat, mi-am dorit foarte mult culoare, watercolour. Intre timp, watercolour-ul a devenit un trend stupid si, in loc sa se foloseasca tehnica in compozitii frumoase,  se arunca cateva linii negre, se pun cinci pete spoite si  se intituleaza tatuaj.

Asa ca m-am indreptat mai mult catre tehnici inspirate din tatuajele traditionale - contururi groase, culoare plina si multa, la care am adaugat hasuri, puncte si ceva watercolour pe fundal.

Inca lucrez la a-mi definitiva un stil, insa in Romania este greu; majoritatea clientilor doresc chestii copiate si sunt reticenti la a incerca ceva diferit de ce au vazut ei in primele rezultate de pe Pinterest.

 

Cazuri in care ai refuzat sa faci anumite tatuaje

Erau prea urate, nu se incadrau in stilurile pe care le tatuez eu bine sau simteam ca relatia cu persoana respectiva este tensionata.

Este foarte important cum iti alegi artistul, pentru ca de acest lucru depinde totul. Nu conteaza ce a spus varul, colegul sau cate like-uri are pe Facebook. Ar putea fi o persoana cu care nu ai nimic in comun. Putini clienti inteleg acest lucru si ii vad pe tatuatori ca pe niste masini de tatuat, ca sa nu le zicem chiar imprimante.

 

Pe pielea ta

In secunda asta nu stiu exact cate am, undeva peste 20, dar saptamana viitoare mai adaug oricum inca unul. Imi place sa fac colectie de tatuaje de la cat mai multi tatuatori (Not Bob, Daan van den Dobbelsteen, Calin RadutaAndreea, Dan Mihalache. Sunt o gramada de tatuatori buni si ma oftic ca nu am suficient loc pe corp sa am un tatuaj de la fiecare.

 

Trenduri

Exista trenduri proaste, chestii extrase din cutia de clisee (infinitul, pana din care ies pasari, pasari care ies din orice, chiar si dintr-un dreamcatcher, mainile care se roaga, etc.) Dar exista si trenduri bune, acum de exemplu prind foarte bine tatuajele ornamentale, mandalele, geometria, care arata foarte bine daca sunt facute corect. Maine, cine stie...

 

Cele mai populare cerinte in acest moment

Nici tribalele nu mai sunt ce au fost. Chestiile acelea urate au fost inlocuite de tatuaje maori sau polineziene - corect gandite si executate, pot arata foarte bine.

Acum moda nu mai tine de stilul de tatuat. Indiferent ca vorbim de watercolour sau de realism, sunt anumite tatuaje pe care le vrea toata lumea. Oamenii le printeaza de pe o foaie si vin cu textul - „pe asta il vreau”.

Vorbim de niste cocori origami watercolour spoiti ca naiba, de un sleeve cu niste ingeri, un ceas, o masca venetiana si nu mai stiu ce, de un lup dn care curge niste culoare. Chestii pe care niciun tatuator nu mai are chef sa le vada.

 

Evolutia tatuajelor in Romania

Multumim, Miami Ink. Pe de o parte. Oamenii au vazut ca tatuajul nu e puscarie, ca se pot face chestii foarte misto, ca lumea nu se tatueaza din teribilism. Pe de alta parte, la televizor tatuajele se fac repede, nu dor si sunt gata vindecate din ziua 1, iar multi au ajuns sa creada ca se poate face un tatuaj complex intr-o jumatate de ora.

Dar, per total, suntem pe drumul cel bun. Nivelul tatuatorilor din Romania este foarte ridicat; avem multi multi tatuatori foarte buni, pe toate stilurile.

Nu stiu care au fost factorii care au determinat evolutia acestui domeniu, ca in acea perioada eram foarte ocupata sa invat sa tatuez.

 

Cei care se tatueaza

In ultimii ani a crescut enorm cererea de tatuaje in Romania. Nu mai conteaza varsta, sexul sau profesia purtatorului. Cam toata lumea isi doreste un tatuaj.  Preferintele lor sunt extrem de variate, in timp ce unii isi doresc realism black and grey, altii vor chestii grafice, geometrice, dotwork.

 

Atitudinea

Exista trei tipuri de clienti: cei care stiu exact ce vor; cei care nu stiu ce vor, dar stiu exact ce nu vor (iar acestia sunt foarte dificili); cei care au incredere in artisti si din doua minti se naste o idee.

Pentru ca internetul e mare si se gaseste cam orice pe-acolo, clientii s-au obisnuit sa caute referinte, ceea ce scuteste mult timp pierdut si multe foi mototolite. Mai nasol e cand gasesc cate un tatuaj care se muleaza perfect pe gusturile lor si orice altceva le-ai desena nu le place, pentru ca nu e exact ca acela :D

 

Colaborarea cu cei care se tatueaza

Discutia cu clientul e cea mai importanta, pentru ca  de acolo pleaca totul. Primul lucru pe care trebuie sa il fac este sa-mi dau seama daca acesta a nimerit unde trebuie sau trebuie sa il indrum catre un alt  artist. Daca suntem pe acelasi film, ii desenez in functie de dorinte si plecand de la referintele pe  care mi le da. In timp, relatia tatuator-client se dezvolta.

Sunt oameni care deja nici nu se mai uita la ce fac, pe parcursul sedintei de tatuat, ca sa fie surpriza la final. Iar acestia sunt mereu foarte multumiti.

 

De ce se tatueaza oamenii

Nu cred ca exista doua persoane cu aceeasi motivatie. Unii pentru ca li se pare cool, au si prietenii lor. Altii ca sa mascheze diverse defecte corporale. Unii pun pe ei lucrari care sa le aminteasca de diverse persoane sau de diferite momente din viata, altii se tatueaza pentru ca sunt fascinati de cultura aceasta si simbolistica din spatele unor elemente.

 

Prejudecati

Si aici suntem pe drumul cel bun. Desi mai e mult pana departe, odata cu cresterea numarului celor care se tatueaza, a inceput sa se schimbe si mentalitatea. Rareori se mai uita cineva urat la mine pentru ca am tatuaje pe maini.

 

Promovare

Cea mai buna modalitatea de promovare este un client multumit. Acesta iti va aduce, in medie, alti 2-3 potentiali clienti. Apoi, pe locul doi este Facebook-ul. Ideal nu este ca lucrarile mele sa ajunga la cat mai multi oameni care nu inteleg nimic despre tatuaje si imi vor cere pasari care ies din pene, ci sa ajunga la persoane interesate de stilurile in care tatuez eu.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related