Oricat de diferiti ar fi, ca varsta, compania pe care o conduc sau tipul de personalitate pe care il cultiva, sefii romani recurg la aceleasi cateva fraze cheie. Le stiti. “Daca vrei… Daca nu, chem pe altul care face”. Sau: “Ma crezi prost?”.
Pagina asta de Facebook, numita chiar asa, Sefu’, reuseste sa incapsuleze multe din replicile arhetipului. Se descrie in consecinta: “Seful meu, seful tau, seful pentru care muncim in fiecare zi. Sefu'”.
Nu este doar o pagina amuzanta de Facebook, insa. Seful acesta este personajul unui serial online independent, care sa va lansa in cateva luni, dezvoltat de cei de la Scrie Despre Tine. Despre atelierele lor, IQads a vorbit acum ceva vreme cu Vera Ion.
Intre timp, proiectul a crescut, anul trecut au avut un scurtmetraj la Next si au castigat o rezidenta artistica la Berlinale, iar la finalul lui martie vor lansa o campanie de crowdfunding INDIEGOGO, prin care vor sa ii implice in serial pe toti cei care rezoneaza cu subiectul.
In cei doi ani de cand se lucreaza la acest serial, peste 100 de oameni au colaborat cu idei, energie sau tipuri diferite de logistica. Echipa are repetitii in fiecare saptamana , iar firul narativ se dezvolta organic, in functie de improvizatiile actorilor.
Vera Ion si echipa povestesc, mai jos, despre cum a aparut Sefu’, cat de reprezentativ este el pentru societatea romaneasca si de ce este un personaj demn de explorat.
Cine e in spatele Sefului
Sefu’ e un personaj din serialul "Branza Topita", pe care il producem in Atelierele Scrie Despre Tine. La Scrie Despre Tine dezvoltam de 5 ani texte autobiografice urmand o metoda de explorare a realitatii prin exercitii de scris si actorie.
Am putea spune ca Scrie Despre Tine e o scoala care nu e deloc scoala, pentru ca procesul de lucru se bazeaza pe intuitie si nu pe judecati de valoare, ca in scoala cu care am fost obisnuiti.
Lucram pe povesti personale, nu existra “gresit” si “corect” - orice experienta puternica se poate transforma intr-o piesa de teatru sau intr-un scenariu de film.
Serialul
Vrem sa lansam episodul pilot in cateva luni, dar la finalul lui martie vom avea o campanie INDIEGOGO prin care vrem sa-i implicam in procesul de productie al serialului pe cei care rezoneaza cu subiectul.
Serialul se va difuza online.
Lucram de peste doi ani la el, avem repetitii in fiecare saptamana si, din improvizatiile actorilor si ale dinamicilor dintre ei, firul narativ se dezvolta si isi intinde tentaculele in toate partile.
Felul nostru de lucru s-a bazat intotdeauna pe colaborare - de aceea, si serialul acesta va fi crowdfunded, crowd-written, crowd-produced si, odata cu lansarea campaniei INDIEGOGO, oricine o sa poata sa isi aduca aportul.
Toti lucram sau am lucrat candva intr-un birou. Toti am avut un sef si - cel putin - un moment in care am zis “mama, faza asta e de film”. Ei uite, acum se face filmul si o sa te poti baga.
De ce tocmai un serial despre un sef
Seful este doar unul dintre personajele din serial. Sefu’ are si o asistenta - Coco (ca se respecta), un copywriter proaspat-angajat in publicitate – Eliza, un account responsabil – Dorina si un art-director nu foarte responsabil – Seba.
E un serial despre o agentie mica de publicitate din Bucuresti; dar, de fapt, e un serial despre viata in general - despre viata la birou, despre realitatea in care traim, despre conflictele interioare care apar in sistemul ierarhic in care ne trezim in fiecare zi.
E despre noi, oamenii si cum ne comportam unii cu altii in habitatul asta pe care noi, cu manutele noastre, l-am creat si pe care nici noi nu stim cat il mai putem duce.
Echipa
Au contribuit foarte multi oameni la serial. Initial, am pornit de la piesa de teatru “Branza Topita” scrisa de Corina Ciubotaru si, in timp, s-au alaturat echipei de dramaturgi alti oameni care au lucrat in agentii de publicitate.
Echipa este mult mai mare de atat, pentru ca tot ceea ce facem la Scrie Despre Tine e bazat pe un proces colaborativ – de la regizor, la cameraman, la producator, la actori, la oamenii care ne pun la dispozitie diverse spatii, la cei care ne-au imprumutat pana acum aparatura, props, garderoba, fiecare isi aduce aportul acolo unde simte ca poate sa ajute povestea sa functioneze mai bine.
Daca luam in calcul si oamenii care sprijina proiectul Scrie Despre Tine de peste 5 ani (evident ca-i luam in calcul, fara ei n-am fi reusit sa ne pastram independenta), echipa e formata din peste 100 de oameni.
Odata cu lansarea campaniei INDIEGOGO, echipa o sa creasca cu fiecare om si cu fiecare noua poveste din sfera experientelor de la birou.
Obstacole
Obstacole exista in fiecare zi de 5 ani dar, cand crezi foarte mult in ceva, treci peste obstacole. Suna a bullshit motivational, dar chiar asa e. Daca iti place ceva, nu te poti abtine sa nu faci.
N-am avut pana acum aparatura, am tot imprumutat camere si microfoane de la cunostinte si de la oameni din ateliere si am reusit sa facem fiecare proiect asa cum am vrut.
Anul trecut am avut un scurtmetraj la Next si am castigat o rezidenta artistica la Berlinale. Cel mai important a fost ca Scrie Despre Tine sa raman un proiect independent.
Cu "Branza Topita", vrem sa facem ceva mult mai mare, pentru ca subiectul ne priveste pe toti si are foarte multe laturi de explorat. Prin campania de crowdfunding, vrem sa gasim acei oameni care vor sa duca mai departe proiectul impreuna cu noi.
Seful pe Facebook
Menirea Sefului pe Facebook… Sa distreze lumea - ca, peste zi, Sefu’ nu prea distreaza pe nimeni.
Sursa de inspiratie
Am inceput sa strangem replici in repetitii de la personajul Sefu’ si apoi, discutand cu oamenii in ateliere, am dat peste alte si alte replici pe care nu puteam sa nu le publicam. Prin asta ne-am dat seama ca, indiferent de domeniul din care provin, sefii sunt in sine niste personaje demne de explorat.
Apropo, am primit pana acum multe sugestii de replici de la cei care au dat like paginii.
Cu siguranta ca sunt multe replici bune, asa ca oricine poate sa trimita un mesaj Sefului si sa-i puna o vorba in gura si, daca e buna-buna, o facem GIF.
Sefii romani
Sunt diferiti si nu sunt. Sunt diferiti pentru ca se raporteaza la realitatea romaneasca, cu farmecele ei: modul de lucru haotic, accentul pe statut si abuzul de putere. Poate ca totusi nu sunt asat de diferiti de sefii din alte tari, cine stie.
Cat de reprezentativ este Sefu' pentru societatea romaneasca
Exista acest comportament de rasu'-plansu' care ne e caracteristic noua, ca popor, si in care se regasesc reminescentele comunismului, superstitiile, credintele noastre, felul in care ne raportam la bani, tendinta de a pastra aparentele.
In acest sef - si prin interactiunea lui cu angajatii in aceasta mica agentie de publicitate - descoperi lucruri pe care poate nu le mai observasesi de mult, dar care sunt minunate prin tristetea, absurditatea sau umorul lor.