Toata lumea a fredonat zilele astea ultima melodie de la Carla’s Dreams, Sub pielea mea. Roman Burlaca, regizorul care l-a semnat, lucreaza deja de cativa ani cu cei de la Carla’s Dreams, si a contribuit de asemenea la videoclipuri anterioare.
Roman si-a deschis inca de acum cativa ani un studio propriu de productie, inca de cand abia intrase la Facultatea de Cinematografie de la Chisinau. Acum e in anul 4 si are in portofoliu colaborari cu mai multi artisti, cea mai cunoscuta insa ramane cea cu Carla’s Dreams. S-a facut repede remarcat in domeniu, dar spune ca nu a lucrat niciodata la a-si face, propriu-zis, un nume.
In ce priveste creativitatea, e de parere ca toti artistii care creeaza nu fac decat sa reia ceea ce a fost conceput deja, dar intr-o alta forma. L-am intrebat mai multe pe Roman pe tema asta, iar ce ne-a povestit cititi mai jos:
Despre creativitate
Creativitatea e asemenea unui muschi, are nevoie mereu de antrenament si dezvoltare pentru a fi in forma. Nu cred ca exista oameni creativi din nastere, capacitatea e direct proportionala cu dorinta lor de a-si dezvolta creativitatea. Dar in domeniul in care activez eu e foarte important sa fii inspirat si creativ.
Trebuie sa recunosc ca exista situatii cind am perioade lungi de cautari, dar intr-un final reusesc sa gasesc solutii potrivite. De obicei, crearea scenariilor si a conceptului propriu-zis implica cea mai "multa" creativitate, pentru ca de ele depinde calitatea produsului final.
Suprautilizarea termenului „creativ”
E de remarcat ca oamenii de arta din zilele noastre reproduc sub o alta forma sau viziune ceea ce deja a fost creat, nu inventeaza nimic nou. Respectiv termenul de creativitate a prins cumva o forma diferita de clasicul termen.
Lipsa de inspiratie
Prefer sa tin creativitatea in forma; si aici ma refer la lecturi, timp acordat pentru dezvoltare personala, pentru a evita astfel eventuale blocaje de creativitate. Dar, daca se mai si intimpla, incerc sa o stimulez prin muzica, ascult foarte multa muzica in care ma regasesc.
Piedici in dezvoltarea creativitatii
Subaprecierea provoaca, de obicei, crize de creativitate. Prefer sa nu acord prea multa atentie criticilor, indiferent de natura lor.
Creativitate – avantaje si dezavantaje in Romania
Cred ca oamenii care isi doresc sa reuseasca o pot face oriunde, iar cei care folosesc drept motiv al nereusitei personale zona geografica se ascund in spatele unui argument neadevarat.
Romanii sunt oameni creativi in general si exista o multitudine de exemple. Exista si o serie de tineri cu un potential enorm in toate domeniile care sunt sigur ca se vor manifesta mai devreme sau mai tirziu.
Cum sa fii mai creativ
Oricit de banal ar suna, sfatuiesc pe toata lumea sa citeasca cit mai mult, pentru ca este calea cea mai scurta catre a-si dezvolta capacitatile si creativitatea.