[Layeru-i Ler: alesii redactiei] Unde va aratam felicitarile care ne-au picat cu tronc

[Layeru-i Ler: alesii redactiei] Unde va aratam felicitarile care ne-au picat cu tronc

Prin redactie circula o ingrijorare: s-ar putea sa nu avem destui prieteni cate felicitari faine am avea de trimis. Nu c-am fi niste singuratici, dar sunt prea multe, cum alegem? Greu le-a fost si juriului, si publicului, cand au avut de notat si sortat mai mult de 150 de lucrari aprobate in competitia Layeru-i Ler, caci nu vorbim despre orice felicitari.

Si uite-asa am decis sa vi le aratam si sa ii luam la intrebari pe autorii lor. De trimis, puteti sa le trimiteti si voi de pe platforma Sarbatori acasa, prin care Timisoreana isi propune sa ne apropie pe toti de cei dragi. Mai jos, urmariti-i pe Laura, Luminita, Cristi si Claudia, patru dintre cei care au scris povesti vizuale pentru competitia noastra.

Incepem cu povestea Laurei Leonte si cu a ei lucrare, Om Drag, care a ocupat un binemeritat loc II in clasamentul competitiei noastre:

Despre Laura

Sunt o targovisteanca stabilita in Bucuresti, cu un background foarte colorat. Meseria mea are mai mult legatura cu scrisul decat cu desenul, dar sunt o colectionara de mazgaleli de 4 ani incoace pe site-ul Compulsive Drawer si mai ales pe pagina de Facebook cu acelasi nume. Cateva sunt si ale mele. Daca inca nu v-ati dat seama, nu prea stiu sa desenez. Dar o fac cu pasiune.

Povestea felicitarii:

Sunt o pasionata a felicitarilor. De altfel, in fiecare an pun la cale o mini-actiune care se numeste Interventia de Craciun. Cu ocazia asta desenez felicitari si ii invit pe oameni sa faca la fel.  Apoi le tiparesc si le trimit oriunde in lume gratuit, la destinatiile alese de primii 100 de oameni care imi scriu. Desenul inscris in competitie e cel care consider ca mi-a iesit cel mai bine pana acum. Cand l-am facut, m-am gandit la oamenii la care voi trimite eu felicitarea. Sunt persoane care exista.

O amintire faina de Sarbatori:

Ore in sir de dat cu sania pe valea care se face la capatul strazii in satul in care am crescut.

Traditia la care n-ar renunta in ruptul capului:

Sa primesc colindatori.

Un mesaj pentru cei care vor trimite felicitarea ta celor dragi:

Aduceti-le aminte oamenilor vostri dragi cat va sunt de dragi.


Continuam cu Luminita Dumitrache, care si-a folosit penelul pentru a ilustra o Masa de Sarbatoare:

Despre Luminita

Ma numesc Luminita Dumitrache, sunt absolventa a masterului de Arte Grafice din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.

Am facut liceul de arte inca din clasa a5-a si acum caut sa ma specializez pe ilustratie si grafica. Am un background in arte acumulat inca de cand eram mica, asa ca acum nu pot sa ma refer la arta decat ca un full time job. 

Sau, daca arta e pasiunea mea, si hobby-urile se fac din pasiune atunci cred ca pot sa spun si ca arta e hobby-ul meu.

Povestea felicitarii:

Imi plac ilustratiile in acuarela, au o manualitate aparte si aici chiar conteaza ce tehnica ai. Inainte ma gandeam destul de mult ca vreau sa fiu ilustratoare pentru carti de copii. Acum, desi inca ma simt cel mai in elementul meu cu acuarelele in fata, imi place sa experimentez si sa fac lucrari grafice pe calculator - puteti sa vedeti cateva dintre proiectele mele pe Behance.

Fiind o tehnica traditionala, acuarela cred ca se preteaza foarte bine la subiectul sarbatorilor, pentru ca acum e o perioada in care te gandesti foarte mult la traditii. Iarna toate texturile lucrurilor capata o importanta mai mare - de la aluatul moale de cozonaci pana la acele bradului care sunt rigide. Si mie imi e cel mai usor sa vorbesc de asta prin acuarela. Acum gasesc tot felul de lucruri cu texturi foarte diferite -  nuci, ghinde, frunze, care sunt cateva elemente ce fac parte din tot ansamblul de lucruri care ajuta la creearea atmosferei de Craciun. 

Cateva din lucrurile astea se gasesc in ilustratia mea - am desenat o nuca ( pentru ca ma pune mama sa sparg o multime de nuci pentru cozonaci), castanele cazute pe strada mea pe care le-am tot vazut in perioada asta, si bobitele de vasc care apar dintr-o data in casa, ca prin minune. 

Am vrut sa redau in ilustratie cateva elemente din universul meu din timpul sarbatorilor, puse in contextul mesei de Craciun, o parte foarte importanta a sarbatorilor, deoarece atunci e momentul in care oamenii se aduna la un loc.

O amintire faina de Sarbatori:

Tot pe strada mea pare ca se intampla lucruri dragute, de la copacii care uplu strada de castane chiar inainte sa vina zapada, pana la  vecinii care se strang sa dea zapada din fata portilor, care acum chiar au timp si bunavointa sa stea sa schimbe o vorba intre ei si sa isi faca urari de sarbatori.

O amintire frumoasa pe care o am din perioada asta e atunci cand eu, sora mea si cu mama eram afara din curte si dadeam zapada la o parte din fata portii, si am inceput sa ne batem cu zapada. Nu a durat mult si au inceput sa participe la bataia cu bulgari si ceilalti vecini care erau iesiti afara. Toti radeau si atunci am simtit ca intre oameni se pot forma legaturi aproape magice, cand toata lumea e cuprinsa de spiritul sarbatorilor. Dupa am folosit zapada stransa si am facut un om de zapada mare.

Traditia la care n-ar renunta in ruptul capului:

In fiecare iarna scoatem din debara un sac plin cu tot felul de decoratiuni, unele foarte vechi luate chiar de la bunica, altele noi care nu arata atat de bine ca celelalte si altele pe care le-am facut chiar noi cand eram mici. 

Am un ingeras luat de la bunica de acasa pe care il pun mereu in brad. Asa imi amintesc de fiecare data de cum petreceam Craciunul la tara si cum brazii impodobiti de bunica erau cei mai frumosi brazi pe care i-am vazut vreodata.

Si ne apucam sa impodobim si noi bradul, in timp ce bem o cana de vin fiert cu mirodenii ( asa cere traditia). Iese aglomerat, dar asa si simt ca ar trebui sa fie.  

La sfarsitul lunii bradul devine destul de dezordonat, cu globuri care abia mai stau prinse de crengi  pentru ca se tot catara pisica in el. 

Un mesaj pentru cei care vor trimite felicitarea ta celor dragi:

Imi doresc sa se bucure de sarbatoare si sa isi gaseasca linistea sufleteasca alaturi de cei dragi. 

M-as bucura daca ilustratia mea le-ar aminti de bucuria din jurul Craciunului petrecut cu familia, destul cat sa le-o faca cadou si prietenilor! Pentru mine, sa vad ca oamenii se bucura de ce am facut ar fi ca un cadou primit de Craciun.


Intra-n scena si Cristi Rasteiu, care isi doreste ca toata lumea sa fie mai unita de Sarbatori. El s-a gandit la cei care nu ii au pe toti cei dragi la un loc si a realizat o serie care sa le spuna povestea. Aici, Italia:

Despre Cristi

Ma numesc Cristi si sunt junior graphic designer la o firma de IT din Cluj-Napoca. Am absolvit sectia de Publicitate in cadrul FSPAC, tot aici, la Cluj, iar inca din facultate am inceput sa cochetez cu design-ul grafic.

Designul a inceput mai intai ca hobby, pe urma am decis sa invat cat mai mult si sa incerc sa fac un full-time-thing din asta. Sper ca sunt pe drumul cel bun.

Povestea felicitarii:

E destul de simpla. Initial, a pornit ca un concept de 3 lucrari, toate legandu-se intre ele, care avea ca si target romanii din strainatate (respectiv din tarile in care comunitatea de romani este semnificativa - si nu numai).

Asadar, am cautat un simbol semnificativ (globul), in care am incercat sa adaug elemente (simboluri) cunoscute fiecarei tari: Italia - Turnul din Pisa, Germania - Poarta Brandenburg, Spania - Cladiri din Barcelona etc. Nu am vazut (sau poate nu am cautat bine) deocamdata vreun brand care sa se gandeasca in mod special la romanii din strainatate, iar mai apoi sa ii targeteze pe cei de aici.

O amintire faina de Sarbatori:

Nu stiu daca e tocmai faina, dar stiu ca am aflat ca nu este Mos. That stuck with me...

Un mesaj pentru cei care vor trimite felicitarea ta celor dragi:

Nu lasati distanta sa va afecteze. Sa fiti sanatosi si iubiti, ca meritati! Sarbatori fericite!

 

Va lasam cu miros de cozonaci si sentimentul de acasa, important pentru Claudia Balasoiu, cea care ne-a aratat in mai multe lucrari cum arata Sarbatorile pentru ea si cei dragi. Una dintre ele poate fi trimisa de pe site-ul Sarbatori acasa. Coincidenta sau nu, chiar Acasa se numeste:

Despre Claudia:

Sunt illustrator si locuiesc in Bucuresti. Desi nu este meseria mea de baza, fac asta de mai multi ani si o fac cu placere. E un sentiment minunat atunci cand te trezesti dimineata si stii ca toata ziua faci doar ce-ti place. E o senzatie pe care fiecare dintre noi ar trebui sa o experimentam...macar pentru o vreme.

Nu-mi fac niciodata planuri ce voi desena a doua zi, gasesc mereu ceva care sa ma inspire. 

De aproximativ 5 ani sunt freelancer si asta s-a intamplat atunci cand am realizat ca vreau mai mult de la mine decat sa trec pragul unei agentii de publicitate din provincie in fiecare zi, la 9 trecute fix. N-a fost rau deloc. Am descoperit cat de repede te poti dezobisnui de deadline-uri, mi-am gasit un nou dress-code zilnic mult mai comod (pantaloni de trening si tricou), am vazut ca iarna si vara au alt farmec privite in papuci de casa din spatele ferestrei.

Si uite asa m-am relaxat si am inceput sa devin ceva mai "creativa", iar progresele mele m-au ambitionat zi de zi. Incerc sa fie cat mai putine zilele in care nu invat nimic nou. Aproape tot ce "produc" merge pe stock-uri.

Povestea felicitarilor:

 Am participat in concurs cu mai multe felicitari. Aproape fiecare a fost intr-un alt stil si asta s-a intamplat pentru ca ele au fost create in zile diferite sau in momente ale zilei diferite. Ce desenez are intotdeauna legatura cu starea de spirit in care ma aflu atunci. Iar mie imi place sa experimentez mereu. Fiecare  dintre ilustratii reprezinta chiar felicitarea de Craciun  pe care mi-as fi dorit sa o primesc din partea unui prieten bun la momentul respectiv.

O amintire faina de Sarbatori:

Desigur, as putea face o lista nesfarsita cu amintiri faine de Sarbatori, dar cred ca de departe cea mai placuta amintire este bucuria din ochii celor carora le-ai daruit ceva, si nu ma refer aici neaparat la un cadou impopotonat cu panglica rosie.

Poti darui speranta, incredere, siguranta, dragoste, zambete sau o parte din timpul tau. Cred ca de Sarbatori, cea mai frumoasa amintire este sa stii, sa vezi si sa simti ca ai facut pe cineva fericit. Restul e doar de povestit pe facebook. 

Un mesaj pentru cei care vor trimite felicitarea ta celor dragi:

In decursul timpului am evitat mereu sa ma atasez de locuri. Asadar, "acasa" nu este neaparat un loc, pentru mine "acasa" este o stare de spirit. Iar de Craciun, "acasa" este un amestec de oameni dragi, zambete si bucurie invaluit in miros de cozonac si portocale. Sunt sigura ca cei care simt la fel, vor trimite felicitarea mea catre cei cu adevarat importanti din viata lor. Si tin le multumesc pentru asta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related