Unul din factorii care-l recomanda pe Felix Deac pentru o iesire la o bere e ca poti discuta lejer arta, dupa care chimie sau anatomie. Felix este sculptor hiperrealist, iar creatiile sale din silicon dau impresia ca ar fi vii. Textura, unele forme si reprezentari trimit catre "fragmente" ale corpului uman sau imita perfect pielea, cu tot cu vasele de sange.
Felix a terminat Artele, in forma de facultate + masterat la Cluj, unde este si stabilit. Pana acum, a expus de mai multe ori Romania (Cluj, Oradea si Bucuresti), Slovacia, Italia sau Germania. Spune ca nu lucrarile lui sunt neaparat cele creative, ci solutiile pe care le gaseste pentru a le realiza. Si ca una dintre armele creativitatii este documentarea. Pentru mai multe despre subiect, va invitam mai jos:
Ce e, pentru tine, creativitatea?
Prin definitie, creativitate este sinonim cu inventivitate, arta ca fenomen general si ca stiinta oculta a simturilor, se subordoneaza creativitatii si are nevoie de ea.
Personal definesc creativitatea progres si performanta. E o parere fragila, totusi, deoarece creativitatea trebuie deviata de langa originalitate, cu a carei paradigme se intersecteaza adesea.
Cat de creativ crezi ca esti?
Pot sa spun cu certitudine ca sunt destul de creativ, luand in considerare faptul ca am parcurs un institut de arta unde am invatat tehnici conventionale, neconventionale, aditive si substractive, insa mai degraba superficial. Acum am ajuns sa studiez chimia si fizica materialelor pentru a-mi realiza lucrarile.
Nu a fost usor dar am gasit solutii. Solutii sunt, probleme sa fie. Formele pe care le creez in sculptura hiperrealista si postgenetica nu sunt prea creative in sine, dar prin calea sau solutiile stiintifice pe care le gasesc as putea spune ca sunt creativ.
Spre exemplu, siliconul platinium pe care il utilizez are un colorant autopolimezizabil care se produce doar in Canada. Pentru a putea fi folosit, este necesar un solvent pentru silicon care nu se poate comanda, deoarece este extrem de inflamabil. Momentan caut un inlocuitor pe plan local.
Progresul creativ
Efectele propriu-zise ale creativitatii exact in acest moment se pot vedea in arta postgenetica, postgenomica sau bioart-ul care continua sa evolueze si contribuie la eradicarea granitei dintre arta si nonarta.
Parerile sunt impartite, dar intreb... Oare lucrarile lui Gunther von Hagen sau Eduardo Kac sunt arta sau nu? Eu am parerea formata deja.
Daca nu exista creativitatea si progresul, probabil tot la dalta si ciocan ramaneam.
Cum treci peste creative block
La mine personal, creativitatea este un simt constant fara fluctuatii, sunt problemele inerente pe care le rezolv zi cu zi pentru a produce lucrari mai bune. Ideile lucrarilor au un flux constant, probabil datorita mediului extrem de diversificat in care am trait in ultimii ani.
Din punctul meu de vedere, obstacole ale creativitatii ar putea fi lipsa de interes pentru actualitate, pentru cultura, pentru documentare, pentru mediu, pentru natura, pentru carte, pur si simplu, si as putea continua la nesfarsit.
Creativitate in Romania
Raportat la nivelul economic, educational si social, cultura noasta ne-a indemnat sa fim creativi si suntem. Suntem mai limitati ca dotari si acces la anumite informatii sau materiale, insa asta nu ne abate de la scop. Cautam alte alternative, mai complexe, mai diletante uneori, dar important e scopul, si raspunsul meu este: da, suntem cel putin asa de creativi ca alte culturi si civilizatii, dar in felul nostru.
Celor care vor sa fie creativi
Sugerez sa fie deschisi la nou, sa se documenteze, sa cunoasca noul. In momentul de fata, arta si tehnologia se interconditioneaza in mod absolut, noul reiese din incercari repetate sub influenta creativitatii. Nu exista o reteta pentru creativitate, exista doar incercare.