In weekend, pe 19 & 20 decembrie, Made in RO - Targ de design romanesc #7 vine cu 23 de branduri si designeri noi fata de editiile anterioare. Am facut un top 10 al celor mai cool aparitii, care vor face un creativ mai fericit de Craciun.
1. Setul de pahare Pointer, by Ramona Enache, iti permite sa bei vin cu stil oriunde – si in parc, si in zapada. Mai ales ca nu e orice set de pahare: a castigat anul acesta o mentiune speciala Red Dot Design Award. Ramona vine din Olanda la Bucuresti, asa ca ar fi fain sa treci pe la Made in RO sa “ciocnesti” un pahar de design. Setul costa 139 lei, ceea ce-ti garanteaza ca si in noaptea de Revelion, la munte sau pe strada, savurezi relxat aroma bauturii intr-o cupa perfecta – mai ales ca se infig stabil si in zapada.
2. Cu siguranta nu de ardei iute ai nevoie. LUT iti aduc din Cluj paharele ideale pentru horinca (create dupa o cautare indelungata... a formei, nu a horincai) si boluri inspirate de scaunelul cu trei picioare. O doza de romanesc cool mestesugita.
3. Nu scapi de firme luminoase, dar acum tu hotarasti ce-ti spun si unde sa faca lumina... pe bulevardul de acasa. Vin cu aerul industrial & urban care stim ca-ti place. :) De la Fabrica de Litere.
4. Dupa prea multe ore petrecute la birou, creativul trebuie sa mai puna si capul pe perna. Nu-ti dorim sa dormi ca pe ace... de cactusi, insa trebuie sa stii ca imprimeurile super grafice ale pernutelor Home Creators, semnate de Cristina Caramida, au si impact social pozitiv. Totul, mai putin imprimarea (si ea in curs de implementare in atelier) este produs in atelierul Home Creators dezvoltat inca din 2014. Atelierul este o afacere sociala, unde lucreaza oameni defavorizati, fara casa, persoane de etnie roma, care aduc un plus de diversitate si originalitate procesului de creatie.
5. Un creativ de-al nostru tot statea la inceputul anului pe un fotoliu si se gandea ce brand de design romanesc i-ar placea sa lanseze. Si cum se tot gandea Ciprian Andrei la ce sa faca, si-a dat seama ca... statea pe raspuns. A lansat Atelier Mustata, fotolii cu personalitate romaneasca, a caror calitate e dublata de preturi accesibile. De ce Mustata? L-a inspirat stabunicul sau, tamplar de meserie, pe care nu l-a cunoscut, dar a carui mustata impozanta i-a ramas in memorie.
Ca sa stai tihnit la povesti in vacanta de Craciun si sa-ti poarte noroc fotoliile la declick-uri ce se traduc in reinventari... cu succes!
Octav. Lemnul de frasin face ca niciun fotoliu sa nu fie 100% identic cu altul, datorita texturii foarte expresive a lemnului.
6. Faci combinatii grafice nu pe ecranul computerului pentru client, ci cu planse din carton pentru peretele tau de acasa. Compozitor-ul, semnat de Stoa Creatives (design Mihai Ragea), este kit-ul grafic cu care iti creezi propriul tablou... compus.
In rama cu suport magnetic vei suprapune mai multe planse de carton colorat/decupat/desenat/imprimat (pe care le cumperi odata cu rama-suport). Tu creezi imaginile si tu le mixezi decorativ pe perete. Libertate totala si la brief, si la creatie! Plus ca e un experiment savuros indiferent de varsta!
7. Orice creativ, oricat ar fi de serios, are nevoie si de jucarii. Cu personalitate, cum altfel! Vin special din Timisoara si sunt create de mana unui graphic designer - Lia Radoi
8. Doar stii ca si in povestile pentru copii merele fermecate sunt inlocuite de iPhone-uri. Ia-i copilului un scaun cu design de traditie, dar personalizat cu o tapiterie... pe limba lui. Te distrezi si tu, si el, si mai castigati si o introducere ludica in design-ul ultimilor peste 50 de ani.
Naphtaline revitalizeaza piese de design iconice & nostalgice (din anii ’50 pana in zilele noastre) si le transforma in “Povesti pentru copii si familie” - exact titlul dat de fratii Grim, acum peste doua sute de ani, cartii care celor mai multi dintre noi ne-a marcat copilaria.
Un scaunel pentru copii, produs in anii ’50, in Anglia, de Centa, a fost reconditionat si personalizat cu o tapiterie pe care Alba-ca-Zapada priveste la iPhone. Marul de design, bata-l vina.
9. Te si vezi plecat in vacanta, instagramand detalii prin oraselele cu aer medieval din tara. Chiar de nu se intampla de Craciun, ia-ti un felinar Ceramic Sparrow, sa te transpuna in atmosfera orasului Sighisoara, cu felinare aprinse pe stradutele inguste, medievale. Lumanarea felinarului ceramic aprinde fereastra casutei si te proiecteaza in scenariul arhitecturii germanice, ale carei detalii se dezvaluie intim, imbietor in lumina serii.
10. Te trezesti in diminetile de iarna si parca ai vrea sa pasesti pe o mare de lana calda? Iti intindem la picioare covoarele Dare to Rug: primul brand de design romanesc ce produce covoare hand-tufted. Sunt realizate manual, folosind lana din Noua Zeelanda, vopseluri testate ecologic, din Elvetia, si bumbac 100% natural pentru protectia spatelui. Covoarele din lana naturala sunt biodegradabile si ajuta la protejarea mediului inconjurator.
11. Daca nu ajungi tu la sat, vine satul la tine. Square Art Studio sunt arhitectii care rescriu textil si pictural povestea caselor traditionale romanesti. Decoratiunile lor de Craciun sunt din panza, croite si pictate integral manual.
"Ne-am propus ca anul acesta, de sarbatori, sa aducem in casele tuturor cate o bucatica din viata pura a satelor romanesti. Dorim sa promovam traditia romaneasca si sa o tinem vie.", spun Irina si Alex.
12. N-ai mai avut timp de plimbari prin oras? Tudor Prisacariu te scoate prin Bucurestiul crud, haotic, multistratificat. Intre septembrie 2012 si noiembrie 2014, Tudor a petrecut 50 de zile mergand pe jos prin Bucuresti cu scopul de a realiza o arhiva vizuala a orasului. Au rezultat 132 de fotografii, care surprind arhitecturi industriale, blocuri, cai ferate, calcane si peisaje urbane de periferie.
Albumul lui Tudor a fost de curand tiparit de Fabrik si arata impecabil.
Fotografia orasului invadat de vegetatie a fost cea care i-a adus cei mai multi sustinatori in campania de promovare a albumului.
Aceasta este doar o mica parte din noutatile ce te asteapta, pe 19 si 20 decembrie, la Made in RO – Targ de design romanesc #7. @Impact Hub Bucharest (str. Halelor nr. 5), chiar in Piata Unirii, pe Splai, la 2 pasi de Hanul lui Manuc.