Adica, un makerspace. Nod Makerspace. Florin Cobuz, managerul proiectului, spune ca la inceput a fost un grup de prieteni arhitecti, urbanisti si designeri.
Apoi, cei 700 de metri patrati de fosta cladire industriala, care isi cereau un sens. Dar, mai ales, dorinta de a face ceva special si destul de rar in Romania: un cluster al industriilor creative.
“Un atelier de lucru si de creatie de mari dimensiuni. Un loc de joaca, un loc pentru intalniri, un loc pentru experimente”, explica Florin.
Dincolo de menirea ambitioasa a acestui proiect, mai este un lucru important care ii da contur: toata echipa este formata din voluntari.
Cum a pornit Nod Makerspace, ce ofera acest atelier creativ si care au fost obstacolele in realizarea lui, in textul de mai jos:
Cum a pornit Nod Makerspace
Ideea lansarii unui makerspace vine din constienzarea nevoii pe care o au toti cei care vor sa puna mana sa faca ceva si nu au resursele potrivite, cum ar fi spatiu, scule, finantare, oameni cu care sa lucreze sau de la care sa invete.
Din punctul meu de vedere, nevoia a pornit de la grupul nostru extins de prieteni arhitecti, urbanisti, designeri cu care facem proiecte, dar si remarcand-o intr-un mediu mai deschis, prin campania Start Design-Up din 2014 organizata la atelier Mincu, in facultatea de arhitectura.
Campania a fost un apel catre designeri care au idei super bune pe care le tin la sertar din cauza lipsei banilor sau curajului de a incepe ceva cu totul nou.
In urma campaniei, proiectele au evoluat si s-au transformat in realitatea, iar noi ne-am dat seama ca e nevoie de un spatiu mai mare, in care designerii sa isi testeze ideile si sa isi construiasca singuri prototipurile.
Proiectul a inceput in noiembrie 2014, cand am contractat spatiul, iar santierul a durat din decembrie 2014 pana in mai 2015. Ultima etapa si cea mai interesanta a fost cea in care am lucrat cot la cot 15 prieteni sa construim tot ce urma sa folosim fizic in spatiu - mobilierul, corpurile de iluminat si altele.
Amenajarea spatiului facuta impreuna cu biroul de arhitectura Wolfhouse Productions nu a avut ca inspiratie un alt spatiu sau exemple: ne-am raportat la dimensiunea si forma spatiului industrial, la caracterul luminos si generos al acestuia, la relatia cu Dambovita si la nevoile functiunii pe care urma o propunem: makerspace, intr-o forma mai complexa decat un atelier de lucru.
NOD, noduri, s. n. Loc in care se leaga doua sau mai multe elemente ca sa se tina strans impreuna; loc de legatura sau de intalnire.
Interesul Taminei, asociata mea si a biroului de arhitectura si urbanism in care lucreza este orientat spre conversii ale spatiilor industriale nefolosite asa ca a fost imposibil sa gandim un proiect al unui spatiu fara sa gandim ce se poate intampla in jurul lui si in Industria Bumbacului.
Asa ca ne-am imaginat ce ar putea deveni acest ansamblu industrial si cuvantul Nod a fost foarte potrivit pentru un cluster al industriilor creative pe care ni-l imaginam.
Ce este Nod Makerspace
NOD makerspace este un atelier de lucru si de creatie de mari dimensiuni. Este un loc de joaca, un loc pentru intalniri, un loc pentru experimente.
Configuratia spatiului de 700mp e formata din 350mp de open-space la comun completati de 10 studiouri private, pentru tinerii designeri aflati la inceput de drum, 100mp destinati atelierelor de bricolaj si design cu copii, si 150mp de ateliere de prototipare, manufacturare si fabricatie digitala: atelierul de lucru cu lemn si metal, camera pentru ceramica, vopsitoria.
Spatiul comun de lucru este dotat cu o zona de printare 3D si plotare, cu o chicineta integrata in mobilierul de expunere si depozitare, cu un spatiu de relaxare si cu o sala de conferinte.
Ne adresam designerilor de toate tipurile, inventatorilor, antreprenorilor. Oricine are o idee, o inventie, un prototip si vrea sa contruiasca, gaseste la Nod spatiu, scule, echipamente, o comunitate cu care sa se consulte si care sa il sprijine.
Echipa
Cu o parte din cei care sunt in echipa de baza acum am mai facut proiecte de-a lungul timpului. Am pornit cu ei, cu echipa de baza, care apoi s-a extins. Pe masura ce avansa santierul, am primit o serie de oameni noi, dornici sa lucreze voluntar alaturi de noi.
De asemenea, am primit printre noi o alta echipa cu care suntem mandri sa colaboram si sa impartim spatiul – e vorba de eematico, o echipa de 10 makeri, care lucreaza de cativa ani cu copiii si acum fac ateliere de bricolaj pentru cei mici la Nod.
Obstacole
Provocarile au fost, in general, de ordin tehnic deoarece ne aflam intr-o cladire industriala veche, reconfigurata in anii 70. Prima provocare a fost sa lucram cu dimensiunea industriala a spatiului, care a determinat dimensiunea mobilierului custom si facut in-house si o configuratie neobisnuita a amenajarii, sa zicem.
Dimensiune industriala inseamna distante de parcurs, inseamna spatiu generos pentru fiecare, inseamna lumina multa si o anumita atmosfera foarte buna pentru lucru.
Urmatoarele provocari au fost reconfigurarea intregii instalatii electrice (10km de cablu), inlocuirea unui fost acces pentru utilaje cu o fereastra de dimensiuni mari (un proces periculos avand in vedere ca suntem la etajul 2 si o macara nu a putut sa actioneze din cauza cablurilor electrice din fata cladirii) .
O provocare de alt tip a fost lucrul si coordonarea timp de 3 luni a unei echipe de prieteni, cu care am construit tot mobilierul pe care il avem in spatiu.
Provocarea a fost pentru toata lumea, cu totii am invatat multe lucruri din aceasta experienta, ne-a unit mai mult.
Reactii
Reactiile sunt intotdeauna de uimire si de bucurie ca exista un astfel de spatiu. Suntem incurajati si felicitati ca am avut curajul sa cream un astfel de proiect atipic, intr-un loc atipic si asta ne impinge sa lucram si mai mult la dezvoltare lui.
Nod makerspace este, pe de o parte, un exemplu de transformare a unui spatiu industrial nefolosit si, pe de alta parte, un exemplu de bune practici pentru o initiativa privata, bottom-up. E bine, speram sa le dam curaj si altora sa faca lucruri indraznete.
Alte proiecte creative care merita sustinute
Proiectul Senseability al Asociatiei Metodelor Alternative de Integrare Sociala (Amais), Cluj makers – makerspace-ul la inceput de drum din Cluj, Babele, Modulab cu a lor Gradina a Viitorului si multe altele care sunt in curs de dezvilvare si care vor iesi pe piata in curand.
Cereri de voluntariat
Da, primim din cand in cand cereri de voluntariat. Intreaga noastra echipa e formata din voluntari. Din cauza asta, probabil ca s-a raspandit vorba si oamenii stiu ca oferim posibilitatea aceasta de acces la comunitatea noastra.
Cultura voluntariatului a evoluat si mai are loc sa evolueze, pentru ca invatam cu totii incet-incet. Exista multi oameni dornici sa lucreze in anumite medii din multe motive, inainte sa se gandeasca la bani: calitatea oamenilor, tipul de proiecte, atmosfera de lucru, libertatea de miscare, locul etc.
Cultura voluntariatului se refera, bineinteles, si la modul in care organizatia-mama abordeaza si trateaza voluntarii. Din punctul meu de vedere, organizatia-mama trebuie sa aiba grija ca voluntarii sa fie rasplatiti intr-un fel sau altul si financiar.
Exista intotdeauna alternativa la salariu: noi, spre exemplu, le oferim voluntarilor varianta de a folosi resursele noastre de spatiu si echipamente pentru propriile lor proiecte sau varianta de a lucra la proiecte ale nodului prin care sa isi castige singuri banii, avand un rol mai mult sau putin important in proiect.
Aici, putem avea o discutie mai lunga, pentru ca un proiect inseamna responsabilitate fata de client.
Am invatat sa testam capacitatea fiecaruia de a gestiona propriul sau proiect si acum stim cine poate gestiona un proiect sau cine are skilluri specifice pentru partile unui proiect. Ei, la randul lor, invata odata cu noi ce pot si ce nu pot. Crestem impreuna.