[Arta pielii] Rares Cartianu: Dupa moda tatuajelor tribale, au urmat stilul japonez si realismul black&grey, iar in ultimul timp se remarca cerinta pentru desenele watercolour

[Arta pielii] Rares Cartianu: Dupa moda tatuajelor tribale, au urmat stilul japonez si realismul black&grey, iar in ultimul timp se remarca cerinta pentru desenele watercolour

Pe Rares Cartianu il intriga tatuajele inca de la 16 ani, de cand a inceput sa improvizeze singur aparate de tatuare. Primul tatuaj l-a facut pe el insusi, in sufrageria unui prieten, in timp ce se uita la un film.

Le-a uitat, apoi, vreo 10 ani, cautandu-si alte drumuri: design, arhitectura, constructii. S-a intors la tatuaje, cu ajutorul unui prieten, si acum e artist tatuator la Spunk Tattoo, salonul lui Agi Iota de la Publicis.

Din nefericire, spune el, multi dintre cei care se tatueaza au aceeasi atitudine ca in fata achizitionarii unui produs comercial. Lucrurile au inceput sa se schimbe, insa, si oamenii sa se documenteze mai bine, inainte de a-si desena pe piele.

 

Inceputuri si continuari

As putea spune ca am fost inca de mic pasionat de piercinguri si tatuaje, in principal de arta tribala si transpunerea acesteia pe corp. Am descoperit in timpul liceului, in zona Universitatii, niste reviste despre tatuaje, am inceput sa le cumpar si am devenit din ce in ce mai interesat de acest subiect.

Dupa aceste prime intersectii cu tatuajul, am inceput a reproduce imagini din revistele respective, asta pe la 16-17 ani. Apoi am improvizat de unul singur primele aparate de tatuat, nu cunosteam oameni care sa lucreze in acest domeniu. In principiu, am pus cap la cap  ce am citit, am observat vizual sau pur si simplu am construit instinctiv.

Ceva mai tarziu, am dat peste „Tattoing from A to Z”, o carte unde am intalnit informatii ce nu-mi erau cunoscute pana atunci si care m-au ajutat sa-mi fixez anumite notiuni elementare, dar si sa-mi perfectionez aparatele si tehnicile.

Usor, usor am renuntat insa, din cauza faptului ca in perioada aceea nu puteam obtine facil materialele necesare pentru a putea tatua: ace, tusuri etc.

10 ani mai tarziu, intr-un moment in care incercam sa-mi aleg un domeniu in care sa activez, mi-am adus aminte de aceasta preocupare cu care mai cochetam si m-am hotarat sa-mi indrept atentia asupra ei. L-am contactat pe Alex Petcu, amic tatuator, el m-a adus la Spunk si cam asta a fost.

 

Background. Ucenicie

Printre altele, am fost la un moment dat student al sectiei de Design, in cadrul Facultatii de Arhitectura, am facut chiar si doi ani de Constructii. Nu am terminat, insa, nici una dintre facultatile mentionate, hotarandu-ma pe parcurs ca nu voi putea lucra niciodata intr-un birou.

Nu as putea spune ca am avut parte de o ucenicie propriu-zisa; atunci cand am inceput sa lucrez in salonul de tatuat aveam deja niste baze teoretice, poate mai putin practice pe care le dobandisem precedent.

Odata ajuns acolo, am urmarit activitatile celor din jurul si am incercat sa invat cat mai multe atat de la ei, cat si din practica proprie. Sunt oricum intr-un proces continuu de instruire.

 

Primul tatuaj. Cel mai dificil

Primul tatuaj mi l-am facut mie cand aveam vreo 17 ani, era un desen tribal, de dimensiuni reduse, pe picior. In sufrageria unui prieten, in timp ce urmaream un film.

De curand, am tatuat un desen cu un leu, a fost complicat in sensul ca modelul avea foarte multe linii, iar asta presupune un volum mare de munca, nu a fost chiar dificil, mai degraba istovitor. Totul s-a intins pe durata a 3 sedinte, fiecare a cate 6 ore.

 

Amprenta personala

Lucrez doar cu tus negru, combin elemente din natura cu forme geometrice, efectuez de asemenea dot shading.

 

Cazuri in care ai refuzat sa faci anumite tatuaje

Exista mai multe motive pentru care am refuzat sa fac un tatuaj, dar in principal cauzele tin de conotatii nationaliste sau rasiste.

 

 

Pe pielea ta

Am ceva tatuaje, vreo 3-4 mi le-am facut singur, iar restul sunt realizate de tatuatori cu care am lucrat, ultimele doua fiind realizate de un tip pe care l-am cunoscut la Tattoo Circus in Berlin.

 

Trenduri

Exista trenduri si in lumea tatuajelor, de cele mai multe ori copiate din afara granitelor Romaniei. O influenta deosebita o au platformele de socializare precum Pinterest, Facebook sau Instagram.

Dupa moda tatuajelor tribale, au urmat stilul japonez si realismul black&grey, iar in ultimul timp se remarca cerinta pentru desenele watercolour.

Aproape disparute, literele chinezesti au fost inlocuite apoi de cele arabe, ulterior de scrisurile caligrafice. Tribalele au fost substituite de tatuajele realiste black&grey reprezentand ceasuri, busole, clepsidre sau alte elemente temporale, figuri feminine, lupi dacici, semnul infinitului etc.

 

Evolutia tatuajelor in Romania

Aparitia mai multor saloane de tatuat, industria si diversificarea scenelor muzicale, generatia Y, mediul online - toate acestea au generat pe parcursul timpului o crestere semnificativa a cererilor pentru tatuaje.

De ceva ani, foarte multi oameni se tatueaza, a devenit aproape o necesitate pentru orice persoana ce vrea sa fie cool.

 

Atitudinea

Destul de putini oameni se documenteaza asupra tatuajului pe care il vor avea - si, din nefericire, unii au aceeasi atitudine ca in fata achizitionarii unui produs comercial.

Dar este totusi imbucurator faptul ca din ce in ce mai multi aleg sa se tatueze pentru ca le place un stil anume, atunci cand fac asta ii acorda tatuatorului foarte multa incredere si multe dintre aceste tatuaje au cate o poveste frumoasa in spatele lor.

 

Relatia cu cei pe care ii tatuezi

Atunci cand cineva vrea ca eu sa-i realizez un tatuaj, ii arat in primul rand portofoliul meu pentru ca el sa inteleaga felul in care realizez desenele si ii aduc la cunostinta faptul ca lucrez doar in acel stil.

Apoi il rog sa-mi spuna niste date precise precum: ce anume doreste sa-si tatueze, locul in care isi doreste desenul si daca are diverse referinte. Aici ma refer doar la simboluri, idei, nu modelele altor tatuaje, sau artwork-ul altor persoane.

Il rog sa fie cat mai explicit, dupa care ii desenez modelul tatuajului in functie de discutia avuta, incercand sa imbin amprenta personala cu ceea ce isi doreste fiecare.

 

Motivele pentru care se tatueaza oamenii

Pot spune ceea ce apreciez eu la tatuaje, nu stiu care sunt motivele pentru care se tatueaza alte persoane.

Fac asta pentru ca imi place cum arata corpul meu tatuat, pentru a marca anumite momente din viata mea, a reproduce si pastra amintiri. 

Apreciez intregul proces de tatuare, partea sa oculto-spirituala, pot regasi o oarecare idee de rebeliune in asta, in trecut cei care se tatuau erau considerati un fel de paria ai societatii. In vremurile actuale, acest lucru pare sa se fi pierdut, dar in ratiunea mea ideea inca persista.

 

Prejudecati

Exista anumite scene, medii in care tatuajul este apreciat, acesta confera o alura aparte omului ce il poarta, poate avea multiple nuante simbolistice, in mod sigur oamenii au devenit din ce in ce mai toleranti si tatuajul a patruns in toate categoriile sociale - incepand de la tineri, pana la oameni mai in varsta.

 

Promovare

Am crezut dintotdeauna ca rezultatele muncii tale sunt cel mai bun mod de a te promova. Un mare numar de clienti vin la recomandarea prietenilor sau cunostintelor pe care le-am tatuat. Am realizat, insa, ca asta nu e suficient si ca ai nevoie de cat mai multa vizibilitate. Folosesc Facebook-ul si Instagram-ul, iar in curand voi avea si un site.

 

Colaborari publicitare

Nu am avut contact nici cu branduri, nici cu agentii de publicitate pana in momentul de fata. As colabora, insa, numai cu branduri mici, independente.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related