[Creativul non-publicitar] Mona Vulpoiu, designer de bijuterii: Cineva spunea despre creativitate ca este extensia naturala a entuziasmului nostru, iar noi ca popor abia acum incepem sa fim entuziasmati

[Creativul non-publicitar] Mona Vulpoiu, designer de bijuterii: Cineva spunea despre creativitate ca este extensia naturala a entuziasmului nostru, iar noi ca popor abia acum incepem sa fim entuziasmati

Mona Vulpoiu e designerul de bijuterii din spatele brandului Utopic. Dupa ce a activat un timp in domeniul arhitecturii, a inceput sa fie atrasa de partea de creare de bijuterii asa ca a urmat o scoala de specialitate si apoi a fost ucenic in cateva ateliere.

Acum, Mona are un atelier propriu pe Calea Victoriei, iar bijuteriile create de ea au design-uri indraznete si deosebite. Prin coliere cu pandantive de metal sau pietre pretioase, inele cu ornamente mari, cercei sau alte accesorii, ea da frau liber creativitatii si se joaca cu materialele pana cand gaseste combinatia care sa-i exprime cel mai bine imaginatia.

Pentru Mona Vulpoiu, viata este un joc in care ar trebui sa ne permitem sa fim cat mai creativi. De altfel, crede ca romanii in general sunt creativi datorita faptului ca au fost nevoiti deseori sa gaseasca rute alternative:

"Creativitatea este calitatea de baza a romanului. Cand ne gandim la roman, ne gandim la omul bun la toate, la omul care a fost creativ, poate, dintr-o nevoie personala. A fost creativ pentru ca viata l-a facut sa fie asa. Este omul care gaseste un lucru si face ceva din el."

Am intrebat-o pe Mona mai multe despre ce inseamna creativitatea pentru ea. Ce ne-a raspuns puteti citi mai jos:

 

Ce e, pentru tine, creativitatea?

Creativitatea este cea mai inalta si una dintre cele mai importante forme a activitatii omenesti. Este procesul de creare, de faurire, de a aduce la viata idei imaginare si a le pune in viata reala, pentru nevoile reale ale societatii. Creativitatea inseamna sa dai viata personajelor din imaginatia ta, sa le aduci la viata, sa le creezi un rol, un scenariu si sa te joci.

Este important sa fii creativ in orice domeniu ai lucra, nu doar in domeniul meu, dar cred ca este esential sa lasi amprenta ta personala pe tot ce lucrezi.

Sa fii cat mai autentic si aduci mereu ceva nou in munca ta. Creativitatea se dezvolta oricum prin invataturi si incercari, deci cu cat lucrezi si experimentezi mai mult cu atat iti alimentezi creativitatea.

 

Cat de creativa crezi ca esti. Cel mai creativ lucru pe care l-ai facut

Sunt o persoana extrem de creativa. Pot spune ca am avut o copilarie ca in povesti si sunt sigura ca de acolo mi se trage. Acela a fost momentul in care mi-am format o imaginatie nemarginita care m-a ajutat sa fiu foarte creativa.

 

Consider ca toate lucrurile pe care le fac sunt creative in egala masura. Facand poate o mica, mica exceptie, acum doi ani am creat colectia „9 second from Mars”, o colectie pe care am vizualizat-o de la inceput pana la final. Colectia spune povestea oamenilor din societatea contemporana ce raman ancorati intr-o realitate concurentiala si uita adevaratele valori si sentimente ale vietii.

Drept urmare, ni se da ocazia sa aducem 9 sentimente si emotii si 9 valori, plecand intr-o calatorie de 9 secunde pe Marte, fiind ghidati de cele 9 personaje ale regatului de acolo in frunte cu regele si regina binenteles.

Pot spune ca a fost colectia ce a avut cea mai mare incarcatura emotionala.

 

Folosirea in exces a termenului „creativ”

Cred ca este un lucru pozitiv. Asta ar trebui sa stimuleze persoanele ce lucreaza in aceasta industrie sa fie cat mai creative si sa lucreze cat mai mult. In cel mai rau caz, termenul va ajunge la o saturatie si nu va mai fi folosit, dar oamenii vor ramane la fel de creativi.

 

Solutii pentru creative block

Pentru mine functioneaza vacanta. Indiferent ca este o saptamana pe care o iau libera si o petrec cu prietenii in Bucuresti sau este o saptamana intr-un alt oras/tara, vacanta este gura proaspata de aer care vine incarcata cu mii de idei si planuri noi. Ma face sa ma simt ca Popeye dupa ce desface cutia de spanac (hehe).

 

Principalele obstacole in calea dezvoltarii creativitatii

Vointa este principalul obstacol.

Persoana creativa este aceea plina de originalitate si expresivitate. Este imaginativa, este inovativa, deschizatoare de drumuri, dar pentru asta trebuie sa creeze.

E necesar sa ai exercitiu, sa experimentezi, sa dai frau liber intuitiei. Pentru ca, la fel ca si creativitatea, intuitia este foarte importanta. Dupa parerea mea, ele merg mana-n mana. Cu cat dai mai mult frau liber intuitiei, cu atat vei fi mai creativ.

 

Creativitate in Romania

Creativitatea este calitatea de baza a romanului. Cand ne gandim la roman, ne gandim la omul bun la toate, la omul care a fost creativ, poate, dintr-o nevoie personala. A fost creativ pentru ca viata l-a facut sa fie asa. Este omul care gaseste un lucru si face ceva din el.

Daca ne uitam la generatia noua de artisti si la ce creeaza ei, observam ca suntem minunati. Si este doar inceputul creativitatii noastre. Cineva spunea despre creativitate ca este extensia naturala a entuziasmului nostru, iar noi ca popor abia acum incepem sa fim entuziasmati.

 

Sfaturi pentru cei care vor sa fie (mai) creativi

Sa nu mai fie atat de seriosi, sa isi lase liber copilul din ei pentru ca el stie cel mai bine sa fie creativ.

Sa rada, sa fie mai atenti la micile detalii alea vietii, la natura, sa puna pret pe alte lucruri ce conteaza in viata lor si sa se elibereze de stresul cotidian.

La final si viata este tot un joc, asa ca ar trebui sa fim cat mai creativi cu viata noastra.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related