Bursele Superscrieri/Avon: Cautam proiecte jurnalistice de profunzime pe tema violentei domestice

Bursele Superscrieri/Avon: Cautam proiecte jurnalistice de profunzime pe tema violentei domestice

La fiecare 30 de secunde o femeie din Romania este victima a violentei domestice si cei mai multi dintre romani aud in cercul lor social de astfel de cazuri.

Cu toate acestea, doar jumatate dintre romani - 51,3% - cred ca violenta domestica este o problema de interes public, unul dintre motive fiind acela ca arareori fenomenul este tratat de media prin abordari care ies din zona stirilor standard sau a senzationalului.

Fundatia Friends For Friends si Avon Romania deschid inscrierile la cea de-a treia editie a Burselor Superscrieri/Avon, prin care ofera 3 burse a cate 2.000 de euro si sustinere editoriala pentru realizarea unor materiale jurnalistice care sa aduca noi perspective asupra fenomenului violenta domestica.

Organizatorii cauta proiecte care sa treaca dincolo de cliseele si prejudecatile care ne fac sa privim cu detasare abuzuri grave, condamnate prin Codul Penal.

Provocarea pe care o lanseaza este de a aduce in atentia publica aceasta tema in variatele ei forme si simptome, raspunzand la intrebari de genul: care sunt costurile pentru societate atunci cand martorii tac, cum se manifesta aspectele mai putin explorate (violenta economica, sociala, psihologica), sau care sunt posibilele solutii - de la cele care presupun implicarea statului la solutii/initiative venite din comunitate?

Poate castiga o bursa Superscrieri/Avon orice autor din Romania - indiferent ca este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprima prin cuvant sau prin imagine, publica pe platforme traditionale ori exclusiv in mediul digital. Organizatorii incurajeaza proiectele complexe, realizate de echipe autor + fotoreporter/artist vizual.

Propunerile de proiecte vor fi evaluate de un juriu format din jurnalisti - Simona Tache (simonatache.ro), Irina Pacurariu (TVR), Florin Negrutiu (Republica.ro), Mihnea Maruta (Pressone.ro), Paul Radu (RISE Project), Teodor Tita (Mediafax), Vlad Mixich (Hotnews) - si un reprezentant AVON (Stela Toderascu – Commercial Marketing Manager Avon Romania & Moldova).

Pe langa finantare, bursierii alesi vor beneficia pe perioada realizarii materialelor de un program de mentorat si Seminarii Superscrieri de bune practici, ambele sustinute de jurnalista Mona Dirtu.

Bursele Superscrieri au fost initiate in 2014 cu scopul de a sustine jurnalistii in crearea de continut de calitate pe teme de interes public:

Intr-un fel, simti ca esti privilegiat ca primesti bani ca sa investesti timp in ceva ce-ti place sa faci. Suna ciudat, dar cam asta e sentimentul la inceput. Apoi iti dai seama ca asta ar trebui sa fie normalitatea ca sa poti face ceva sustinut, de calitate (…)” - Timea Hont, Casa Jurnalistului, bursier 2015

Cred ca am crescut mult uman si reportericeste in cele trei luni. Visam la un astfel de demers de multa vreme, imi doream sa scriu despre violenta, dar bursa a fost scanteia care ne-a dat ocazia sa pornim si sa indraznim sa visam la ceva mare.(…)” - Ana-Maria Ciobanu, Decat o Revista, bursier 2014

„Povestile bine scrise lipsesc nu atat pentru ca nu sunt destui autori care sa le scrie, cat mai ales pentru ca acei autori competenti si dedicati nu au intotdeauna resurse sa-si faca meseria, in special cand e vorba de teme complexe, care absorb mult timp si efort. Avem nevoie cu totii, de fapt, de oameni care sa puna reflectorul pe o tema data si sa scoata la vedere unghiurile sensibile si cazuistica relevanta.” - Beatrice Weber, presedinte executiv al FFFF

Primele doua editii ale proiectului au avut ca rezultat sase materiale de profunzime publicate atat in presa centrala, cat si in cea independenta (Adevarul, Esquire, Casa Jurnalistului, Decat o Revista si teleleu.eu.), care au contribuit intr-un fel sau altul la un impact pozitiv pe mai multe nivele:

1. Sistemul si reglementarile care protejeaza victimele

Vrem sa credem ca am contribuit, macar putin, la urgentarea lansarii acestei linii telefonice nationale (0800 500 333 este numarul unic national pe care-l pot apela victimele violentei domestice) - lansata pe 27 noiembrie 2015. In conditiile astea, putem spune ca intregul proiect a fost o reusita dincolo de cotele jurnalistice.” - Iulia Rosu, Adevarul, bursier 2015

 

2.Impact pozitiv pentru victime la nivel personal, dar si de comunitate

„Una dintre femeile despre care am scris a prins curaj dupa ce si-a citit povestea si a vorbit inclusiv unui public TEDx despre asta.” - Oana Sandu, Decat o Revista, bursier 2014

 

3. Recunoastere in afara tarii pentru munca de calitate a unor autori romani

Materialul Elenei Stancu de la bursele din 2014 - „Fara antecedente penale” - a fost nominalizat la European Press Award in 2016.

Toate materialele publicate la editiile trecute pot fi accesate aici pentru 2014 si aici pentru 2015.

Aplicatiile pentru editia curenta sunt deschise pana pe 5 mai, iar formularul de inscriere, precum si alte detalii depre program, pot fi accesate pe site-ul FFFF.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related