Daca nu ati auzit de Carti Penale, dati neaparat un Like aici. Matei Sumbasacu si Rudolph Mihaiu, autorii paginii, au 27 de ani fiecare si s-au hotarat sa faca acest inventar de lectura spre deliciul Facebook-ului. Dar si pentru ca “si-au dorit sa rada”.
Din aventurile lor prin cartile scrise in penitenciar, ofera, in fiecare zi, mostre de absurd romanesc, unde “un numar atat de mare de institutii ale statului au intrat intr-o hora spectaculoasa a esecului”.
Cei doi povestesc mai jos despre autorul lor intemnitat preferat, cele mai surprinzatoare volume citite si cum se trateaza dupa un astfel de demers.
Background de lectura
Matei: Matei Sumbasacu, 27 de ani, inginer constructor, legat de carti prin parinti, scoala, pasiune si, mai nou, catuse + gratii.
Rudy: Rudolph Mihaiu (Rudy mi se spune), am 27 de ani si singura legatura pe care o am cu cartile penale e ca mi-am dorit foarte, foarte tare sa rad, citindu-le.
Ideea
Eram pe la Matei si am vazut o stire, ceva legat de cartile astea. Ni s-a parut revoltator si, din senin, unul dintre noi a zis 'Carti Penale'. Ne-a placut, ne-am entuziasmat, am creat pagina, logo-ul si ceva content.
A format subiectul principal al discutiilor noastre zilnice timp de vreo doua saptamani. Apoi am abandonat-o complet, fara sa apasam "Publish".
Acum, in ianuarie, cand subiectul a fost abordat din nou de media, am zis sa nu mai repetam greseala de a ezita sa lansam - am inchis ochii si i-am dat drumul. Ne-am speriat un pic atunci cand am intrat pe pagina si am vazut ca o creasem pe 9 aprilie 2015.
Timp
Mai mult decat ar trebui, tinand cont de faptul ca unii, mai productivi din fire, scriu carti intregi in 8 ore. Te invidiem, Dan Voiculescu.
De ce un inventar penal
In principal pentru ca suntem de parere ca detinutii-scriitori au locul lor in istoria literaturii romane - mai exact, in insectarul acesteia.
Poate, daca ii prelevam cu atentie, ii studiem si devenim, astfel, constienti de amploarea problemei pe care o reprezinta, vom putea evita situatii similare pe viitor cand s-o mai intampla ca un numar atat de mare de institutii ale statului sa intre intr-o asemenea hora spectaculoasa a esecului.
Cat despre titlul paginii, sunt carti, sunt penale - Carti Penale.
Cele mai populare postari
Bibliografia lui Meme, formata dintr-o carte de statistici UEFA, un link si un cont de Twitter si analiza erotismului adolescentin facuta de Gica Popescu in lucrarea sa despre antrenamentele de fotbal pentru copii.
Cine citeste cartile
Nimeni n-ar trebui sa le citeasca. Am ales sa incasam noi glontul asta, pentru ca nimeni altcineva sa nu fie nevoit sa o mai faca. Oricum, multe dintre ele sunt de necitit.
Selectia cartilor
De gasit nu-s multe variante: fie Biblioteca Nationala, fie vreo librarie care sa aiba la vanzare una dintre cartile autorilor mai curajosi. Cei mai multi, insa, au ales sa isi tina operele departe de ochii curiosi ai publicului, din bun-simt, ne place noua sa credem.
Tintim, evident, autorii care au personalitate, atat literar, cat si in vietile lor publice.
Selectia citatelor
E "goana dupa aur" la capitolul asta. Multe dintre carti sunt pline de cuvinte, care mai de care mai pompoase, dar goale de continut, asa ca suntem adesea nevoiti sa sapam adanc pentru a gasi ceva demn de pus pe pagina.
Cautam in mod special citate care sa scoata in evidenta contrastul dintre acrobatiile lingvistice stangace si imaginea autorului, dar nu strambam din nas nici la pasajele care ofera cate o fereastra in mentalul scriitorilor - Gigi e campion la d-astea.
Cea mai buna carte penala. Cea mai surprinzatoare
Matei: Raspunsul meu acelasi pentru ambele intrebari - Becali, George - Becali si Politica - inceputurile. M-a surprins cat de sincer e scrisa si, de asemenea, m-au surprins franturile de intelepciune involuntara din ea.
Rudy: Probabil cea mai placuta lectura a fost la Becali care a izbutit, cumva, sa surprinda in scris modul inconfundabil in care vorbeste. Omul asta reuseste prin ceva forma de voodoo literar sa te faca sa-i auzi vocea, ba chiar sa-ti sugereze si gestica aia specific becaliana, prin scriitura lui
Cat cititi pe zi
Matei: Daca ne referim la lectura penala - nu foarte mult, cat sa gasesc un citat si sa imi pastrez mintea cat mai putin afectata.
Rudy: D-astea? Cat mai putin. Pana agatam ceva. In rest, lucruri mai serioase, in fiecare seara cu sfintenie.
Bibliografie
Avem numai 5 sau 6 carti cumparate pana acum. Majoritatea "inspiratiei" ne-o gasim la Biblioteca Nationala. Nu ne-am setat un obiectiv, dar discutam ca ne-ar placea sa punem pe picioare (sau pe un europalet) o biblioteca a "penalismului". Totusi, ramane problema accesibilitatii.
Sugestii de la cititori
Da, spre exemplu zilele astea ni s-a tot sugerat sa ne ducem dracului pentru postarea cu Gica Popescu. Da, Gica a fost un fotbalist exceptional, dupa cum ni s-a tot amintit, dar abilitatile lui sportive nu par a se fi tradus in veleitati literare la fel de impresionante...
Reactii
Am primit cateva mesaje de incurajare de la persoane pe care le admiram foarte mult – artisti, oameni de cultura.
De asemenea, am fost fericiti si incurajati cand am vazut ca ne-au fost preluate, atat citatele cat si descrierile lor, de un matinal de radio din Romania. Fara sursa, bineinteles (in mod surprinzator, nu e vorba de Buzdugan si Morar).
Prima carte
Matei: "Omenirea, incotro?", de Dan Voiculescu. Dar, inca o data, e mult spus ca am citit-o. Nu sunt nici eu atat de rezistent.
Rudy: "Pandemia crizei capitaliste dupa 24 ani de era ceausista. Eco ideologia - Eco financia - Biblia mileniului III" de Dinel Staicu. O psihoza de carte-manifest pe care o recomand cu caldura, mai ales ca e disponibila gratuit pe site-ul asociatiei autorului.
Autorul preferat
Matei: E greu de spus, sunt atat de diferiti si, totusi, atat de similari. Imi place Becali pentru sinceritate, Voiculescu pentru clarviziune, Dinel pentru... patologie.
Rudy: Plasticul Gigi, fara doar si poate.
Ce inseamna o "carte penala"
O carte penala nu inseamna nimic. Vreo 400 de astfel de lucrari, insa, inseamna o reducere cumulata a pedepselor de vreo 30 si ceva ani, deci un mic dezastru.
Reactii adverse in urma lecturii de carti penale
Matei: Vazand cum isi castiga unii 30 de zile de libertate, poti pica in capcana de a subevalua cerul liber.
Rudy: Bube. Mie mi-au aparut bube.
Cu ce contrabalansati lectura de carti penale
Matei: Cu lamaie si zambete.
Rudy: Cu calmante.
Firul comun
In afara de continutul lor, care oricum e secundar, au aproape totul in comun. Foarte spectaculos este modul in care aceste carti au fost metamorfozate - din recipiente ale continutului, in instrumente eliberatoare.