Uite o problema frecventa la care nu te-ai gandit, probabil, de curand: creatorii de povesti complexe nu tin intotdeauna usor pasul cu numarul de planuri, personaje si intamplari din povestea lor. Prin asta a trecut si Cosmin Novac (sau COS), un programator roman stabilit in Germania care-si scrie primul roman in timpul liber. Una dintre multele scheme de structura narativa pe care le-a mazgalit pe foi i-a aprins beculetul pentru aplicatia Storyline Creator. Unde tu, autorul, poti lucra cu personaje, evolutii, relatii si conflicte intr-un timeline aerisit.
Proiectul are si o campanie de Kickstarter aflata in desfasurare. Daca reuseste sa primeasca destul sprijin, Cosmin isi propune sa ofere aplicatia gratuit scolilor cu programe de creative writing. Iar pe viitor, totul s-ar putea transforma intr-o platforma sociala bazata pe storytelling. Dar hai sa aflam mai multe de la el:
Despre Cosmin
Am 27 de ani, m-am nascut in Campulung Muscel si am sosit in Germania cu mama mea in anul 2001. Am facut liceul in Freiburg, dupa care am studiat informatica economica in Stuttgart si mai tarziu IT management in Koln.
Din perioada masteratului si pana astazi am fost in diferite pozitii de consultanta, mai intai la IBM Germania, iar din 2013 la Rheindata, unde ma ocup de business intelligence, analiza si vizualizare de date.
Pasiunea pentru scris povesti
Primele „povestioare” pe care le-am scris au fost, cred, rasfirate printre textele melodiilor trupei mele de rock din timpul scolii. A pornit cum pornesc multe pasiuni – ca o joaca de copil.
Povesti care iti plac
O pasiune adanca pentru romane mi-a aprins-o Robert Harris, in special romanele sale istorice despre cariera lui Cicero si abilitatea sa de a crea o lume vie din combinatia de fapte si fantezie. Alt autor de la care citesc totul cu drag este Andreas Eschbach, pe care il apreciez din aceleasi motive.
Dar probabil cea mai frumos scrisa carte pe care am citit-o vreodata a fost „The song of Achilles” de Madeline Miller. Faptul ca Madeline a lucrat 10 ani la carte imi da speranta ca mai am totusi timp sa termin si eu cartea pe care o scriu.
Ideea Storyline Creator
Ideea pentru Storyline Creator mi-a venit in timp ce scriam primele capitole din cartea mea si am realizat ca devine dificil sa urmaresti o poveste cu multe evenimente si caractere, fiecare cu personalitatea si viata sa.
Prima schita a unei povesti este mereu o treaba dezordonata, cu multe idei rasfirate, asa ca am decis ca trebuie sa ma organizez mai bine. Am inceput prin a desena nenumarate grafice, pana cand unul din ele s-a dovedit a fi incredibil de util.
Ca programator, a fost un pas mic de aici pana la idea de a transforma asta intr-o aplicatie pentru vizualizare de povesti si caractere, ca sa poata profita si altii de metoda mea.
Click, click si povestea e ordonata
Il mai stiti, desigur, pe Frodo
Despre aplicatie
Storyline Creator este o unealta eleganta pentru scriitori visatori. Te ajuta sa iti vizualizezi si sa iti organizezi ideile si povestile intr-un mod intuitiv. Iti permite sa aduni toate informatiile necesare intr-un singur loc, sa scrii si sa ordonezi evenimente si sa iti dezvolti caracterele.
Iar cand vrei sa colaborezi cu altii pentru idei proaspete, poti imparti online ce ai creat cu prieteni si straini, care vor continua povestea ta.
Daca voi obtine finantare, vreau sa ofer Storyline Creator gratis scolilor pentru cursuri de scris creativ. Ideea asta mi-a dat-o o prietena din SUA care e profesoara de creative writing si care abia asteapta sa foloseasca aplicatia.
Timeline-ul de finantare Storyline Creator
Feedback de la storytelleri
Am oferit prima versiune a Storyline Creator online pe baza de "platesti cat vrei" si am primit un feedback excelent pe internet, mai ales pe Reddit. Multi dintre primii utilizatori au considerat ca ideea are merit si toti se gandeau cum ar putea fi imbunatatita.
De fapt, asta a fost scanteia care m-a motivat sa transform aplicatia - care a pornit ca un mic experiment- in ceva mai serios. Iar ideile si dorintele celor care au incercat Storyline Creator sunt acum parte din planul de dezvoltare al aplicatiei.
Probleme de care te-ai lovit
Cea mai mare problema a fost si este in continuare lipsa de timp. E lumea plina de idei frumoase si proiecte interesante – de am avea doar mai multe ore in zi sa le urmarim pe toate.
Am lucrat multa vreme in timpul liber, serile si in weekenduri, la Storyline Creator. Acum vreau sa fac din aplicatie ceva mai mare – o platforma pentru creativitate. Si una din solutii este finantarea prin Kickstarter. Mi-ar permite sa concentrez mai mult timp si mai multe resurse pe dezvoltare.
Campania de Kickstarter
Nu aveam multa experienta in marketing si nicio platforma prin care sa raspandesc vestea (in afara de Reddit, Facebook, Twitter). Am sperat ca Kickstarter va oferi vizibilitate proiectului si va produce nu numai fonduri, ci si viitori utilizatori.
Inca nu am cautat fonduri prin alte metode. Daca se poate lua in considerare, atunci poate doar oferta "platesti cat vrei", care si-a acoperit costurile :)
Daca pe Kickstarter nu ating nivelul de fonduri necesar pentru realizarea proiectului, voi incerca sa gasesc alta metoda de finantare. In cel mai rau caz, voi continua dezvoltarea in timpul liber si voi publica aplicatia cu functionalitate - din pacate - mult redusa.
Cea mai mare surpriza a fost faptul ca platforma nu aduce vizibilitate mare campaniilor. Fara initiative personale de marketing si site-uri sau blogguri care preiau povestea, chiar si o idee care poate ar merita are sanse slabe sa fie vazuta.
Exista insa si idei absurde – dar nostime – care ating fonduri de zeci de mii de dolari – de ex. campania unui baiat care cerea 10 dolari sa isi faca salata de cartofi.